Annak ellenére, hogy sokan döntenek úgy, szájmaszkot viselnek, mégis kevesen tudják, hogy ennek is megvannak a maga szabályai és, hogy önmagában a szájmaszk nem véd meg a vírus ellen – olvasható a kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó tájékoztató honlapján.

A koronavirus.gov.hu-n közzétett tájékoztató idézte az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), amely szerint az egészséges embereknek nem kell szájmaszkot viselniük, az elsősorban azoknak javasolt, akiknek légúti tünetei vannak, például köhögnek vagy tüsszögnek. Nekik azért javasolt a szájmaszk, hogy ne fertőzzenek meg másokat.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy annak, akinek tünetei vannak és potenciálisan koronavírus-fertőzött, az se szájmaszkban, se anélkül ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon, és tartsa be a sokszor emlegetett ajánlásokat, mint a gyakori és alapos kézmosás, a kétméteres távolság másoktól, valamint a szoros kontaktok elkerülése

- olvasható a tájékoztatásban.

Hozzátették: sokan vannak, akiknek nincsenek tünetei, mégis úgy döntenek, hogy szájmaszkot vesznek fel.

"Természetesen ezt mindenki szabadon megteheti, de ha így döntenek, akkor fontos tudniuk, hogy önmagában a szájmaszk nem véd meg a vírus ellen, minden más ajánlást is be kell tartani. Ugyanis, ha nem így tesznek, akkor fennáll a veszélye, hogy hamis biztonságérzetet ad a szájmaszk. A viselője abban a tudatban lehet, hogy védett a koronavírus-fertőzéssel szemben csak azért, mert szájmaszkot visel, de ez nem így van" – olvasható a tájékoztatásban.

Mint írták, a maszk viselésének is megvannak a maga szabályai: a maszk fel- és levételekor alaposan kezet kell mosni szappannal, a szájmaszkot pedig viselése közben kívülről nem szabad megfogni, nem szabad hozzá, vagy az archoz, szemhez, orrhoz, szájhoz nyúlni, mert – mint írták – a vírus gyakran pont a szennyezett kézről kerül legtöbbször a nyálkahártyára.

A szájmaszkot használata után azonnal ki kell dobni a szeméttárolóba.

A kormányzati tájékoztató oldalon megjegyezték: a szájmaszkok iránt az egész világon óriási a kereslet, sokan nyerészkednek is rajta, és irreális összegekért árulnak szájmaszkot. A kormány emiatt fogyasztóvédelmi ellenőrzéseket rendelt el. A gyógyszertárak ellenőrzése során kiderült, hogy a nagykereskedők sokszor két-háromszoros áron értékesítik a szájmaszkokat, ezért a patikák is kénytelenek árat emelni.

Közölték azt is, hogy az egészségügyi beszerzések kiterjednek a különböző maszkokra is, a börtönvarrodák pedig utasításba kapták, hogy napi 24 órában gyártsanak szájmaszkokat. Mint írták, a Törökországból nemrég érkezett nyolctonnányi alapanyag elegendő lesz arra, hogy 6,6 millió szájmaszkot állítsanak elő. Tudatták azt is, hogy a börtönvarrodák gyártási kapacitása jelenleg napi 33 ezer darab, de ez tovább nőhet a jövőben.

Tudatták:

az operatív törzs döntése alapján központilag, szigorú katonai rend szerint zajlik a megrendelt külföldi és hazai szájmaszkok, illetve minden más egészségügyi védőfelszerelés elosztása, és természetesen az egészségügyi dolgozók az elsők.

Megjegyezték azt is, a országban számos más varroda, többek között megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégek is közreműködnek a szájmaszkok gyártásában, emellett Magyarország kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amelyben a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetre tekintettel vám- és áfamentességet kért a külföldről behozott szájmaszkokra, lélegeztetőgépekre és egyéb egészségügyi védőfelszerelésekre.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hofipisti
"... a börtönvarrodák gyártási kapacitása jelenleg napi 33 ezer darab, de ez tovább nőhet a jövőben." Tegyük fel, hogy a kapacitás 50%-al nő, akkor a rendelkezésre álló alapanyag ( 6,6 mio. maszkra) négy hónapig kitart!
fahrenheit451
Én sosem fogok maszkot felvenni !!!
Miért?
Mert nem csak a világ legszebb nője, a mindig minden ellen lázadó - aki történetesen a barátom... ami azt illeti, most történetesen éppen nem vagyunk barátok, mert nagyon megbántottam őt (ebben profi vagyok- mások megbántásában), de tapasztalatból tudom, hogy ez nem marad mindig így, mert van benne valami, ami részének egy idő után hiányzom... szerintem max. két év, és újra barátok leszünk - hanem én is!

Nő létére, James Dean a neve különböző oldalakon. Mondom én, hogy kemény a csaj. mint a kád széle!
Ezért nem adhatom alább én sem sosem, mert csak így maradhatok játékban.
Ő hideg, mint a kő, én meg dugig vagyok érzelmekkel (nem felé, hanem általában mindig), de jól titkolom.

A jéghideg szívű sorozatgyilkos, meg a romantikus melegszívű tömeggyilkos találkozása a koronavírussal.
(leszarom, hogy megfigyelnek, és mit gondolnak rólam a megfigyelők - majd eljön az idő, amikor nem figyelnek tovább, és akkor kiderül, hogy addig is hiába figyeltek)
fahrenheit451
Let's come together
Right now
Oh yeah
In sweet harmony
vitriol
Ha az ostoba magyar lemond a maszkokról, akkor az Uniótól kapott 2000 milliárd mehet a fidesz zsebébe.
Eriksson
@vitriol: Okos magyarnak nem is kell szájmaszk, meghagyja azoknak akik nem bújhatnak el magán karanténba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.