Belső Nóra pszichiáter szerint a koronavírus körül nem lenne vészhelyzet, ha nem okoztunk volna magunknak.

Pszichiáter: nincs vészhelyzet, mi mégis csináltunk magunknak

A doktornő szakterülete a pánik, a szorongás, a depresszió, azt mondja, sok mindent látott már, de az elmúlt napok pánikvásárlásait még ő sem igazán tudja mire vélni. Arra viszont van magyarázata, hogy miért éppen a liszt, az olaj és a tészta volt kelendő.

Miközben az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója azt hangsúlyozza, hogy a koronavírus megfékezhető, nem csitul a járványt övező pánik. A hvg.hu is beszámolt arról, hogy valósággal megrohamozták a boltokat az emberek, szinte pánikszerű felvásárlások kezdődtek a magyarországi élelmiszerüzletekben.

Ennek a média is oka

– mondta a hvg.hu-nak Belső Nóra pszichiáter. A szakember is kíváncsian figyeli, mi lehet a magyarázata annak, hogy egy fenyegetőnek tűnő, de idővel veszélyességéből vesztő járvány ezt a viselkedést váltja ki az emberekből. Úgy fogalmazott, hogy társadalmi szintű a pánikreakció.

Ha az ősi ösztön felülkerekedik, nincs mese

– magyarázta a szakember. Annak, ahogyan vészhelyzetben viselkedünk, az evolúció, az ösztön az oka: pánik esetén felélednek, bekapcsolnak az emberek fajfenntartási ösztönei, „ezeknek az a lényege, hogy nem tudom, mi vár rám, de enni és inni kell”. Belső Nóra szerint az ismeretlentől jobban félünk, mint attól, amivel már találkoztunk.

Belső Nóra nem emlékszik arra, hogy a 2003-as SARS-járványt hasonló pánikreakció kísérte volna. Ennél a betegségnél a halálozási arányszám a legfeljebb 24 éveseknél 1 százalék alatt volt, 25 és 44 év között 6, 45 és 64 év között 15, 65 felett pedig több mint 50 százalék. A mostani koronavírusnál a bizonyított esetek mintegy 3,4 százaléka végződik halállal. Csak összehasonlításként: a szezonális influenza halálozási rátája 1 százalék alatt van.

Szerinte mégis azt kell tudatosítani az emberekben, hogy olyanok vesztették életüket a kórban, akiknek egyébként is legyengült a szervezete.

A szakember kijelentette:

Nincs vészhelyzet, mi mégis csináltunk magunknak

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Ilyen a migráció is, hiszen a fidesz és a kormány csak a pánikkeltést, a félelmet és a migrások elleni gyűlöletet terjeszti!!!??
"Belső Nóra szerint az ismeretlentől jobban félünk, mint attól, amivel már találkoztunk".
Lassan már azt is megtámadják a magyarok, aki egy kicsit többet szoláriumozott, mert barnább lett a bőre.
Ugyanakkor naponta hallunk, gyilkosságról, erőszakról, indokolatlan halálesetekről, stb, amit mi magyarok követünk el egymás ellen. Ehhez nem kell sem korona vírus, sem migráns.
Ezért a politika a felelős,hiszen nem képesek, vagy nem is akarják ezeket az eseteket megelőzni, hiszen mindez kell a saját poticiójuk megtartásához és ahhoz, hogy minél többet tudjanak lopni a magyar és a nyugati polgárok adóforintjaiból közvetlenül, vagy az EU-n keresztül.
Ez sokkal nagyobb veszély, mint bármely vírus és a migráció!!!??
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
És milyen igaza van...igaz hogy a sima influenzának némileg kissebb a halálozási aránya,de mivel nagyságrendekkel többen betegednek meg benne,számszakilag sokkal több áldozata van ,így veszélyesebb mint a Korona...azt vajon miért nem fújják fel így???gyanítom,mióta megy ez a cirkusz...Magyarországon sok ember meghalt a sima influenza szövődményeiben...míg ebbe itthon senki...
36
És igen. A média az egyik okozó, de az is a pszichiáterekkel van tele.
jesz
@jesz: az ámen helyett a bingó a jobb.
staro2
Az egész világ idióta, csak Belső Nóra és Pataki Attila tudja az igazat a járványról.
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Igen, mindenki idióta, aki pánikol. Teljesen felesleges, közúti balesetekben többen meghalnak naponta, mint eddig ÖSSZESEN ebben a járványnak nevezett izémicsodában. Maradjanak már a földön, emberek!
Ez tényleg nem kellene, hogy ijesztőleg hasson. Én sokkal ijesztőbbnek találom a nyáron ránk váró tomboló hőséget, amelyben lényegesen többen halnak meg, mint akár korona, akár influenza virus fertőzés következtáben.
Aki pánikol, meg is érdemli, remélem nyáron is szárazbabot fog zabálni, legalább lesz mihez elhasználni a több raklapnyi rötyipapírt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.