Áprilisban a bruttó átlagkereset 400 200 forint volt, 7,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A koronavírus-járvány gazdasági következményeivel összefüggésben a keresetek növekedési üteme lassult az előző év azonos időszakában mért 9 százalékhoz képest – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

KSH: áprilisban elérte a 400 ezret a bruttó átlagkereset
Fotó: Pixabay

A keresetek éves növekedési üteme 2016 decembere óta a legmérsékeltebb ütemű volt.

Az alkalmazásban állók létszáma márciushoz képest 137 ezerrel, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 197 ezerrel (6,4 százalékkal) csökkent a közfoglalkoztatottak nélkül számolva. A 2,4 százalékos áprilisi inflációval számolva a reálkereset 5,3 százalékkal, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 5,1 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisit

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva 410 600 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 266 100, a kedvezményeket is figyelembe véve 275 500 forintot ért el.

A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 8,3 százalékkal nőtt a tavaly áprilisihoz képest.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 361 900 forintra becsülhető, 8,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál 420 200 forint volt az áprilisi bruttó átlagkereset, 7,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál, a költségvetési szférában 8,2 százalékos növekedéssel 394 100 forint volt a közfoglalkoztatottak nélkül számított átlag.

A feldolgozóiparban 0,5 százalékkal voltak magasabbak keresetek a tavaly áprilisiaknál, az építőiparban 12,2 százalékkal emelkedtek a bruttó bérek és 409 500, illetve 308 500 forintot értek el. A mezőgazdaságban átlagon felül, 9,0 százalékkal 312 600 forintra emelkedett az átlagbér. Az oktatásban 5,2 százalékkal, az egészségügyben 14,2 százalékkal 348 ezer forintra, illetve 395 ezer forintra nőttek a keresetek.

Az év első négy hónapjában a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 8,7 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 9,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A reálkereset 4,6 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 3,9 százalékos növekedése mellett

- közölte a KSH.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
Ez megint csak úgy érte el ezt a szintet,hogy a nemzeti gázszerelő, a nemzeti töklámpás vejkó, garancsi,és a többi,orbán jóvoltából baromi gyorsan milliárdossá lett haver,és az összes többi dolgozó pénzét átlagolták,és megszületett ez az eredmény. Ahogy a showder-klubos Kovács András Péter magyarázta:-Én kopasz vagyok,a feleségemnek seggig-érő haja van,ennek az átlaga a vállig érő haj.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
BarbaraKO91
Nézzе mеg a wеbкаmеra mаsztuгbációs vidеóimаt > http://www.k­­i­­­­ssia.club...
Nessy
@csipetke: Számtani átlag! A nagypapa 80 éves, a kis unoka 4 éves. Átlag 42 év, a legszebb férfi kor, de az egyik már nem, a másik még nem "tud..."!
simmering73
Most erre mit lehet mondani? Tényleg jobb lenne, ha a KSH szakemberei inkább BarbaraKO91 maszturbációs videóit nézegetnék. Abból még tanulhatnának is.
liwidi
Szeretne érezni egy gyönyörű lányt? Látogassa meg ezt az oldalt -> http://3sex.club...
liwidi
Szeretne érezni egy gyönyörű lányt? Látogassa meg ezt az oldalt -> http://3sex.club...
ómió
Ezen már csak egy újabb "Gyurcsány csomag segíthetne"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.