A Hegyvidéki Önkormányzat közölte: a Normafán kialakítandó új parkoló területe nem erdőövezet.

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk: 220 fát vágnak ki egy óriásparkoló kedvéért a Normafán.

A 24.hu pár napja azt írta: többségükben magas kőriseket és 250 négyzetméternyi cserjét vágnak ki a Normafán, hogy parkolót építsenek a természetvédelmi terület kapujában.

Normafán, a Konkoly-Thege Miklós út menti terület, ahol parkolót terveznek kialakítani, nem erdőövezet, besorolása szerint közlekedési terület, amelynek egy része már most is parkolóként üzemel

- tájékoztatta a XII. kerületi önkormányzat vasárnap az MTI-t.

A Normafa rehabilitációjához kapcsolódóan kialakítandó parkoló miatti fakivágásról szóló cikkekre reagálva az önkormányzat az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Konkoly-Thege úton a rendezett parkoló segít megszüntetni azt a gyakorlatot, hogy az autósok szabálytalanul és természetkárosító módon az erdőben, zöld felületen parkoljanak.

Az önkormányzat visszautasította azt a vádat, hogy nem zajlott érdemi egyeztetés a Normafa rehabilitációjáról.

A Normafa rehabilitációjáról közel két éven keresztül folyamatosan egyeztetett az önkormányzat a természetvédő szervezetekkel és több tucat civil szervezettel. 2015-ben pedig a helyi népszavazáson a résztvevők nyolcvan százaléka támogatta a Normafa rendbetételét az ott megfogalmazottak szerint. A fejlesztés az ott megfogalmazott és támogatott tervek szerint zajlik – olvasható a közleményben.

Megszűnik a Síház előtti területen a több ezer négyzetméteres aszfaltozott parkoló, és a szintén aszfaltozott, sok helyen olajjal szennyezett buszvégállomás és buszforduló, amelyek évtizedek óta szégyenfoltja a Normafának. Annak területén többek között zöldfelület kialakítását tervezi az önkormányzat.

Bár a hatóság nem kötelez a területen kivágott fák pótlására, az önkormányzat természetesen a fákat pótolni fogja, és a parkoló zöldfelületén is őshonos fajokat ültet

- mutattak rá.

Arra, hogy a sajtóban több helyen felmerült, hogy miért nem az elbontott Hotel Olimpia helyén létesül parkoló, azt válaszolták: az épület területének sorsáról az önkormányzat több körös egyeztetéssel kérdezte meg a környéken élőket, akik határozottan elutasították a parkoló ott történő létesítését. A hamarosan elkészülő új park az ott élők kérése alapján valósul meg.

Rövidesen elbontják a védett erdőben évek óta üresen és kihasználatlanul álló Sport Hotel épületét is, ami így több ezer négyzetméterrel növeli a zöldterületet a Normafán – írták.

Forrás: MTI, 24.hu, Index

Címlapkép: Az Eötvös út új szakasza, ami a forgalmat az új parkolóhoz tereli a hegytető felől. Fotó: Facebook/Normafa – természetesen csoport

