Nem volt szabályszerű a Petőfi Irodalmi Múzeum gazdálkodása 2015 és 2017 között – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) most lezárult vizsgálatában, amelynek részleteit hétfőn közölték.

Az ÁSZ-nak nem tetszik, ahogy a Fidesz legfőbb kultúrharcosa gazdálkodik

A közleményben azt írták, a Petőfi Irodalmi Múzeum belső kontrollrendszere, pénzügyi- és vagyongazdálkodása az ellenőrzött időszakban nem biztosította a közpénzek felhasználásának átláthatóságát és a nemzeti vagyon védelmét. A korrupciós kockázatokkal szembeni védelmet nem alakították ki.

Kifejtették, az 1954-ben alapított budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum irányító szerve az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A múzeum az ellenőrzött időszakban közfeladatot ellátó szerv volt, fő tevékenysége örökségvédelem, múzeumi tevékenység ellátása volt.

Alaptevékenysége közé tartozott a gyűjtőkörébe tartozó muzeológiai forrásanyag felkutatása, gyűjtése, raktári megőrzése, műtárgyak kölcsönzése, visszasorolása, nyilvántartása, kezelése, revíziója, állagmegóvása és védelme, restaurálása, továbbá tudományos feldolgozása és rendezése, mindezek kiállítása, valamint a köz művelődésének segítése.

A múzeum mérleg szerinti vagyona 2015-ben több mint 2,4 milliárd, 2017-ben több mint 2,8 milliárd forint volt, átlagos állományi létszáma pedig 2015-ben 123, 2017-ben pedig már 189 volt.

Az ÁSZ szerint a múzeum pénzügyi gazdálkodása azért nem volt szabályszerű, mert a bevételi és a kiadási előirányzatok felhasználása során nem tartotta be a jogszabályi előírásokat. A gazdálkodási jogkörgyakorlás nem volt szabályszerű az ellenőrzött időszakban, aminek következtében nem volt biztosított, hogy a közpénzek felhasználására a közfeladat ellátása érdekében került sor.

A múzeum a vagyonhasznosításból származó bevételek kezelésekor, valamint a kiadási előirányzatok felhasználása során nem tartotta be az átlátható szervezetekkel való szerződéskötésre vonatkozó jogszabályi előírásokat. A múzeum az éves költségvetési maradvány megállapítása tekintetében nem a jogszabályi előírások szerint járt el – tették hozzá.

A múzeumnál nem alakítottak ki a teljesítmény mérésére szolgáló követelményeket, a teljesítménymérés feltételei nem álltak fenn.

Az irányítói feladatellátás a szaktárca részéről szabályszerű volt.

Az ellenőrzés megállapításai alapján az Állami Számvevőszék a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának 16 javaslatot fogalmazott meg, ezekre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie – áll a közleményben.

(Kép: Wikipédia)

Forrás: 

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kissé felnőttem
nocsak ébredezik a számvevőcég is lassan őrölnek. napi 15 eredménnyel felpőrgethető lenne a rend.
nem évi 1-2 vel lásd nemzeti parkok
kész röhej pénzügyesük könyvelőjük sincs? és mind lerongyolódva hát?
fejtől ... ugye ? érződik is.
ómió
Ez azért nem semmi! Lassan már azt se lehet az ÁSZ-ra hazudni, hogy csak "haladó" bolsi "műhelyt" büntet, ha az szabálytalankodik?
ómió
@Kookas: Könnyen beszél, aki sosem tért le a bolsiról!
Kookas
@ómió: hát a vezéred letért s most mint a mérgezett egér hol a vitéz kőbányai vagy a hitleri úton dúl fújjj!!!
ómió
@Kookas: Mióta élsz ebből a "haladó" bolsevik ráhazudósdiból?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.