A Hegyvidéki Önkormányzat közölte: a Normafán kialakítandó új parkoló területe nem erdőövezet.

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk: 220 fát vágnak ki egy óriásparkoló kedvéért a Normafán.

A 24.hu pár napja azt írta: többségükben magas kőriseket és 250 négyzetméternyi cserjét vágnak ki a Normafán, hogy parkolót építsenek a természetvédelmi terület kapujában.

Normafán, a Konkoly-Thege Miklós út menti terület, ahol parkolót terveznek kialakítani, nem erdőövezet, besorolása szerint közlekedési terület, amelynek egy része már most is parkolóként üzemel

- tájékoztatta a XII. kerületi önkormányzat vasárnap az MTI-t.

A Normafa rehabilitációjához kapcsolódóan kialakítandó parkoló miatti fakivágásról szóló cikkekre reagálva az önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Konkoly-Thege úton a rendezett parkoló segít megszüntetni azt a gyakorlatot, hogy az autósok szabálytalanul és természetkárosító módon az erdőben, zöld felületen parkoljanak.

Az önkormányzat visszautasította azt a vádat, hogy nem zajlott érdemi egyeztetés a Normafa rehabilitációjáról.

A Normafa rehabilitációjáról közel két éven keresztül folyamatosan egyeztetett az önkormányzat a természetvédő szervezetekkel és több tucat civil szervezettel. 2015-ben pedig a helyi népszavazáson a résztvevők nyolcvan százaléka támogatta a Normafa rendbetételét az ott megfogalmazottak szerint. A fejlesztés az ott megfogalmazott és támogatott tervek szerint zajlik – olvasható a közleményben.

Megszűnik a Síház előtti területen a több ezer négyzetméteres aszfaltozott parkoló, és a szintén aszfaltozott, sok helyen olajjal szennyezett buszvégállomás és buszforduló, amelyek évtizedek óta szégyenfoltja a Normafának. Annak területén többek között zöldfelület kialakítását tervezi az önkormányzat.

Bár a hatóság nem kötelez a területen kivágott fák pótlására, az önkormányzat természetesen a fákat pótolni fogja, és a parkoló zöldfelületén is őshonos fajokat ültet

- mutattak rá.

Arra, hogy a sajtóban több helyen felmerült, hogy miért nem az elbontott Hotel Olimpia helyén létesül parkoló, azt válaszolták: az épület területének sorsáról az önkormányzat több körös egyeztetéssel kérdezte meg a környéken élőket, akik határozottan elutasították a parkoló ott történő létesítését. A hamarosan elkészülő új park az ott élők kérése alapján valósul meg.

Rövidesen elbontják a védett erdőben évek óta üresen és kihasználatlanul álló Sport Hotel épületét is, ami így több ezer négyzetméterrel növeli a zöldterületet a Normafán – írták.

Forrás: MTI, 24.hu, Index

Címlapkép: Az Eötvös út új szakasza, ami a forgalmat az új parkolóhoz tereli a hegytető felől. Fotó: Facebook/Normafa – természetesen csoport

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Hogy mi erdőőzevet és mi nem, azt ők határozzák meg. Tehát jogilag törvényt nem szegnek.
De ettől még a fák tömeges pusztítása bűn!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szegfue
@Málna: Igen, ha élhetetlen lesz Afrika, akkor az ott élő emberek igyekeznek onnan elvándorolni. Pontosan ugy, ahogy őseinknek is már a 6. században vándoroltak északra, majd délre, az időjárás, ill. ennek következtében a legelők csökkenése miatt. És ugye a honfoglaláskor őseink a Kárpát medencébe lakó őslakos avarokat és szlávokat "lepték" meg. Szerintem nem jó az a felfogás, hogy tulnépesedik a Föld, de mi meg csak szaporodjunk, hiszen a közös cél érdekében mindenkinek tennie kellene.
Málna
@Aki Én: A fejlődés miatt vágnak ki ennyi fát. Ha egy város épül, szépül, az emberek kényelmét akarja szolgálni, akkor elengedhetetlen a fakivágás. Emellett viszont megszaporodtak a gyönyörűen karbantartott parkok.
Aki Én
@Málna: Egy Városligetet nem irtunk ki azért, hogy kormánycsókosok túlárazott építkezéseken nyerészkedjenek, csókosok üzleteket kaphassanak... Ezt vagy megérti valaki, vagy nem.
Málna
@Aki Én: Nem megértés kérdése ez, hanem hogy ki mit hisz el. Nekem tetszik ez a projekt, és a terveken továbbra is rengeteg zöld területet látok.
Aki Én
@Málna: ...neked nem, mert nem érted csak zenged a propagandát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.