Szijjártó Péter ma a minszki helyzetről egyeztetett.

Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszterrel egyeztetett telefonon vasárnap a minszki helyzetről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter ezután Facebook-oldalán ismét nagyon óvatosan fogalmazott a fehéroroszországi helyzettel kapcsolatban. 

Szijjártó vasárnap este közösségi oldalán kiemelte:

az európai politikai közvéleményt továbbra is a minszki helyzet foglalkoztatja.

Remélhetőleg minél előbb sikerül olyan megnyugtató megoldásokat találni, amelyek a párbeszéden alapulnak és az Európai Unió egységes álláspontját tükrözik – tette hozzá.

A kérdés napirenden lesz a külügyminiszterek következő tanácsülésén, augusztus 27-én és 28-án, Berlinben

– írta a magyar diplomácia vezetője.

Fehéroroszországban a pénteken bejelentett hivatalos végeredmény szerint a múlt vasárnapi elnökválasztást Aljakszandr Lukasenka jelenlegi elnök nyerte a szavazatok 80,1 százalékával. Legfőbb ellenlábasa, Szvjatlana Cihanouszkaja a voksok 10,12 százalékát kapta. A választás óta minden nap az utcára vonulnak az emberek, tüntetéseket jelentettek Minszkből, Grodnóból, Bresztből és más városokból is. A hatóságok országszerte több ezer ember vettek őrizetbe. A tüntetéseknek már halálos áldozatai is vannak.

A magyar kormány csütörtökön szólalt meg először a belarusz elnökválasztással és tüntetésekkel összefüggésben, nem ítélték el nyilvánosan a belarusz erőszakot, ugyanakkor Alekszandr Lukasenko oldalán Orbán Viktor nem szerepel azok között, akik gratuláltak az elnöknek a választáson elért eredményéhez – írta meg korábban az Index.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebook-oldalán azt írta

Az európai politikai közvéleményt most leginkább a belorusz fejlemények érdeklik.

Tegnap hosszasan egyeztettünk Edgars Rinkēvičs, lett kollégámmal. Egyértelművé vált, hogy hasonló a helyzetértékelésünk. Abban vagyunk érdekeltek, hogy olyan, párbeszéden alapuló EU-s döntések szülessenek, amelyek nem lehetetlenítik el Belarusz és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot sem.

Forrás: MTI, 24.hu, Index

Címlapkép: Facebook/Szijjártó Péter

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Szélkakas petya !!! Ide is egy kicsit, oda is egy kicsit, ahogy a helyzet kívánja...Vagy követed Hofi G. mondását, " Pénzért mindent...szopok, nyalok, gombot varrok " abba nagy menő vagy !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
aszongya: ..." ezúttal is nagyon óvatosan fogalmazott"...

Hát persze...kétkapura focizni neki sem egyszerű, pláne úgy, hogy a főnöke sem tudja, merre van az előre...(gyanítom Lukasenka sem tudja)...

Ha dől a bili, és L. felszívódik, akkor lesz csak igazán baj...mert a káoszban mindenki szeretne a húsos fazékhoz jutni, de kulturáltan nem fog menni...csak aki kapja marja módon...az pedig összeomláshoz vezet)
ómió
A "gazdasági kapcsolatok", bizony, "nagy urak"!
legott
Ha nem elég magas a vérnyomásod: Szijjártó Péter külügyminiszter Szíjj László adriai luxusjachtján bekkeli ki a fehérorosz válságot

atlatszo.hu/2020/08/18/szijjarto-peter-kulugyminiszter-szijj-laszlo-adriai-luxusjachtjan-bekkeli-ki-a-feherorosz-valsagot/
kereső
Szarrágó toporzék, nem vagytok képesek egyértelmű állásfoglalásra? Mert amit eddig mondtatok, az nagyon is azt igazolja, hogy teljes mértékben egyet értetek lukasenka elcsalt választási eredményével, és a terorral. És a magyar kormány nem szolidáris, és főleg nem támogatja a diktátor ellen demostráló, szabad ,demokratikus országot akaró tömegekkel. Ezen nem is csodálkozom, hiszen a demokráciát, a jogállamot itthon is nap-mint nap megtagadjátok, megcsúfoljátok. És nem akarlak emlékeztetni 2018-ra, amikor is leállt??? az NVB szervere- eltűnt 800.000 szavazó a rendszerből, a rend őrei meg körbevették óvón az NVB épületét. Mi is történt akkor Magyarországon??
kereső
"Ez önmagában is erős pillanat lehetett, hát még a sztori hátterével együtt. Szijjártó ugyanis aznap arról posztolt ki egy képet a Facebookra, amint egy tárgyalóteremben, öltönyben mobilozik, az alábbi szöveggel:

„Az európai politikai közvéleményt továbbra is a minszki helyzet foglalkoztatja. Ma telefonon beszéltem is erről Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszter-kollégával”

Hazug szemétláda! Ez Magyarország külügyminisztere?
kokopelli
Akármerre keresek arról valamit,hogy Heiko Mass esetleg ,valahol,értékelt vagy nyilatkozott! Lehet hogy többtucat
csatorna kevés? Még a rövid-hírekben is csak közlik az eredményt,de leß@rják a miértet,mintahogy a TV-nézők is!
Csak a "gázvezeték" miatt lenne érdekes,de a fehéroroszoknak kell a lóvé! Mivel a "Putyinka" is érdekelt az üzlet-
ben,azért nem fél a nyugat a gáz miatt! (;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.