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

görbetükör
Hogy mi erdőőzevet és mi nem, azt ők határozzák meg. Tehát jogilag törvényt nem szegnek.
De ettől még a fák tömeges pusztítása bűn!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
görbetükör
Hogy mi erdőőzevet és mi nem, azt ők határozzák meg. Tehát jogilag törvényt nem szegnek.
De ettől még a fák tömeges pusztítása bűn!
Málna
@görbetükör: Miért lenne bűn? Ültetnek helyettük másikat, nem fognak elfogyni.
görbetükör
@Málna: Tudod te hány év kell ahhoz,hogy felnőtt fa legyen? És gondozni ki fogja?
És ha ültetnek, miért kell kivágni?
Nem lehetne a parkolót, meg egyebet úgy megépíteni, hogy fa ne pusztuljon?
Tudod, az is élőlény és ezer és egy más kis állat otthona. Nem csak panelekben vannak élőlények!
görbetükör
@Málna: Megsúgom, pl. egy kőrisfa húsz éves korára lesz teljesen kifejlett.
Málna
@görbetükör: Folyamatosan ültetnek fákat. Fogd fel úgy, hogy a 20 évvel ezelőtt ültetettek végre kifejlődtek, és azok helyett vágnak most ki pár fát. Így már meg is van a folyamatosság érzése.:-)
Nyírfa
220 fa! 220 élet!
Ez Pokorni kerülete. Fidesz...
Nessy
@Málna: Ha legalább előnevelt fákat ültetnének, megfelelő méretű gödrökbe, és nem suhángokat, akkora lukba, mint jobb esetben egy tő muskátli! 10-ből ha egy megmarad óriási eredmény! Aztán kell az a több évtized, mire akkora lombkoronája lesz, ami még árnyékot is ad.
Persze közben locsolni is kellene az első időkben! Tudom miről beszélek!
görbetükör
@Málna: Oktalan pusztításra nincs mentség! Egy fa nem húsz évig él! Más országban inkább a fa köré építenek, de nem pusztítanak. Én már meg sem érem, mire a most ültetett fákból kifejlett fa lesz.
Fogd fel, hogy húsz évig nincs árnyék, nincs madárfészek, nincs rovarélőhely.
Viszont van parkoló. :(
Málna
@görbetükör: Van árnyék, madárfészek és rovarélőhely - pár méterrel arrébb. Parkolót pedig azért építenek, mert szükség van rá. Néhány fa miatt nem állhat meg a fejlődés. A Normafa zöld terület, bárhova építenek, az pusztulással jár. Lehet, hogy ezeknek a fáknak a kifejlődését már nem éred meg, de a húsz évvel ezelőtt ültetetteket megérted...
görbetükör
@Málna: A magadfajta felfogás teszi tönkre a bolygót.
Mert ahogy minden élet számít, ugy minden fa is számít. De lelked rajta!
Málna
@görbetükör: Az én felfogásom szerint a bolygót a túlszaporodás teszi tönkre. Ha rajtam múlna, azt állítanám meg nagyon gyorsan és radikálisan. Akkor parkolóhelyből is kevesebb kellene.
görbetükör
@Málna: Igen, a túlszaporodás is tény. De ha globálisan gondolkozol, akkor a fa a Föld tüdeje. Bármely csekély részen irtják és helyette benzingőzös autók vannak, olyan lesz idővel, mintha kirándulóhely helyett a Körúton járnál!
Ha már ennyien vagyunk, próbáljunk meg szerényebbnek lenni és nem mindent pusztítani a kényelem érdekében.
Tényleg úgy véled, Normafánál a parkoló fontosabb, mint a fák?
Ha igen, nem a túlszaporodással van baj, hanem a gondolkozásmóddal!
Málna
@görbetükör: Nem járok a Normafához, de az alapján, amit hallottam, úgy gondolom, hogy fontos oda parkolót építeni. Ne ott várjuk el az emberektől, hogy lemondjanak a kényelmükről, ahova piknikkosárral, síléccel, szánkóval, kutyástól/gyerekestől járnak. Ennél sokkal kevésbé tudom megérteni például a kollégáimat, akik a tömegközlekedéssel is jól megközelíthető munkahelyünkre is napi szinten autóval járnak.
szegfue
@Málna: 8:52 Érdekes a gondolatmeneted... Szerinted a "bolygót a tulszaporodás teszi tönkre", u.akkor a m.o.-i születés szám csökkenésére valami olyasmit irtál, hogy meg kell várni a kormány ez ügybeni "kifutását", mert ezeknek az intézkedéseknek csak évekkel később lesz eredménye. Azért akármilyen pici is az országunk, akkor is lakosságunk növekedése pontosan ad egy hajszálnyit a bolygó tulszaporodásához... nem gondolod?
Málna
@szegfue: Afrikához és Ázsiához képest szinte még egy hajszálnyit sem adunk hozzá. Míg mi azon vagyunk, hogy mínuszból átfordítsuk és szinten tartsuk a népességszámot, addig Afrika lakossága pár évtizeden belül megkétszereződik - úgy, hogy ők már így is túl sokan vannak.
görbetükör
@Málna: De bizony, várjuk csak el! Aki kényelmes, ne kiránduljon, aki meg kirándulni akar, emelje fel a hátsóját és járjon!
A lusta emberek miatt ne pusztítsuk a természetet! Nekünk csak kirándulás, a természetnek élőhely, lakóhely, élettér!
Nem az emberért van a Föld! Együttélni a természettel, ez lenne a feladat.
Nessy
A logikus, üres telken épülő parkoló a lakóknak nem tetszik, ergo arrébb kell vinni. Lényeg a parkoló órák felszerelése! Erdei séta? Na, ezt a Budai hegyekben ne nagyon akard előadni! Annyi már a kerítés, "Magán terület" felirattal, meg a csoda villa,hogy nem érdemes elindulni.
szegfue
@Málna: 10:11 Abban igazad van, hogy ez "rögződött" a fejünkben! Csak egy érdekesség... M.o népsürüsége 105,7 fő/négyzetkilométerenként, Afrikáé pedig 45 fő!!! Gondold el, ha a 29.648.481 négyzetkilométer mindegyikén nem 45 fő lakna, hanem 105?! Ha Afrikának megkétszereződnek a lakossága, akkor is csak 90 fő lenne a népsürüsége, a mi 105-kel szemben. Ne akarjunk 93 ezer nkm-en még többen és sürübben lakni (318x kisebb, mint Afrika)... gondolom én. Azt is megnéztem, hogy az I. vh. előtt kb. 18 millió volt a népesség, aztán M.o. területe csökkent, igy a népesség is 10 mill. körüli lett.
Málna
@szegfue: Afrikának kb. a harmada lakhatatlan a sivatag miatt. Nálunk nincs ilyen terület. Ha ezt és a kétszereződést figyelembe veszed, beérnek, sőt el is hagynak minket pár évtizeden belül. Illetve elhagynának, ha ott maradnának. De nem fognak, sokan ide menekülnek majd Európába az éhség, szomjúság, járványok elöl. Ha el kell őket tartanunk, az is katasztrófa, ha megállnak a saját lábukon, az is gond, hiszen ők is fűteni fognak, autót vezetni stb...Sok millió ember. Lehet, hogy nem jól látom, de nem igazán tudok elképzelni más forgatókönyvet. Eljön az idő, amikor jóval többen leszünk, mint szeretnénk.
Nessy
Ha jól emlékszem, Kína, India Japán sűrűbben lakott, mint Afrika, többen vannak.
Aki Én
@Málna: 20 éve ültettek fát, tehát amit ma kivágnak az nem fog hiányozni...
Bruhahahahaha
Málna
@Aki Én: A folyamatosság a lényeg. Vagy neked pont ez a néhány fa fog hiányozni a Normafáról?
Aki Én
@Málna: ...természetesen van fontossági sorrend. Azt mondjuk nem értem, miért kell az erdőbe bevinni az autókat.
Az is biztos, hogy ez a kormány imádja a térköveket, példátlanul sok fát vágnak ki, a Városliget az egyik példa erre. De szemléletes a Kossuth tér is. Nem egy esetben ősfákat vágnak ki épületek miatt, amit máshol is felépíthetnénk.
Egyébként nincs olyan, hogy túl sok fa.
Aki Én
István Gyula Németh a fészbuk esze!

