Továbbra sem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, keddre ismét több mint 1100 új beteget regisztráltak, az azonosított fertőzöttek száma immár meghaladta a 83 ezret – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

Ezek alapján az elmúlt napon az igazolt fertőzöttek száma 1158 új esettel 83 115-re, az elhunytaké pedig 29 újabb halálos áldozattal 1951-re nőtt. Eddig 44 934-en gyógyultak meg, közülük előző nap 575-en. Jelenleg 36 230 kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 554-gyel nőtt. A múlt héten szombaton és vasárnap némileg lassult, de az azokat megelőző napokban gyorsuló ütemben terjedt a fertőzés és sorozatban döntött rekordokat, a pénteken feljegyzett új betegek száma 1489 volt, ami a járvány kitörése óta az eddigi legmagasabb napi növekmény.

A legtöbb új beteget, 161-gyet, és négy újabb halálos áldozatot ismét az ország legfertőzöttebb régiójából, a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből jelentették, ahol az igazolt fertőzöttek száma mostanra 11 142-re, az elhunytaké pedig 309-re emelkedett. A második legtöbb új fertőzéses esetet, 134-et a déli országrészben lévő Odessza megyében, a harmadik legtöbbet, 129-et pedig a kelet-ukrajnai Harkiv megyében jegyezték fel, továbbá mindkét régióból két-két újabb halálesetet jelentettek.

Az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben 123 új beteget jegyeztek fel és újabb haláleset nem történt. Az azonosított fertőzöttek száma a fővárosban eszerint 9687, az elhunytaké 147. Kárpátalján a legfrissebb adatok alapján az igazolt fertőzöttek száma 5875-re, az elhunytaké egy újabb áldozattal 223-ra emelkedett, miközben eddig 2508-an győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter kiemelte, hogy előző nap megint sok, 266 Covid-19-beteget kellett kórházba szállítani az országban. A járvány kitörése óta a legtöbb koronavírusos beteg, 294 pénteken került kórházba. A tárcavezető hozzátette, hogy jelenleg 5549-en szorulnak kórházi ápolásra, számuk egy hónap alatt 1636-tal növekedett. Aggasztónak nevezte, hogy Lviv megyében már harmadik napja haladja meg a kórházi ágyak leterheltsége az 50 százalékot. Tájékoztatott ugyanakkor arról, hogy már 2,5 ezerrel növelték a központosított oxigénnel ellátott kórházi ágyak számát. Hozzátette, hogy a "második hullám" kórházaiban tízezer körüli ágykapacitást irányzott elő a minisztérium.

Beszámolt még arról, hogy az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 75 kapta el a vírust, közülük már 9335-en fertőződtek meg a járvány kitörése óta. Előző nap 32 413 tesztet végeztek el az országban, ennek nagyjából fele PCR-teszt, másik fele antitestszűrés volt.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok