Karácsony Gergely főpolgármester magához kérette Budapest rendőrfőkapitányát, hogy mutassa be a kijárási korlátozások betartatásával kapcsolatos intézkedési tervét.

Karácsony Gergely magához kérette Budapest rendőrfőkapitányát

A városvezető csütörtökön a Facebook-oldalán közölte ezt a kijárási korlátozás meghosszabbítására reagálva. Hozzátette: ha a rendőrség úgy ítéli meg, hogy a fővárosi közterületeken a mostani intézkedéseknél szigorúbb korlátozásokra van szükség, és azt érvényesíteni is tudja, az erről szóló döntést a budapesti rendőrfőkapitány javaslata alapján azonnal meghozza.

Karácsony Gergely kiemelte: fontos a korlátozások betartása.

Én bízom a budapestiekben. Tudom, hogy tisztában vannak a téttel

- fogalmazott, megjegyezve: Budapest minden más magyar településtől különbözik, a hermetikus lezárás nem alternatíva.

"Ezért majdnem minden azon múlik, tudomásul vesszük-e, hogy ezen a húsvéton azzal teszünk a legtöbbet a szeretteinkért, ha nem látogatjuk meg őket" – hangsúlyozta a főpolgármester, aki arra kért mindenkit, maradjon otthon. Ezzel a kérésével csütörtök estétől minden budapesti háztartást telefonon is megkeres Karácsony Gergely.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Facebook-oldalán jelentette be, hogy határozatlan időre meghosszabbítja a kormány a koronavírus-járvány miatt két hete elrendelt kijárási korlátozást. A kormányfő közölte: hetente mérlegelnek és döntenek majd az esetleges további hosszabbításokról.

Arról is határozott a kormány, hogy külön jogosítványt ad a polgármestereknek, így ők hétfő 24 óráig, tehát húsvét idejére a saját településükre nézve további speciális, szigorító szabályokat alkothatnak meg és vezethetnek be – tájékoztatott a miniszterelnök.

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@Pálinkás Pál: Tudod az igazi vezető tud nem népszerű döntéseket is meghozni. Ehhez kell bátorság.
A pálinkafőzés adóját eltörölni vagy ingyenessé tenni a parkolást vagy valamiért pont most visszavonni a diplomák nyelvvizsgához való kötését. Na ezek egy populista vezető intézkedési sorozata.

A végével részben egyetértek. Orbán felelősségének egy része átkerül az önkormányzatokra. Hogy ezt miért tette azért nem egyértelmű. Nem lenne meglepő, ha pusztán nem szeretné, hogy nevéhez a legsúlyosabb korlátozó intézkedések legyenek köthetők. De ha nagyon pozitívan akarom fogadni ezt a döntést, akkor azt is mondhatom, hogy így legalább valamiben az önkormányzatok maguk dönthetnek. Csak remélem, hogy az utóbbi volt Orbán indíttatása és nem a politikai túlélés. (de naiv vagyok, istenem :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
Most rúgja majd a legnagyobb öngólokat magának a geri gyerek...ha megtiltja a kijárást...az összes panellakó a kedves mamát fogja emlegetni...és mivel Budapesten rengeteg a lakótelep,meg a bérház...azt hiszem a népszerűsége a béka segge alá tendál...arról nem beszélve hogy a fővárosban rengeteg fiatal is él,akik valljuk be,nem igazán vannak veszélyben.../most ide lehet linkelni kivételeket,de átlagot az egészből számolunk/ ...orbánnak ez zseniális húzása volt most...bárhogy sül el a dolog,ő moshatja kezeit...geri gyerek meg vakarhatja a fejét mert vannak akik kijárási tilalmat akarnak,és vannak akik enyhítést...bárhogy dönt...anyukáját sűrűn fogják emlegetni!!!
Giovanni Alba
@Pálinkás Pál: Orbán hozta megszokott és várható formáját, egy aljas, sunyi szemét. Karácsony meg remélem tudja, egy felelős (a felelős aláhúzva) politikusnak a népszerűtlen döntéseket is meg kell hoznia, még ha a politikai karrierje is bánja. Volt már ilyenre példa. Mint ahogy arra is, hogy az aljas, sunyi, szemét stb. nemzetvezetőket végül ülepen billentették.
Mit is mondott akkoriban Winston Churchil? Nem ígérhetek mást, mint vért, könnyet és verítéket. Bejött? Be. Legyőzték a náci Németországot, megvédték Angliát? Le és meg. Kisebb lesz emberként Karácsony ha a szűk látókörűek szidják? Ugye hogy nem.
human
@Pálinkás Pál: Tudod az igazi vezető tud nem népszerű döntéseket is meghozni. Ehhez kell bátorság.
A pálinkafőzés adóját eltörölni vagy ingyenessé tenni a parkolást vagy valamiért pont most visszavonni a diplomák nyelvvizsgához való kötését. Na ezek egy populista vezető intézkedési sorozata.

A végével részben egyetértek. Orbán felelősségének egy része átkerül az önkormányzatokra. Hogy ezt miért tette azért nem egyértelmű. Nem lenne meglepő, ha pusztán nem szeretné, hogy nevéhez a legsúlyosabb korlátozó intézkedések legyenek köthetők. De ha nagyon pozitívan akarom fogadni ezt a döntést, akkor azt is mondhatom, hogy így legalább valamiben az önkormányzatok maguk dönthetnek. Csak remélem, hogy az utóbbi volt Orbán indíttatása és nem a politikai túlélés. (de naiv vagyok, istenem :)
Zsopiale
Jesszus... Donpintyő keresztapuka karrierje is valahogy így indult...
Pálinkás Pál
@human: sajna én inkább arra tippelek hogy nem az áldott jó szíve vezette a ducet...
Pálinkás Pál
@Giovanni Alba: Azért kicsit meredek párhuzamot vonni a 2.Vh . és a mostani helyzet között...
olvasd el...privatbankar.hu/cikkek/makro/a-nagy-kiserlet-igy-allhat-helyre-az-elet-europaban.html
azért ez érdekes,nem???
Gyütt Mönt
A cikkből számomra nem következik, hogy teljes kijárási tilalom lenne. A kulcsszó: kijárási korlátozás. Ez eddig is volt, nincs semmi újdonság, csak most már be is kéne tartani.
Nessy
Hogy a fővárosiak nem tudnak felnőttként viselkedni, amire egyre több a példa az elmúlt napokban, azon se pro, se kontra, nem tud a főpolgármester segíteni! Talán kijárási tilalom nélkül is felfogják, hogy nem csak a maguk egészségét teszik kockára, de másokét is. Sokszor a saját családjukét és a barátaikét! Minden felelőtlen ember mellé nem állíthat rendőrt!
human
@Pálinkás Pál: Csak figyelni kell majd az utólagos kommunikációt. Például ha elkezdi a közmédia és a kormányzat kritizálni az ellenzéki városokat a meghozott megszorító intézkedések miatt abból lehet majd tudni, hogy a felelősséget áthárítsák miközben elvonnak az önkormányzati forrásokból.
polar450
Bravó!
Orbán - a gyáva - hozott egy döntést, csak részleteket nem árult el azoknak,akiknek végrehajtatási jogot adott!
Holnap nagypéntek, aztán nagyon nagy szombat., vasárnap és hétfő, de semmi részletezés nincs!
fergeteg
Ez elég is lenne,ha az agyatlan emberek felnőnének a feladathoz.
A feladathoz ami végül is: nem megyek ki.
Egyébként én nagyvárosi kijárási tilalmat vártam volna.
Giovanni Alba
@Pálinkás Pál: Nem a világháború és a világjárvány közé vontam párhuzamot, hanem a politikus döntési kényszerére próbáltam rávilágítani. Érted ezt Te is, csak éppen kötözködsz.
polar450
Orbán: Hat súlyos beteg van a koronavírus-fertőzöttek között, és hét gyógyult
A miniszterelnök szerint mindenhez van elegendő eszköz a mostani fertőzöttségi szinthez.

Karácsony szerint viszont a kerületi egészségügyi ellátásban dolgozóktól, a hajléktalan ellátásban hősiesen dolgozó szociális munkásainktól, a város működtetésében kulcsszerepet játszó BKV-soktól, az idősgondozásban, a köztisztaságban és a közrend fenntartásában dolgozó munkatársaktól nem olyan információ jön, hogy lenne védőfelszerelés.

Frissítés: mint péntek délutáni videós bejelentkezésében Karácsony fogalmazott, egymillió FFP2-es típusú maszkot szeretne Budapest, valamint ötmillió darab sebészeti szájmaszkot, amit a lakosság körében terítenének..

A pénteken összehívott fővárosi védelmi bizottságban a főpolgármester elmondta: gondoskodni kell a budapesti egészségügyben dolgozók védőfelszereléssel történő ellátásáról. Szükség van annyi maszkra, hogy tudjanak adni a budapestieknek, akik a tömegközlekedést használják. Szükségünk van védőfelszerelésre a hajléktalanellátásban és az idősgondozásban dolgozók, a BKV-gépkocsivezetők, az FKF-dolgozók, a közterületfelügyelők számára.

Erről újra a főpolgármester hivatalos levelet küldött a fővárosi kormánymegbízotton keresztül a kormánynak. A válaszig is minden csatornát igénybe vesz a főváros, hogy beszerezzen ilyen védőfelszereléseket.

Mint Karácsony közölte: a pekingi és a sanghaji főpolgármester segítségét is kérte.

E tekintetben a pénz nem számít, minden forrást, minden beszerzési csatornát igyekszünk felhasználni az emberéletek védelme érdekében

– szögezte le a főpolgármester.

Információink szerint a II. kerület Dél-Koreával, Józsefváros pedig egy kínai testvérvárosával vette fel a kapcsolatot hasonló célból.
Gyütt Mönt
Érdekes: a helyőrség parancsnokát nem hívta meg. Pedig kivonulhattak volna harcjárművekkel a vírus ellen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.