Egy 11 éve lezáratlan gyilkosságot és egy idei eltűnést oldott meg a rendőrség – közölte a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztályának vezetője szerdán a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Petőfi Attila elmondta, még 2009. január 5-én a Komárom-Esztergom megyei Leányváron holtan találtak egy idős nőt az otthonában. A 83 éves asszonyt súlyosan bántalmazták: bordáit összetörték, koponyacsonttörést szenvedett és végül megfojtották.

A megyei rendőrök egy évig nyomoztak az ügyben, de hiába hallgattak meg szinte minden szóba jöhető embert az 1700 lelkes településen, nem találták meg a tettest. Megállapították azonban, hogy a nő házának kapuját megrongálták, a bejárati ajtó viszont sértetlen volt.

Az újra elindított nyomozás során kiderült, hogy a kaput a sértett unokái törték össze, így az egyértelművé vált, hogy nem történt erőszakos behatolás. Ráadásul a konyhában mosatlan kávéscsészét, illetve sörösdobozokat találtak, amiről szintén arra lehetett következtetni, hogy a nő vendéget fogadott.

Így került képbe az asszony unokáinak ismerőse, L. László, aki jelenleg is börtönben van rablás miatt. A most 39 éves piliscsévi férfit még 2013-ban fogták el, mert egy nőt bántalmazott otthonában, majd kirabolta.

A főosztályvezető szerint a fő nehézség az ügyben a bizonyítás volt; végül – szakértők bevonásával – feljavították a házban talált DNS-nyomokat, így egyértelművé vált, hogy L. László megfordult ott.

A férfit kihallgatták, de kezdetben tagadott, később azonban beismerte tettét. Elmondta, hogy az újévet ment köszönteni a településre, és bekopogott nőhöz, hogy találkozzon az unokáival. Az idős asszony itallal is megkínálta, de később távozásra szólította fel, amiből szóváltás, dulakodás lett; végül a nőt a férfi megölte.

Petőfi Attila szerint az orvosszakértői vélemény alapján az ügyben felmerül a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés gyanúja is, amit a törvény életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújt. A pontos tényállást a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság fogja megállapítani – tette hozzá.

A főosztályvezető a másik ügy részleteiről elmondta, 2019. április 9-én jelentették be, hogy eltűnt egy 50 éves férfi a Pest megyei Nagykátáról. A bejelentés szerint a férfit április 6-án látták utoljára, amikor egy helyi kocsmába ment.

A nyomozás során kiderült, hogy a férfi kábítószer-fogyasztó volt, és az is, hogy a családtagoknak semmi közük az eltűnéshez. Így a mostani nyomozás során a környékbeli kábítószer-terjesztőket ellenőrizték.

A rendőrök végül eljutottak N. Róberthez, aki bevallotta, hogy a férfi kábítószert kért tőle az otthonában, de a drogtól rosszul lett és a helyszínen meghalt. N. Róbert műanyagzsákba rejtette a holttestet, majd három nappal később Tóalmás térségében elásta.

A rendőrök munkagépekkel és kutatóárkokkal találták meg a férfi holttestét; a boncolás során szintetikus kábítószert mutattak ki a szervezetében. Ugyanakkor további szakértői vizsgálat szükséges annak megállapításához, hogy valóban a drog okozta-e a férfi halálát – fűzte hozzá Petőfi Attila.

A sajtótájékoztatón Csákó Ibolya, az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt főreferense elmondta azt is: az eltűnt férfi szintetikus kannabinoidot fogyasztott, amit a köznyelv herbálként ismer.

A kábítószer először 2009-ben tűnt fel Magyarországon, de igazán népszerű 2014-ben lett, s most is nagyon elterjedt. Az új pszichoaktív droghoz egyre több haláleset köthető, mert bár a marihuána hatását utánozza, annál sokkal erősebb, és hirtelen szívhalált okozhat. Nagyon valószínű – tette hozzá –, hogy ebben az esetben is ez történhetett.

Az MTI érdeklődésére Petőfi Attila azt mondta, az ügy minősítése egyelőre segítségnyújtás elmulasztása, de az orvosszakértői véleménytől függően felmerülhet a gondatlan emberölés gyanúja is.

Forrás: MTI

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
Ha rajtuk múlik soha nem kapják el. Ez a technológia tudományos eredményekre épül. A rendőrök kivárása nem volt tudatos. akik elfogták a bűnüst az a kifejlesztők fogták el.
Jobb ha tudjuk ezzel a módszerrel egész városok etnikai összetételét is követni lehet.
Lepényleső
Tizenegy év után most köpött valaki,s megoldották - van orcájuk hozzá azt mondani?
Esetleg valakinek nyakába varrni,ily módon statisztika javítani? Az igazat fogjuk tudni?
Eriksson
@Sámannus: A fészen éjjel-nappal megy egy reklám, hogy végy magadtól nyálmintát, küldd el ide és ide, s megtudhatod, hogy honnan származol. Mire nem képes a tudomány? :)))
Namármost egy ilyen minta bekerülhet egy DNS bankba, ahonnan aztán "feljavítva" bármikor elővehető különböző emberek azonosítására. Olyanokéra, akik önként és dalolva, kíváncsiságuktól hajtva, jóhiszeműen adtak mintát magukról. Erre mondják, hogy ügyes!
karma1
@Eriksson: Pont erre gondoltam en is., Az pedig, hogy egy DNS-t "feljavitanak" szamomra nagyon ijesztoen hat, mert ez manipulaciot jelent -= tehat akarkiet fel tudjak turbozni, es ha van egy ilyen "bizonyitek " a kezukben, akkor mar mindent annak a nyakaba lehet varrni... Bolrzasztoan ijeszto...:o((((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.