Aljakszandr Lukasenka egy vasárnapi minszki gyűlésen elmondta: nem hajlandó külföldi parancsra új választást kiírni, de kész azonnali reformokra, ha valóban ez az, amit az emberek várnak tőle. Közben saját magát támogató menetet szervezett a fővárosba a fehérorosz vezető, miután az ország legtöbb nagyvárosában egy hete folyamatosak az összecsapások a tüntetők és a rendőrség között. A mai nagygyűlés, ami Lukasenkát lenne hivatott támogatni, egyelőre a sajtó szerint elmarad a várakozásoktól, viszont elsősorban azért veszélyes, mert körülbelül ugyanakkor tartják Minszkben, amikor az ellenzék is kint lesz az utcákon.

A fehérorosz elnök tagadta, hogy csalással szerezte volna meg hatodik mandátumát. Az államfő az ellenzékre hárította a felelősséget az erőszak elharapózásáért, és azt állította, hogy a NATO csapatokat mozgósít országa nyugati határán – írja a 24.hu.

Vasárnap körülbelül 70 ezren gyűltek össze Minszkben, hogy támogatásukról biztosítsák az elnököt, igaz, nem mindenki önszántából ment ki a megmozdulásra. Buszokkal, vonatokkal szállították az embereket vidékről a szimpátiatüntetésre, és

több állami munkahelyen megfenyegették a dolgozókat, hogy az állásukba kerülhet, ha nem mennek ki a tüntetésre.

Lukasenka nem hajlandó "külföldi parancsra" új választást kiírni, közben saját magát támogató menetet szervezett a fővárosba, ahová vonatokkal szállították az embereket vidékről

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök beszél támogatóihoz Minszkben 2020. augusztus 16-án, egy nappal az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozók tüntetése után. Az ellenzéki tüntetéssorozat azután kezdődött, hogy az augusztus 9-én tartott belarusz elnökválasztást az országot 26 éve irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte, hatodik alkalommal 80 százalék feletti győzelemmel. MTI/EPA/Jauhen Jercsak

A Mérce azt írja, Lukasenka az egybegyűltekhez erősen rasszista szólamokat megütve beszélt. Beszédében olyanokat mondott, hogy

Felajánlottak nekünk NATO-katonákat: fekete és sárga szájúak és fehér a hajuk. Ebbe soha nem megyek bele!

A jelenlegi belarusz vezető (aki az értesülések szerint el is sírta magát beszéde közben) az ellenzékről így fogalmazott:

Meg akarnak minket gyengíteni! Ki fog itt új választásokat tartani? Banditák!

Mindeközben az ellenzék is újra az utcára vonult,

a beszámolók szerint most már körülbelül 200 ezer ellenzéki tüntet Lukasenka ellen Minszkben, országosan pedig becslések szerint egymillióan demonstrálnak.

Fehéroroszországban folyamatosak a megmozdulások a múlt vasárnapi elnökválasztás óta, amelynek során a hivatalban lévő Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg a végleges eredmények szerint. Az elmúlt napokban mintegy hétezer embert vettek őrizetbe a tiltakozásokon. A rendőrség könyörtelenül lépett fel a tüntetőkkel szemben, akik közül ketten meghaltak a hatósági intézkedések során.

Az ellenzék választási csalással vádolta meg az államfőt, ugyanis független felmérések a hivatalos eredménnyel szögesen ellentétes képet festettek. Ezek szerint a legfőbb ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja 70 százalékos támogatottságot élvezett, míg Lukasenkára mindössze 10 százalék szavazott. A Litvániában menedéket kereső Cihanouszkaja a szavazatok újraszámlálását követelte.

Több állami tisztségviselő, köztük Fehéroroszország szlovákiai nagykövete, az állami televízió munkatársai, valamint rendőrségi tisztségviselők szolidaritásukat fejezték ki a tüntetőkkel. Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök egy vasárnapi telefonbeszélgetés során biztosította Lukasenkát, hogy Moszkva szükség esetén kész katonai segítséget nyújtani számára – írta közleményében a Kreml azt állítva, hogy Fehéroroszországra külső erők gyakorolnak nyomást.

Forrás: 24.hu, Mérce

Címlapkép: MTI/EPA/Jauhen Jercsak

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Ezt szegény Lukát is a hájas libernyákok támadják! Remélem már megkapta a receptet Európa leendő nagy vezetőjétől, hogyan kell testre szabott békemenetet szervezni saját dicsőségére, és a hájas libernyákok elrettentésére!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Gyuri gazdi dollármilláival az önszervezés nem ér fel!
verőce21
@Nyírfa: "És nem látok lengyel buszokat Minszk felé tartani." - Én sem...,
De tegnap koradélután Tallinnban - a belorusz népet támogató - tüntetés volt...! A helyi újságok tele vannak tudósításokkal...!
Lepényleső
Van ahol a külföld nevesítve van,mint pl.Brüsszel? Diktátorok élnek ilyen és hasonló eszközökkel?
Nyírfa
@verőce21: Természetesen a lengyel buszok az orbáni szokást lettek volna hivatottak sugallni. De a lengyelek olyan mértékben oroszellenesek, hogy Lukasenka nem számíthat a nyugati nagy szomszéd szolidaritására.
Miért van az, hogy azok az események, amelyekről Te adsz hírt, nem jelennek meg a nemzetközi sajtóban? Egy aprócska utalás sincs az általad említett tallini tüntetésre, amely pedig még a Te közlésed szerint is a belorusz ellenzéket támogatta.
verőce21
@Nyírfa: Tényleg furcsa..., kis nép, kis hír..., így kénytelen vagy hinni nekem... ! :)
verőce21
@Nyírfa: Itt találsz képeket a tüntetésről.
www.postimees.ee/7040596/vabaduse-valjakule-koguneti-valgevenelaste-toetuseks

A tallinni szolidaritási tüntetésről a "Jaani kikik" templom előtt volt a gyülekezőhelye... Az is ott van a képek között...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.