Erős szavak.

Háttérhatalom, kommunizmus, gyűlölet, nyilt fenyegetés – Vidnyánszky Attila ismét komolyan nekiment az SZFE-nek

Tudomásom szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma találkozót szervez a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése és a kuratórium között. Ezen a beszélgetésen józanság hangjának kell eljönnie – mondta Vidnyánszky Attila csütörtökön a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

A Nemzeti Színház főigazgatóját a közelmúltban nevezték ki a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének.

"El kell kezdeni tárgyalni, egyeztetni. Nem az a szándék, hogy elpusztítsuk, ami van. Építkezni szeretnénk, úgy néz ki, hogy a kormány biztosít a kapacitás-bővítésre megfelelő fedezetet, azaz plusz osztályok indulhatnak és komolyan megkezdjük egy új campus megtervezését, mert méltatlan, ahogy az oktatás zajlik"

- szögezte le Vidnyánszky Attila.

Mint elmondta, tudta, hogy az átalakítás nem fog egyszerűen menni, sokan fognak tiltakozni és lesznek támadások, de "ilyen szintű gyűlöletre, nyílt fenyegetésre" nem számított. "Nem hittem, hogy idáig jut a szakma. A színész- és rendező-, illetve filmes képzéshez már a rendszerváltáskor hozzá kellett volna nyúlni. A dolog mindig ideológiai alapon történt, a főiskola nagyon fontos intézménye volt a kommunista rezsimnek is" – fogalmazott.

A kinevezése miatt kapott elutasító kijelentésekről, köztük Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke, valamint Tamás Gáspár Miklós közíró megfogalmazásairól Vidnyánszky Attila azt mondta, majd az idő és a nemzet eldönti, ki volt áruló és ki nem. Szerinte kettős mércét alkalmaznak és szégyellhetik magukat azok, akik a művészi szabadságot tűzik zászlajukra, naponta "papolnak arról", hogy függetlenségük sérül az átalakítással és tüntetéseket szerveznek.

"A Színház- és Filmművészeti Egyetem eddig is állami intézmény volt, nem pedig magánegyetem. A fenntartó magyar állam kormánya döntött most úgy, hogy így fogja ezentúl működtetni, tehát a dolog jogilag teljesen tiszta. Egyszerűen arról van szó, hogy miközben egy sor nagyon tisztességes, komoly szakemberről beszélünk, akik most hallgatnak, van egy hangos klikk, egy bagázs"

- vélekedett Vidnyánszky Attila.

Mint elmondta, hasonló felháborodást tapasztalt és ugyanezektől, amikor 2002-ben a Nemzeti Színház jelenlegi épülete megépült vagy amikor tíz évvel később elindult a Nemzeti Színház vezetéséért.

"Nagyon komoly nemzetközi háttérhatalom és hálózat szervezkedik, egy liberális kör. A szakma tele van történetekkel, hogyan lehetetlenítettek el embereket. Básti Juli, Udvaros Dorottya vagy Blaskó Péter maga mesélte nekem, hogy egyből rosszabb színésznek minősítették őket az általam vezetett Nemzeti tagjaként"

- tette hozzá.

Szerinte az őt szintén bíráló Jordán Tamás, a Nemzeti Színház volt igazgatója az életben is mindig azt a szerepet játssza, amit rá osztanak, miközben "semmi köze nem volt sem ehhez a színházhoz, sem ehhez az eszméhez". Hozzátette: ennél sokkal veszélyesebb "Ascher Tamás, aki a diákokat hergeli". Vidnyánszky Attila szerint amióta Kerényi Imrét tíz évvel ezelőtt kirúgták az egyetemről, azóta egyféle balliberális gondolat mentén zajlik a képzés.

