A koronavírus-járvány rövid időre háttérbe szorította az ellenzéki pártok belső konfliktusait, ugyanakkor a járvány csillapodásával újra felerősödik a már régóta tartó átrendeződés az ellenzéki oldalon – olvasható a XXI. Század Intézet legfrissebb elemzésében.

A Jobbiknak annyi, Dobrev feltör – izgalmas átrendeződést jósol ellenzéki térfélen a kormányközeli intézet

Az elemzés szerint

a Jobbik szétesése megállíthatatlannak tűnik, a "baloldallal szövetkező egykori nemzeti párt" a rendszerváltoztatás óta eltelt időszak egyik legnagyobb szavazótábor-vesztésén ment keresztül. Ennek hátterében

- fűzték hozzá – a Vona Gábor által elindított "néppártosodási" stratégia áll, amelynek keretében fokozatosan feladta önállóságát a párt.

Az MSZP mindeközben – a közvélemény-kutatások szerint – egyre mélyebbre süllyed, míg a "liberális Demokratikus Koalíció" végleg az ellenzék vezető ereje lett – írták.

"Az MSZP sokáig megpróbált ellenállni az újabb pártok nyomásának, azonban mára elvesztette ezt a képességét. Sem Mesterházy Attila, sem Botka László nem tudta megállítani Gyurcsány Ferencék közeledését, hiába igyekeztek egy önálló identitást adni az MSZP-nek, az a belső és külső ellenállás következtében teljes mértékben kudarcba fulladt"

- tették hozzá.

Gyurcsány Ferenc DK-elnök pedig mindeközben saját feleségét, Dobrev Klárát igyekszik a "frontvonalban" tartani, hiszen ő kevésbé elutasított, mint a korábbi miniszterelnök – írta az intézet. Így – fűzték hozzá – a jövőben

Gyurcsány Ferenc lényegesen kevesebbet szerepel majd, a főbb vitatémákat Dobrev Klára viheti.

Ezzel az a céljuk – olvasható az elemzésben –, hogy előbb-utóbb létrejöjjön egy egységes ellenzéki párt, amelynek ő vagy a felesége a vezetője. Ebben a formációban a Momentum töltené be a DK koalíciós partnereként az "új SZDSZ" szerepét, míg az MSZP, az LMP és a Jobbik már nem kapna szerepet, teljes mértékben felolvadnának ebben az új alakulatban.

Az intézet szerint a szintén liberális Momentum mindeközben Hadházy Ákos és Szél Bernadett "pártnélküli politikusokkal" szövetkezik, hozzájuk hasonlóan a Párbeszéd is a "botránypolitizálást" részesíti előnyben.

Az LMP jövője kérdéses, a zöld formáció láthatóan igyekszik felvenni az ellenzéken belül egyfajta centrumpozíciót – írták.

A kormánybarát intézet úgy véli,

 az ellenzéki polgármesterek kudarcai jelentősen ronthatják az ellenzék 2022-es esélyeit, ráadásul a koronavírus-járvány során mutatott magatartásuk sem segítette őket.

Karácsony Gergely például csak jóval később, egy hónappal az országos operatív törzs megalakulása után hívta életre a fővárosi operatív törzset, emellett jelentősen veszélyeztette a járvány elleni védekezést az olyan döntéseivel, mint a BKV-járatok ritkítása, a fizetős parkolás fenntartása vagy például a fővárosi fenntartású idősek otthonaiban tapasztalt mulasztások – áll a kormánypropagandától sem mentes elemzésben.

(MTI)

97 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
@Qqberci: Azért befizetnék egy Dobrev Klára - Orbán elvtárs miniszterelnök jelöltek vitajára... :):):) Meg arra is,,hogy a Zsîrmore hogy tudna a vita alól kibújni,,,,:):) Nem merne odaállni Dobrev Klára elé...:):):)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
evacica
@Csizmás Kond: Te is tudod, hogy ez nem igaz!A Gyurcsányi gyűlöleted elveszi a józan eszed!Próbálj meg reálisan gondolkodni, hátha fog menni!
Csizmás Kond
@evacica: Pedig így van, sőt a régi időkre emlékezve képzeli el a nagy és hatalmas egypártot amibe mindenki be akar terelni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok