Szijjártó szerint a koronavírus-világjárványt követően egy új világrend jön létre.

A keleti partnerség az Európai Unió egyik legfontosabb politikája – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tbilisziben hétfőn.

Szijjártó Péter David Zalkaliani georgiai külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján aláhúzta: a koronavírus-világjárványt követően egy új világrend jön létre új erőviszonyokkal.

Ezen új erőviszonyok közepette az Európai Unió csak akkor tud erős lenni, hogyha képes arra, hogy sok szövetségest vonultasson fel maga mellett

– mutatott rá Szijjártó Péter.

A miniszter egyúttal Magyarország folyamatos támogatásáról biztosította Georgiát. Hangsúlyozta:

szeretnék, hogyha Georgia európai integrációs folyamata gyors és eredményes lenne. Tizenöt magyar dolgozik ennek érdekében az EU megfigyelő missziójában, illetve egy magyar szakértő diplomata segíti a georgiai külügyminisztériumot munkájával

– tette hozzá.

Szijjártó Péter aláhúzta:

a nem NATO-tagok közül, egy főre vetítve, Georgia járul hozzá a legnagyobb mértékben a NATO-műveletekhez, ezért megérdemli, hogy az észak-atlanti szövetség megnyissa számára tagsági akcióprogramját.

Szijjártó Péter látja az új világrendet

A magyar külgazdasági és külügyminiszter jelezte: több területen született megállapodás Budapest és Tbiliszi között. Egyebek között 135 millió dolláros (több mint 42 milliárd forint) hitelkeret megnyitására került sor a Magyar Export-Import Bank Zrt.-nél a két ország vállalatközi kapcsolatainak fejlesztése érdekében, aláírtak egy kulturális megállapodást, valamint megegyeztek a felsőoktatási együttműködés fenntartásáról és bővítéséről.

Szijjártó Péter köszönetet mondott a georgiai kormánynak, hogy engedélyezte az országban raboskodó második világháborús magyar hadifoglyok emlékművének felállítását, amelynek leleplezésére ősszel kerül sor. Georgiában körülbelül 6700 magyar hadifogoly raboskodott, közülük körülbelül ötszázan vesztették életüket.

A tárcavezető elmondta:

közös magyar-georgiai munkacsoportot hoztak létre, amely folyamatos figyelemmel követi a vírushelyzet alakulását, és jelentéseket készít arról, hogy mikor, milyen körülmények között válhat lehetővé a korlátozások enyhítése vagy feloldása a partnerek között. Rámutatott: a vírushelyzet alatt megerősödött a magyar-georgiai együttműködés, a magyar kormány 19 georgiai állampolgár hazatérését segítette, és engedélyezte a gyógyszer-alapanyagok exportját a kaukázusi országba.

A sajtótájékoztatón David Zalkaliani georgiai külügyminiszter köszönetet mondott Magyarország évek óta töretlen támogatásáért.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
a pötyi fölcsapott látnoknak ? nostradamus péter ,ki keleten látja a kikeletet...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
Továbbra is szeretjük a georgiai teát.
csak úgy....
@Eriksson: te csak a zödséget szereted.
Szeparepa2
Nyomorult értelmi fogyatékos ártóboborján lát sok minden mást is, csak a mindennapi reggeli szuri miatt, azokról nem ( mindig) beszél... XD
advocat
Én elégedett lenék egy tisztességes nyugdíjemeléssel is. Nekem már csak ennyi a jövő!
kokopelli
Ez a szerencsétlen állapítja meg,hogy az Uniónak mire van szüksége? Kit érdekel,hogy M.o. mennyi lóvét ad
vagy kap Georgiának vagy Georgiától! Ő lenne az új EU-s szócső?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.