Sikeresen és eredményesen védekezett Magyarország a koronavírus-járvány első szakaszában – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Marad az időseknek fenntartott vásárlási idősáv, azonnali hatállyal engedélyezik az autós koncerteket
Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Hozzátette: Magyarország eredményesebben védekezett, mint Nyugat-Európa bármelyik állama, és ezért köszönetet mondanak mindenkinek, aki részt vett a védekezésben és azoknak is, akik betartották a járványügyi szabályokat.

Gulyás Gergely elmondta, a kormány benyújtotta az Országgyűlésnek a járványügyi készültség fenntartásról és a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot.

Június 16-át követően egy-két napon belül megszűnhet a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet. Ezt követően a színházak, múzeumok, mozik és fürdők kinyithatnak.

A kormány szerdán döntött arról, hogy a rendezvényekre vonatkozó korlátozás fennmarad.

Az autós koncerteket generálisan azonnali hatállyal engedélyezik

- közölte.

Gulyás Gergely elmondta,

a leginkább veszélyeztetett idősek számára létrehozott védett vásárlási idősáv fennmarad.

Az idősotthonok, szociális ellátóhelyek, kórházak látogatási tilalma a veszélyhelyzet végéig biztosan fennmarad, utána az országos tisztifőorvos hozhat majd döntést az ügyben.

A járványügyi készültség fenntartása indokolt, az operatív törzs továbbra is működni fog, a kórházak irányításai rendszere változatlanul a járványveszélyhez igazodik, és a országos tisztifőorvosnak továbbra is biztosítottak lesznek azon jogosultságai, amelyekkel a járvány megelőzése érdekében intézkedéseket tehet.

A miniszter a legfontosabb változásként arra mutatott rá, hogy a rendeleti törvényalkotás megszűnik a rendkívüli jogrend végével. Újra csak az Országgyűlés alkothat majd törvényeket, és a parlamentnek arról is döntenie kell, hogy a kormány által az elmúlt hónapokban meghozott rendeletek közül melyeket kívánja fenntartani – mondta.

Gulyás Gergely kitért arra is, azt remélik, hogy

"a baloldal, amely a védekezést a járvány alatt bel- és külföldön egyaránt támadta, legalább a járványügyi készültséget támogatni fogja". Ha már nem tudtuk nemzeti összefogással megkezdeni a védekezést, akkor legalább jó lenne nemzeti összefogással lezárni azt

- mondta.

A politikus közölte: a kormány a járványügyi védekezésre 590 milliárd forintot fordított. Ez szükséges és arányos volt – tette hozzá.

A miniszter szólt arról, hogy az egészségügy annak ellenére felkészült a tömeges megbetegedésekre, hogy pillanatnyilag nem kell ezzel számolni, hiszen sikerült a járványt megfékezni. Amit eddig sikerült beszerezni, az egy esetleges második hullánál is rendelkezésre áll majd – mutatott rá.

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy

a védelmi intézkedéseket – a maszkviselést, a másfél méteres védőtávolságot – továbbra is mindenki tartsa be.

A kormány gazdasági döntéseiről szólva azt mondta, az a legfontosabb, hogy az elveszett munkahelyek helyére újakat teremtsünk, és minél több munkahelyet meg lehessen őrizni.

Továbbá az is fontos, hogy a fizetőképességet fenntartsák, ezért is döntött a kormány a hitelmoratórium meghirdetéséről az idei évre – tette hozzá.

Gulyás Gergely közölte: a legfrissebb adatok szerint a lakossági ügyfelek majdnem kétharmada, több mint 65 százaléka élt ezzel a lehetőséggel, ez a hitelállomány 57 százalékát jelentette. A vállalati ügyfelek négyötöde élt a lehetőséggel, ez itt a hitelállomány 54 százalékát jelenti.

Ebből egyértelműen látszik, hogy a kevésbé tehetős adósoknak és a kisvállalkozóknak jelentett segítséget a hitelmoratórium – mondta a miniszter.

(MTI)

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Ez már a kibaxás magas iskolája 65-ön innen, és túl. Össze kéne má ' ugrasztani a generációkat? Igy is megy a köpködés 65-ön innen- csak nem jó felé. Ez nem "megvédés" (amikor a 10 ezres foci meccsre korlátozás nélkül mehet a 65+-os is,)hanem korlátozás!
Ja, ahogy elnéztem a képeket- nem volt sem társadalmi távolságtartás, sem maszk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szegfue
@Horizont: 16:11 Na kb. én is ezt gondolom!!!
yazo64
Fordított pszichológia kell,,, dicshimnuszt kellene zengeni hogy mennyire jó dolog az idősáv, egyből eltörölnék...
volvós
Kisköcsöggergelyke !! Igy tették eléd, te meg spermás szájjal fel is olvastad...
",,,,,Amit eddig sikerült beszerezni, az egy esetleges második hullánál is rendelkezésre áll majd – mutatott rá..." Gulyás Gergely elvtárs !!! Egy betűt nem irtak, igy más az értelme...
volvós
http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/...
Már a magyarok bele is szartak ...áááááááá, nem értem én ezt !!!
tudode
Az a lényeg, hogy militarizálták az országot a járvány leküzdése, vagy mi okbúl!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.