A GKI felmérése szerint eddig olyan 50-60 ezer ember veszthette el a munkáját az országban, de még 90-100 ezer ember járhat így.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb elemzése szerint az öt főnél nagyobb cégek az elmúlt hónapban legalább 50-60 ezer embert bocsátottak el az országban, és rajtuk kívül még 90-100 ezer ember veszítheti el a munkáját – olvasható a 444 cikkében.

50-60 ezer ember veszthette el eddig a munkáját a GKI szerint

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cég április 2. és 16. között készített egy felmérést egy 910 vállalatból álló mintán, a cégek többsége a kereskedelemben (36 százalék) és az üzleti szolgáltatások terén működik (30 százalék). 20 százalékban az ipart, 12 százalékban az építőipart, 2 százalékban a mezőgazdaságot képviselik ezek a vállalatok. A kutatók azt mérték föl, hogy miképp érintette a cégeket az elmúlt hetekben beindult gazdasági válság.

Az elemzés szerint a turizmus és szórakoztatás szektorokban szinte mindegyik céget érinti a járványhelyzet, máshol átlag alatt az érintettség (az iparban a vegyipar és az ipari javítás, a kereskedelemben az építőanyagok forgalmazása, a szolgáltató területen a jogi, számviteli és adminisztrációs szolgáltatás, építészeti és műszaki tevékenység) a 444 cikke szerint.

A cikk szerint minden harmadik válaszadó alkalmazta a kényszer-szabadságolást (leginkább az ipari középvállalatok), és minden nyolcadik cég elbocsátott dolgozókat (többnyire szintén középvállalatok). Minden hatodik építőipari cég leépített.

"Ha a mintában kapott arányokat rávetítjük az öt főnél többet foglalkoztató cégekre, kiderül, hogy legalább 50-60 ezer ember vesztette el az állását.

A cégek többsége arra számít, hogy a járvány továbbra is negatív hatásokkal lesz rá, de a közép-magyarországiak valamivel optimistábbak.

Az iparon belül főleg a könnyűipari, a fém- és gépipari cégek pesszimisták.

A GKI szerint a cégek 36 százaléka kényszer-szabadságolásra (az ipari cégek több mint fele), 14 százaléka pedig elbocsátásra (az építőipari cégek 30 százaléka) készül a következő három hónapban.

Kényszer-szabadságolás várható a szolgáltatások terén (32 százalék), a kereskedelemben (28 százalék) és a mezőgazdaságban (16 százalék) is. Elbocsátásokra készülnek még az iparban (20 százalék), a szolgáltatásokban (14 százalék), a kereskedelemben (12 százalék) és a mezőgazdaságban (6 százalék) is.

Ez alapján a következő időszakban nagyjából 90-100 ezer ember vesztheti el az állását.A GKI szerint, mivel februárban 160 ezer munkanéllküli volt az országban, ráadásul sokakat elbocsáthatnak a mikrovállalkozásoktól, nem beszélve a külföldről hazatértekről és az ellehetetlenült önfoglalkoztatókról,

a munkanélküliségi ráta – valós és gyors kormányzati segítség híján – elérheti a 10 százalékot"

- olvasható a 444 cikkében.

A lap arra is figyelmeztet, hogy ugyan a GKI felmérésében a cégek ágazati megoszlása nem reprezentatív, de nem tér el jelentősen a nemzetgazdaságra jellemzőtől. A foglalkoztatott létszám szerinti megoszlás viszont jól tükrözi a nemzetgazdaság öt fő feletti cégeinek szerkezetét, és az elemzett adathalmaz a cikk szerint regionálisan is reprezentatív.

(444)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Egyetlen egy ország sincs, ahol a koronavírus miatt munkanélkülivé válok 3 hónapra kapnának csak munkanélköli ellátást!!! Ezt csak ez a szemét rendszer tudja produkálni!!! Szerintem valahol jó, hogy orbán telj hatalmat kapott, mert világosan ő lesz az egyszemélyi fő felelős akitől számon lehet majd kérni mindazt, amit a magyarok ellenében elkövet!!!??
ómió
Most is le kéne nyulni 1-2 havit? A 2008-as válság után az volt a "böszmegyógyszer"!
Jozefina
Egyetlen egy ország sincs, ahol a koronavírus miatt munkanélkülivé válok 3 hónapra kapnának csak munkanélköli ellátást!!! Ezt csak ez a szemét rendszer tudja produkálni!!! Szerintem valahol jó, hogy orbán telj hatalmat kapott, mert világosan ő lesz az egyszemélyi fő felelős akitől számon lehet majd kérni mindazt, amit a magyarok ellenében elkövet!!!??
Nessy
@Jozefina: Van akinek még ilyen, olyan okok miatt a munkanélküli segély sem jár! A "gazdasági mentő csomagban" meg több a kizáró kritérium, mint a támogatás! Annak a feltételei meg nem éppen etikusak!
Orbán képtelen különbséget tenni a segély, és a támogatás között! Szép a munkalapú társadalom szlogen, ha van munkalehetőség! De most nincs!!!
ómió
@Horizont: Saját diagnózisodat sose osztogasd másnak, mert még romolhat!
ómió
@Horizont: Az osztogatást magad műveled, de azért viszont!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.