Telefonra telepíthető, elektronikus szoftverrel figyelné az emberek mozgását a magyar hatóság, azért, hogy tudják, betartják-e az emberek a kötelező házi karantént.

Egy, a Magyar Közlönyben hétfő este megjelent rendelet alapján egy szofverrel megkaphatnák a hatóságok az emberek helyadatait, arcképét és egészségügyi adait.

A szoftver telepítése önkéntes alapon működik, de aki vállalja, hogy telepíti a programot, annak kötelezően kell, mivel annak elmulasztása szabálysértésnek minősül. A bírság tétele háromezer és háromszázezer forint között mozog.

A rendelet értelmében a rendőrség elektronikus úton ellenőrzi, hogy valóban megtörtént-e a szoftvertelepítés. A helyadatok megszerzése miatt nem sérthetik meg a hatóságok az emberek magánéletét este tíz és másnap hajnali hat között. Ha a hatóság úgy dönt, hogy valaki nem tartja be a kötelező karantént, és kijátssza a szoftvert, akkor személyesen is kimehet ellenőrizni.

Telefonos szoftverrel ellenőrizné a magyar rendőrség, hogy betartják-e a házi karantént

A házi karantén végeztével le lehet törölni a szoftvert, ám a hatóság még 60 napig megőrzi az adatokat.

Aki nem hajlandó önkéntesen letölteni a szoftvert, számolhat azzal, hogy a hatóság gyakrabban megy ki hozzá ellenőrzésekre.

A szoftvernek köszönhetően a rendőrség az arcképet is megkapja, amit össze tud vetni a hivatalos nyilvántartásban szereplő fotóval, így látják, hogy valóban az a személy töltötte le a szoftvert, akit ők ellenőrizni akarnak.

Abban az esetben, ha egy külföldi állampolgár kijátssza a programot a kötelező, hatósági házi karantén ideje alatt, akkor őt kiutasítják Magyarországról.

Keddi adatok szerint összesen 10 459 hatósági házi karantén van érvényben Magyarországon.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(index.hu)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Végtére is nem lehet állandóan "szemkilőni"! Azt majd, ha újra jön a Böszme!
Macskaszem
Ez a fajta házi karantén elég látványpékség szerű. Ha van a családban egy megfigyelt személy, annak az egynek kell otthon maradni, a többi úgy jár kel, terjeszti a vírust, ahogy csak akarja. De ha elment az ellenőrző szerv, a megfigyelt is mehet ahova akar. Úgy tűnik, mintha lenne karantén, de azért nem annyira van. Vidéken már alig látni maszkos embert, a végén még igaza lesz a két kreténnek, (Vastag Tamás-Jeszenszky Zsolt video) hogy ideje elindítani a járványt, és az emberek szót fogadnak.
Macskaszem
@ómió: Azt nem lehet, de lehet súlyos betegeket a kórházból kidobni, munka nélkül maradt tízezreket az út széléről árokba rugdosni.
ómió
@Macskaszem: Még mindig a "haladó" Böszme érát emlegeted?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok