A szakértő szerint ez a mostani hullám egészen más lesz, mint az előző volt.

Dr. Kemenesi Gábor virológus a 24.hu lapnak azt mondta

nagy valószínűséggel a tavaszihoz mérten komolyabb, nagyobb betegszámot produkáló, és mélyebbre ható járványhullámra készülhetünk.

A SARS-CoV2 az első hullámát megfelelő járványügyi intézkedésekkel sikerült elfojtani, ám ettől a vírus még nem tűnt el, a vírus diffúz (szétszórt) jelenléte fennmaradt – amikor pedig lazult a gyeplő, egyre több gazdaszervezetre talált és ismét „erőre kapott”.

A járvány dinamikája hasonlít a futótűzhöz. Szélcsendes időben a lángok visszahúzódnak, de a parázs izzik és kúszik tovább, de amint újra feltámad a szél, a tűz ismét tombolni kezd

– magyarázta a 24.hu-nak a PTE Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa, a Koronavírus-kutató Akciócsoport tagja.

Kemenesi Gábor úgy látja, hogy

a tavaszihoz mérhető szigor jelenleg nem várható, a leállással ugyanis ma már a gazdasági csőd fenyegetné az országokat, és az ismeretek gazdagodásával a járvány kezelési stratégiája is szélesebb skálán mozoghat már világszerte. 

A milliónyi álhír és okoskodás ellenére a hatóságilag alkalmazott úgynevezett PCR-tesztek világszerte a diagnosztika alapját képezik – mondja a szekértő. A rendkívül szenzitív módszer a vírus örökítőanyagát mutatja ki a felsőlégúti nyálkahártyákról (például nyál, orrváladék) vett mintákból. Persze a folyamatban ott van az emberi tényező hibás teszt, rossz kenetvétel, téves diagnosztika formájában, de alapvetően ez a legmegbízhatóbb módszer, ami ráadásul az aktív fertőzöttséget mutatja ki:

A PCR-pozitív emberben jelen van a vírus, ekkor áll fenn az esélye, hogy másokat is képes megfertőzni

- tette hozzá a virológus.

A PCR-tesztek világszerte a diagnosztika alapját képezik, számos más kórokozó esetében is – húzta alá Dr. Kemenesi Gábor.

A tesztet kétszer kell elvégezni 48 óra különbséggel.

A lényeg ugyanis, hogy a COVID-19 lappangási ideje legfeljebb 14 nap, azaz maximum ennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az illető megbetegedjen, megjelenjenek rajta a tünetek.

Ha valaki annyira „frissen” fertőződött meg, hogy az első tesztnél még nincs kimutatható vírusmennyiség a szervezetében, nem jelent még meg a nyálkahártyákon, akkor a második alkalomra már nagy valószínűséggel eljön ez a fázis is.

Megfordítva is így van, a vírusmentesség igazolásához szintén két, eltérő időpontban elvégzett teszt szükséges.

A második hullámról a szakértő a lapnap elmondta, hogy 

a tavaszinál nagyobb lesz, és magasabb betegszámot fog produkálni. 

Az első hullám lefojtása után ugyanis a „takaréklángon égő” vírus a nyitásnak köszönhetően geográfiailag terjedt a világban, szépen bekúszott mindenhova.

Most, hogy a kondíciók jók, azaz a fegyelem lanyhult, az ősz közeledtével pedig egyre többet tartózkodunk zárt térben és közösségben (iskola, munkahely), a körülmények ellenünk dolgoznak:

a sokfelé eljutott vírus nagyobb ívben és gyorsabban tud terjedni, ezért az előttünk álló időszakban egy gyorsabb ütemben terjedő, több embert elérő járvánnyal kell megküzdenünk.

Már nem csak a gócpontokra kell figyelnünk a szakértő szerint. Míg tavasszal az akár napi száznál is több esetet egy-két helyszínhez lehetett kötni, ma ugyanez az esetszám az országban szétszórtan jelentkezik. A legfrissebb megfigyelések szerint ráadásul most sokkal több fiatal érintett, akik ugyan sokkal könnyebben győzik le a betegséget, ám közben terjesztik a kórokozót. Amerikai és nyugat-európai példák pedig azt mutatják, hogy a „következő körben” sajnos ismét az idősebb korosztály következik, szükségszerűen jóval nagyobb érintettségben.