"Csak az lesz igazságos, ha a képzésben mindenféle esztétika helyet kap. Az egyik legfőbb tiltakozó, Hegedűs D. Géza, a mostani tiltakozók egyik szónoka éveken át panaszkodott nekem az egyetemi képzés miatt. A német színház egész Európát ledózeroló uralma után most már végre valami másnak kellene jönni" – sorolta a rendező, aki szerint "a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjait úgy manipulálják, hogy az egyszerűen gazemberség. Az a politikai erő, amely tíz éve nem tudja megemészteni, hogy nem ő van hatalmon, minden lehetőséget megpróbál a hatalomra visszajutás érdekében" – vélekedett.

Megjegyezte, hogy éppen a jelenlegi Nemzeti Színház a példa arra, hogy mennyire nyitottan és szabadon lehet működni, "itt senkit a gondolataiért, másságáért nem ért semmifajta sérelem". Vidnyánszky Attila kitért arra is, hogy nagyon sok embertől, köztük a keresztény értelmiségiek körétől kapott támogatást, segítséget, kiállást, bátorítást abban, hogy ezt most végig kell csinálnia.

Forrás: MTI

Kép: Nemzeti Színház

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Nincs miről beszélni. Orbán úgy gondolja hogy ha a diktatúrát csöpögtetve, sunyi módon hozza létre akkor a hülye nép nem veszi észre. Vidnyánszky is ennek a folyamatnak a része. Ellenőrzés alá vonni mindent. Rohadtul abberált dolog ez Európában a XXI. században. Ki gondolta volna hogy hazánkban lesz egy olyan kis falusi emberke aki romba dönti a rendszerváltást. Azt mondják hogy nagyon tehetséges. Szerintem csak betegesen gátlástalan hatalommániás.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
De, mintha most csak "visszaütött" volna!
Nessy
@evacica: Itt többet fizetnek neki, és lehetősége van a saját színvonalára zülleszteni a kultúrát!
RonaGyuri
Valahol van a dologban valami

egy szegény kis üldözött színház pápa, bár stílusosabb lenne a cár megszólítás, nyöszörgései

A nyomják Krahácsot kismiska volt ahhoz képest, amit ez az elszabadult színházi helytartó művel annak kapcsán, hogy sokaknak nem teszik az amit művel. Elképesztő, de a fityesznyikeknél nem túl ritka ocsmány hangnemben mocskolódik. Talán a legjellemzőbb gondolata Zsámbékiékről: „az egyetemen van „egy klikk, egy bagázs”, amely uralja az egyetemet, a változást akaró tisztességes szakemberek pedig nem mernek megszólalni.”!
Aztán előadott egy igencsak bugyuta még a szegény Eszenyit is kicsinálták narratívát, majd előjött az alig burkolt antiszemita háttérhatalom baromsággal. Ami oda jutott ki, hogy kijelentette, hogy: ezek a tudjuk kik, addig támogatták „ide nem merészelt jönni Magyarországra Kárpátaljáról, utána azonnal ellene fordultak”!
Ebben van valami, persze a hangsúlyok másutt, nagyon másútt, vannak. S efféle gondok a legtöbb „sorstársával” vannak. Határontúliként az adott ország állampolgáraiként neki itt járó támogatások mellett részesültek a magyar támogatásokból. Legalább elvben valamiféle kulturális missziónak tekintették a sokszor bugyuta önmegvalósításaikat.
Azonban mikor ide-migráncsoltak megváltozott a helyzet; itt mindenki beszél magyarul, és mindenki magyar így a támogatások megcsappantak. S bizony be kellett volna állniuk a sorba a hazaiak közé. Ez nekik nem klappolt, sőt Orbánék még janicsárokat is csináltak belőlük! =))
Shikari
Azt a maroknyi lázongót ki kell rúgni és már lehet is az új jelentkezőkkel betölteni az üres helyeket. Csináljanak már rendet!
Csizmás Kond
Itt nem a színház vagy Vidnyánszky a probléma hanem az, hogy mindig az akar dirigálni aki le van ültetve. Bárki van a hatalmon az ellenzék nyüszít és irányítani akar.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.