Figyu Gyuszi! Hogy te hogyan járhattál az ELTE-re ennyi ésszel, az örök rejtély marad.
Egyrészt ez kerületi hatáskör, a XII. kerület pedig fideszes volt és maradt. Ha igaz az elméleted, akkor a fidesznél kopogtass.
Másrészt jóval a választások előtti téma ez, sőt, talán éppen direkt a választások utánra hagyták a döntést, mert lehetett tudni, hogy közfelháborodás lesz.
szegfue
@Málna: Igen, ha élhetetlen lesz Afrika, akkor az ott élő emberek igyekeznek onnan elvándorolni. Pontosan ugy, ahogy őseinknek is már a 6. században vándoroltak északra, majd délre, az időjárás, ill. ennek következtében a legelők csökkenése miatt. És ugye a honfoglaláskor őseink a Kárpát medencébe lakó őslakos avarokat és szlávokat "lepték" meg. Szerintem nem jó az a felfogás, hogy tulnépesedik a Föld, de mi meg csak szaporodjunk, hiszen a közös cél érdekében mindenkinek tennie kellene.
Málna
@Aki Én: A fejlődés miatt vágnak ki ennyi fát. Ha egy város épül, szépül, az emberek kényelmét akarja szolgálni, akkor elengedhetetlen a fakivágás. Emellett viszont megszaporodtak a gyönyörűen karbantartott parkok.
Aki Én
@Málna: Egy Városligetet nem irtunk ki azért, hogy kormánycsókosok túlárazott építkezéseken nyerészkedjenek, csókosok üzleteket kaphassanak... Ezt vagy megérti valaki, vagy nem.
Málna
@Aki Én: Nem megértés kérdése ez, hanem hogy ki mit hisz el. Nekem tetszik ez a projekt, és a terveken továbbra is rengeteg zöld területet látok.
Aki Én
@Málna: ...neked nem, mert nem érted csak zenged a propagandát.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.