A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) összegénél jóval nagyobb mértékben drágultak a lakások, így a fiatal házasok messzebb kerülhettek a lakásszerzés lehetőségétől– állapítja meg az Azénpénzem.hu. Már 2016 elejére szinte a CSOK összegével emelkedtek a lakásárak, és azóta is folyamatosan nőnek, az ország minden területén, így elfüstölődik a kedvezmény.

Az illetékre sem elég az átlagos CSOK

A portál szerint az sem mellékes, hogy miközben a vissza nem térítendő támogatás például egy gyermekre 600 ezer forint, a vett lakás után átlagosan 668 ezer forint illetéket kell fizetni. A Népszavakorábbi cikke hívta fel rá a figyelmet, hogy évek óta nem változott a vagyonszerzési illetékkedvezmény szabálya. Új lakás vásárlása után az ingatlan vételárának 4 százalékára rúgó vagyonszerzési illetéket kell ugyanis fizetni, amelyre a 35 év alatti, első lakásukat megszerző fiatalok 50 százalékos kedvezményt kaphatnak, de kizárólag akkor, ha 15 millió forintnál kevesebbe került az ingatlan. Márpedig ilyenből egyre kevesebb van, így a CSOK-ot simán elviheti az illeték.

Összehasonlításul: a használt lakások 16,7 millió forintos, országos átlagárával számolva a 4 százalékos illeték 668 ezer forint, ami teljesen elviszi az egygyerekes 600 ezer forintos CSOK-ot. A budapesti 32,7 millió forintos átlagárnál az illeték már 1 millió 308 ezer forint, ami majdnem annyi, mint a használt lakásokra két gyermek esetén adott 1 millió 430 ezer forintos támogatás. Az újépítésű lakások 27,8 millió forintos átlagárával számolva 1 millió 112 ezer forint az illeték, ami duplája az egy gyermekre járó CSOK-nak.

Úgy tudják egyébként, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumánál készül egy tervezet, amely a gyermekvállaláshoz kötötten biztosítana illetékkedvezményt a lakásvásárlóknak. Lenne miből engedni, a központi költségvetésbe ugyanis – derítette ki az Azénpénzem.hu a friss adatokból – 2019-ben az első kilenc hónap alatt 16 százalékkal többe bevétel folyt be, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

(Kép: PxHere)

Forrás: 24.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.