Ascher Tamás is szerződést bontott az SZFE-n. A közleményében azzal indokolta a döntését, hogy jóvátehetetlenül sérült az egyetemi autonómia. Közben a kuratórium lemondását követelik az egyetemet elfoglaló diákok. A hallgatók még a hétfő esti tüntetés után állítottak barikádot. Egyikük közölte: a diákok döntik el, milyen vezetőket, oktatókat engednek be. Mintegy kétszázötvenen táboroztak le az épületben. A Színművészeti Egyetem hallgatói elutasítják az intézmény új kuratóriumát és felügyelőbizottságát, és a lemondásukat is követelik. Addig a hallgatókon és a tanárokon kívül mást nem engednek be az épületbe.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Facebook-oldalán megjelent közlemény szerint Ascher Tamás is szerződést bont az intézménnyel.

Hétfő délután az egyetemi autonómia jóvátehetetlen sérülése miatt oktatói szerződésemet felmondtam. Rendező osztályom most lesz másodéves, az osztályfőnöki teendőket tanártársam, Forgács Péter veszi át, de valamilyen alternatív formában igyekszem továbbra is tanítani a diákokat. Ugyanerre kértem Székely Gábort is

– írta Ascher.

A HVG emlékezet, korábban Zsámbéki Gábor és Székely Gábor is felmondott, majd Enyedi Ildikó is csatlakozott a felmondókhoz. Fullajtár Andrea egy korábbi interjúban azt mondta, csak azért tanít tovább az egyetemen, hogy a diákok ne maradjanak egyik napról a másikra tanár nélkül.

Az SZFE szeptembertől alapítványi formában működik tovább. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett, akinek kinevezése ellen az egyetem több munkatársa és a diákság is tiltakozott.

Tizenhárom pontos követeléslistát olvastak fel a hallgatók

Közben a 444 írta meg, hogy kedden délután kiállt a sajtó elé az SZFE több tucatnyi hallgatója, akik részt vesznek az egyetem hétfő este óta tartó elfoglalásában. Az épület elé kilépő diákokat hangos taps fogadta a lap szerint. A 444 élőben közvetítette a sajtótájékoztatót.

A keddi sajtótájékoztatón megismételték, hogy az egyetemet hétfő éjfélkor elfoglalták, és ezzel elkezdték a közös gondolkodást az intézmény jövőjéről. Az eddig megfogalmazott követeléseik:

garantált autonómiát követelnek az egyetemnek

elutasítják az egyetem modellváltásáról szóló törvényt a jelenlegi formájában

elutasítják a kuratórium és felügyelőbizottság kinevezésének módját, és így a jelenlegi tagokat is, és bármilyen önkényesen kinevezett új vezetőséget

követelik a szenátus jogköreinek visszaállítását

követelik a lemondott szenátus által megfogalmazott alapdokumentumok elfogadását

követelik a jelenlegi kuratórium lemondását

követelik, hogy az egyetem alapítói jogai ne kerülhessenek át az államtól az alapítványtól és az állam ne vonulhasson ki teljesen az egyetem finanszírozásából, valamint hogy az egyetem neve kerüljön vissza az alapítvány nevébe

a pártpolitikától elhatárolódnak, és kérik a pártok képviselőit, hogy tiszteljék meg ügyüket azzal, hogy távol maradnak tőle

az egyetemre további rendelkezésig csak az egyetem jelenlegi polgárai léphetnek be.

Szurdi Panni, a HÖK sajtósa korábban az ATV reggeli műsorában azt mondta, éjjel barikádot állítottak a hallgatók, ők döntik el, milyen vezetőket, oktatókat engednek be, és kiket tartanának távol az intézménytől. Mintegy kétszázötvenen táboroztak le az épületben.

A 444.hu hozzáteszi,

a hallgatók körében végzett felmérés szerint 100 százalékos az elutasítottsága annak, ahogy az alapítványi formára való átállás történt, és 96 százalék szerint közös cselekvésre van szükség. 

Kedden a 24.hu tudósítója beszélgetett a helyszínen a diákokkal és a tanárokkal. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói úgy érzik, minden szétesik körülöttük, az oktatók pedig nem tudják elképzelni, miről lehet beszélni Vidnyánszkyékkal azok után, hogy porig alázták az intézmény embereit – írj a lap.

Csernai Mihály, az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke pedig a hvg.hu-nak a helyszínen elmondta, hogy

jelenleg is szervezik a hosszabb távú ellenállást, meg akarják akadályozni, hogy Vidnyánszky Attila, a kuratórium új elnöke belépjen az épületbe.

Forrás: HVG, 444, 24.hu, ATV

Címlapkép: Facebook/444/Videó

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Akkor a tanári kart most feltöltik rákaykkal, kósákkal, rezsibuzikkal szamócákkal és hasonló szakemberekkel?
Minek nekünk a világ elismerése. Elég, ha a fideszes vezérkar, élén a Vezérrel, jól szórakozik az eztán készítendő nép-nemzeti érzelmekkel átitatott műveken. Téma lehet a mohácsi diadal, a piavei csata, a don-kanyari sikeres áttörés, a budai győzelem és társaik. Amelyek természetesen már az új nézőpontból lesznek elkészítve.
Javaslom az újonnan készülő filmek emblémájának egy talapzaton beforduló nő- és férfialakot, kezében sarlóval és kalapáccsal. Ez még némi jópontokat is hozna egy bizonyos irányból.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
@Eriksson: .
Köszönöm a linket. Elképesztő az, hogy még a vírusokkal is manipulálnak, mert ha jól tudom az AIDS-nek sem találták még fel az ellenszerét.
.
Valahol olvastam, hogy a Covidpz is valamelyik vuhani laboratóriumból szabadul ki, remélhetőleg csak gondatlanságból.

Tudom, hogy a cikktől eltérő, de például a II. világháborúban mérgezett gyermekjátékokat is szórtak a repülőgépekről, sőt robbanókat is. Óva intettek a szüleink, hogy ne vegyünk fel semmit a földről!
Eriksson
@tudode: Mennyi minden megtörténik tágabb világunkban, amiről nem is gondolnánk, hogy léteik.
Legtöbbször nem arról szólnak a hírek, hogy az emberek a békés egymás mellett élés hívei lennének.
Pl. Ascher Tamás mondhatta volna azt is, hogy na gyerekek, itt a legjobb alkalom, én most nyugdíjba megyek.
Érdemei elismerése mellett megtehette volna arcvesztés nélkül.
tudode
@Eriksson: .
Tökéletesen igaza van, én is úgy gondolom, hogy az egyenes út járhatóbb, mint a tiszességes.
.
Este már nem is egészséges a híreket olvasgatni, mint pl.
.
---- Sztálinnal, Szadam Huszeinnel és Orbán Viktoral illuszrálták a pszichológiáját egy egy finn lap
.
hvg.hu/vilag/20200901_Sztalin_Szaddam_Huszein_Orban_diktator_finn_lap
----------------------------------------
.
Ezt a cikket túlzásnak tartom, mert van olyan érzésem, hogy őféleségében kevesebb van ehhez az összehasonlitáshoz, valakik a háttérből súgnak neki. Persze könnyű a Katit táncba vinni, ha nem akar!
verőce21
Ha egy-két évfolyam kimaradna ebből a liberális hüllőkeltetőből, az sem okozna nagy traumát az országnak.
Még a jelenlegi színésztársadalom sem hiányolná őket...!
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.