Fontos változás jön a patikákban.

Újabb ponttal egészítette ki Kásler Miklós a 2/2008. (I.8.) EüM rendeletet:

a Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent rendelkezés szerint már a gyógyszertárak is árulhatják a veszélyhelyzet ideje alatt az FFP1, FFP2 és FFP3 maszkokat.

A változásra az ATV figyelt fel elsőnek.

A rendelet úgy fogalmaz: „34. a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet által elrendelt veszélyhelyzet időtartama alatt az egyéni védőeszköznek minősülő FFP1, FFP2, FFP3 szűrőosztályú légzésvédők” is forgalmazhatóak.

A fenti rendelkezés péntektől lépett életbe.

A Müller Cecília országos tisztifőorvos által vezetett Nemzeti Népegészségi Központ (NNK) honlapján, az nnk.gov.hun ezt írják arról, hogy “kinek javasolt” az FFP- maszk:

Összhangban valamennyi mértékadó nemzetközi (CDC, OSHA, ECDC, WHO) szervezet szakmai álláspontjával az esetdefiníció alapján felmerülő COVID-19 gyanús eset, illetve a megbetegedettek ellátása során az egészségügyi személyzet légzésvédelmének biztosítására legalább FFP2, FFP3 szűrőosztályú légzésvédő alkalmazandó

A szűrő típusú légzésvédő eszközök esetében – mint amilyenek a jelenleg javasolt FFP2 és FFP3 szűrőosztályú légzésvédő eszközök – a belélegzett levegő egy szűrőn áramlik keresztül, amely a szennyező anyag visszatartásával, szűrésével a levegőből eltávolítja és/vagy megköti a részecske, valamint a gáz, gőz halmazállapotú szennyezőket.

Az Index hozzáteszi, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos április végén arról beszélt, hogy az FFP2-es és FFP3-as maszkokat koronavírus-fertőzötteknek szigorúan tilos használniuk.

Előbbieket a járványmentes időszakban is jellemzően az operáló sebész és a sebészeti team használja. Ennek a maszknak a segítségével védik azt a beteget, akit éppen operálnak. A speciális maszkok esetén az irány fordított, tehát az éppen azokat védi, akik viselik azt. A maszkok egy része szeleppel rendelkezik. Szigorúan tilos olyan embernek viselni ezt a maszkot, aki pozitív

– mondta ezt egy április végi sajtótájékoztatón az Index szerint.

Forrás: ATV, Index

Címlapkép (illusztráció): Pixabay CCo

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
A járvány első napjaiban egy helyi boltban vásároltam orvosi maszkot. A bolt 30 forintról ekkor már 50-re emelte az árát. Egy hete a gyógyszertár bejáratánál már 600 forintért hirdették. A szűrős maszk (nem néztem meg melyik fajta) 3000 forintot taksált. Micsoda összetartás kis hazánkban! Egy mindenkiért, mindenki elmegy a francba.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@emerencia: Ez kimerítő volt, köszi a tájékoztatást! :)
Nessy
@Nyírfa: Én meg Káslernek a fejéhez vágtam volna szívesen nem a papucsomat, hanem egy nemzetiszínű féltéglát!
Nyírfa
@Nessy: Amit mondott a Parlamentben Szabó Tímeának, az már egyszerűen minősíthetetlen. Én az ilyen embereket már nem is tekintem homo sapiensnek.
Pálinkás Pál
@csipetke: ok...akkor már csak egy kérdésem van meddig használható,és mennyibe kerül??? mert végeredményben a búvárszerelés még jobb...ott palackból jön a levegő...de ugye megegyezhetünk hogy nem olcsó...ha elrendelek valamit kötelezőre,akkor kéne biztosítani...ne adj isten ingyen,vagy megfizethető áron,de ezszöges ellentétben van a gazdasági érdekekkel...
Pálinkás Pál
@csipetke:" Ezt a jelzést vagy a FFP jelölés mögött vagy az EN 149-es szabvány sorában kell keresni. A legtöbb forgalomban elérhető maszk NR jelzésű, tehát nem újrafelhasználható. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 8 óra folyamatos felhasználásra alkalmas a maszk. Ezt követően pedig már nem biztosítja az előírt védelmi tulajdonságokat."

Nos így hirtelenjében ezt találtam...tehát 8 óra "védelemért"!!!
Nessy
@Pálinkás Pál: De vigyázni kell! Csak az egészségügyi maszk jó. A különböző ipari maszkok, álarcok nem alkalmasak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.