Nem talál racionális elemet az egyetem körüli történésekben.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt Mácsai Pál, az Örkény Színház vezetője csütörtök esete, akit a Színház- és Filmművészeti Egyetem körüli történésekről kérdeztek. 

Mácsai Pál szerint a Színművészeti ügye a legnagyobb szakmai krízis

Mácsai Pál színész, rendező, az Örkény István Színház igazgatója beszédet mond a Szabad ország, szabad város, szabad művészet címmel, a szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért tartott demonstráción a belvárosi Madách téren 2019. december 9-én.

Fotó, címlapkép: MTI/Máthé Zoltán

Mácsai Pál elmondta, az utóbbi fél év egyetem körüli dolgaiban nem talál racionális elemet, és szerinte ez a legnagyobb szakmai krízis az ő eddigi pályafutása alatt, viszont egyben a XXI. század emlékezetes csomópontjának is nevezte a folyamatban lévő történéseket.

A színházigazgató arra is kitért, hogy az átalakítás határidejének drasztikus lerövidítése, az egyetemi vezetés kompromisszumos megoldásainak lesöprése is arra utalnak, hogy az eseményeket nem érvek, hanem indulatok mozgatták. 

Arról is beszélt, hogy a szenátus jogkörének elvétele nem egyéb megszállásnál, amivel a szenátus tagjainak sokévi munkásságát kérdőjelezik meg. Az a gondolat, miszerint az diktál, aki a pénzt adja, az feudális és nem a demokráciákra jellemző, mert ott vannak fékek és ellensúlyok.

Mácsai úgy látja, egyetlen előnye van a mostani eseményeknek, hogy a színészhallgatók emberi és történelmi tapasztalatot szereznek az emberi természetről és a hatalom természetéről, ami jól jön a későbbiekben.

Az Örkény igazgatója szerint egyetlen jó kimenetele van a történetnek, ha visszavonják az egészet, de ehhez olyan léptékű államférfiúi bölcsesség kellene, amely be tudja látni, hogy ezt az ügyet rosszul mérték föl.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gyütt Mönt
A józan hangokat a hatalom nem meghallgatja, hanem elnyomja. "Mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk" - Orbán Viktor.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
verőce21
Hangos nyafogásba kezdett a balliberális színész- és rendezői érdekcsoport a Színház- és Filmművészeti Egyetem alapítványi fenntartásba helyezésének újabb lépése után...Láthatóan a diákokat használják fel, akik valójában azt sem tudják, mit csinálnak. A színműsök még hétfő este vontak barikádot az egyetem épülete elé, majd beköltöztek az aulába és sátortábort vertek...
A láthatóan koncepció nélküli akció résztvevői délután sajtótájékoztatót tartottak, miközben a helyszínen megjelent több ellenzéki és bukott politikus, közéleti szereplő is...
verőce21
A diákok ugyan nem kérnek belőlük, de a színműsök körül döng az ellenzék... :)
tudode
Ki tudja meddig óberkodhat őfélesége a pofakaratésaival, de eljön az idő, amikor
.
----- Mácsai Pál: Dicsőséges nagyurak (Petőfi Sándor verse)
.
www.youtube.com/watch?v=5UxjWISWslg
.
Ott vagyunk, ahol 100 évvel ez előtt, sodródva az árral!
justhpeter
Megfontolt igaz véleményt hallottunk Mácsaitól.
ómió
Kérdésessé vált a bolsifészekkénti fenntarthatóság? Nem akármi "efftársi krízis"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.