Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy vasárnapi minszki gyűlésen elmondta: nem hajlandó külföldi parancsra új választást kiírni, de kész azonnali reformokra, ha valóban ez az, amit az emberek várnak tőle. Lukasenka tagadta, hogy csalással szerezte volna meg hatodik mandátumát. Az államfő az ellenzékre hárította a felelősséget az erőszak elharapózásáért, és azt állította, hogy a NATO csapatokat mozgósít országa nyugati határán.

Lukasenka szerint a NATO akarja megsemmisíteni a fehérorosz nemzetet és csapatokat mozgósít országa határán

Artem Pronin, a fehérorosz elnökválasztás eredménye elleni tiltakozás során őrizetbe vett tüntetők egyike mutatja a fogvatartás során szerzett sérüléseit Minszkben 2020. augusztus 15-én. A tüntetéssorozat azután kezdődött, hogy az augusztus 9-én tartott belarusz elnökválasztást az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte hatodik alkalommal, 80 százalék feletti győzelemmel. MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

A mai megmozduláson orosz és fehérorosz független források szerint körülbelül kétezer ember vett részt, és semmiképpen sem tűnt átütő erejűnek, annak ellenére, hogy buszokkal, vonatokkal is szállítottak embereket az elnök melletti tüntetésre – írja a 444. Lukasenka beszédének legfontosabb állítása az volt, hogy új választás kiírásáról szó sem lehet, hiszen az azt jelentené, hogy „az ország megadja magát a NATO agressziójának”. 

Ha az ő utasításaikat követjük, akkor végünk van. Elpusztul a nemzetünk

– tette hozzá Lukasenka.

A Mérce azt írja, Lukasenka az egybegyűltekhez erősen rasszista szólamokat megütve beszélt. Beszédében olyanokat mondott, hogy

Felajánlottak nekünk NATO-katonákat: fekete és sárga szájúak és fehér a hajuk. Ebbe soha nem megyek bele!

A jelenlegi belarusz vezető (aki az értesülések szerint el is sírta magát beszéde közben) az ellenzékről így fogalmazott:

Meg akarnak minket gyengíteni! Ki fog itt új választásokat tartani? Banditák!

A fehérorosz elnök természetesen tagadta a választási csalás vádját, és az ellenzéket, valamint az „ország határain készülődő” NATO-t okolta a feszültség felszításáért.

A rendezvény helyszínét különösen nagy erőkkel biztosították, belügyi egységekkel, katonai járművekkel, sőt mezőgazdasági gépekkel vették körbe a teret.

A 444 hozzáteszi,

a NATO brüsszeli központja vasárnap délután reagált a fehérorosz elnök beszédére.

Oana Lungescu, a katonai szövetség szóvivője közölte, hogy

a NATO csapatai semmiféle rendkívüli tevékenységet nem végeznek a térségben, nincsenek csapatmozgások, erősítések vagy bármilyen demonstráció.

A NATO-egységek jelenléte a szövetség kelet-európai tagországaiban (Lengyelországban és Litvániában) semmilyen más országra nem jelent veszélyt. Hozzátette azt is, hogy

a NATO éberen figyeli a fehéroroszországi eseményeket.

Forrás: 444, Mérce, 24.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gyütt Mönt
A Covidnek ilyen hatása is lehet, lázálmokat lát.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Justitia
Mintha orbánt hallanám, csak NATO behelyesítve EU/Soros, fehérorosz nemzet behelyettesítve Mo,
Jozefina
Lukasenkanak üldözési mániája van (persze nem csoda) és hazugságokra és félelemkeltésre ő sem rest!!!?? Előbb-utóbb putyin lánctalpasai dübörögnek majd mondván, hogy megmentik az ottt éló oroszokat!!!?? Krim szisztémára!!!??
justhpeter
Minden diktátor külföldi beavatkozásról beszél, hiszen a diktatórikus és korrupt vezetést nem ismerheti be.
ómió
A NATO? Már lázas is, hogy összetéveszti Gyuri gazdival?
kokopelli
@Justitia: ... az ilyen 1-2 bites politikusok mindíg egyformán ketyegnek! Mindenki ellenük van! (idióta önfel-
értékelés ?) A Sorosozó degenerált feltalálók 50%-a is már beadta a kulcsot! Magukra maradnak az itthoni
egy-bitesek követők is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.