A virológus szerint a járvány megfékezésére a megoldás mostantól ezerszeresen is az egyén kezében van.

Rajtunk múlik, hogy alkalmazzuk-e az eddig bizonyított védelmi fegyvereket, vagy sem: maszk, távolságtartás, fertőtlenítés. Ez a bevált recept, miközben persze zajlik az átimmunizálódás, készül a vakcina, így hosszú távon pedig „egy lassú kijövetel lesz a járványból”.

A személyes óvintézkedések indokoltságának kérdése a mai magyar közbeszédben mégis mintha költőinek tűnne. Kemenesi Gábor ütős válasszal szolgált ezzel kapcsolatban a lapnap:

A szkeptikusok, maszk-, vírus- és miegyéb tagadói személyes szabadságjogaik korlátozására hivatkoznak. Nekem viszont az jelenti szabadságjogaim korlátozását, hogy a hanyagok miatt féltenem kell a szeretteimet és mindenki mást.

A teljes beszélgetést a 24.hu oldalán olvashatja el.

Forrás: 24.hu

Címlapkép: Pixabay CCO

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Málna
@Pálinkás Pál: Ezt most komolyan kérdezed? Egy kutatóról beszélünk, egy tudósról, akinek a fertőző betegségek a szakterülete.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
Vazze...nekem ebben az tetszik a legjobban...hogy amíg évtizedek óta virológiával foglakozó szakemberek tanácsait megállapításait lesöprik...köztük a Nobel-díjas PCR tesztet kifejlesztő tudósét is...,akkor jön egy ilyen kezdő virológus...és osztja az észt!!! és az még hab a tortán hogy a vadállatok virusterjesztésével foglakozik,az a szakterülete!!!

"kutatási terület Fertőző betegségek (vírusok, paraziták, baktériumok) kutatása a OneHealth koncepció jegyében, a vadállatok körében, kiemelt figyelemmel olyan kórokozókra amelyek ismert vagy potenciális zoonózisok."

doktori.hu/index.php?menuid=192&lang=HU&sz_ID=17645
MOST EZ KOMOLY???
Málna
@Pálinkás Pál: De szerencsére itt vagy nekünk te, a tapasztalt szakember...:-)
Pálinkás Pál
@Málna: azt szerinted egy denevérekkel foglalkozó biológus...mert még nem is orvos...az mitől szakember a humán járványtanban???
Málna
@Pálinkás Pál: Ezt most komolyan kérdezed? Egy kutatóról beszélünk, egy tudósról, akinek a fertőző betegségek a szakterülete.
Pálinkás Pál
@Málna: aha...akkor biztos csak teljesen véletlenül oktatják külön az állatorvosokat ...vagy te állatorvoshoz jársz ha megbetegszel??? nem véletlenül van a diploma után a rezidens időszak...külön vizsgákat kell tenni...arról most nem is beszélek hogy ez a tag jakabnak,a fidsesz házi virológusának a beosztottja...mindig azt fogja mantrázni amit a duce előír!!!egy kérdésre válaszolj...ha valóban egy veszélyes világjárvány közepén tartunk, miért nem halt meg idén több ember ,mint tavaly??? azért néha elgondolkodhatnál mondjuk a tényeken is...
Rockxy
a néma virologus megszólalt, miután végre sikerült néki szexelni a keresztannyával.
Málna
@Pálinkás Pál: Ő nem állatorvos, hanem biológus. Tudós, kutató. És már bocs', de egy állatorvosnak is sokkal inkább elfogadom a véleményét vírusügyben, mint a tiédet.
Nem tudom, hány ember halt meg idén és tavaly, de még nincs vége az évnek. És fogalmunk sincs, hányan haltak volna meg, ha nem védekezünk illyen erőteljesen.
Pálinkás Pál
@Málna: veled valami hatalmas nagy baj van...mit nevezel te erőteljes védekezésnek??? boldog boldogtalan arra kóborolt amerre,és amikor akart!!! valóban nincs vége az évnek,de eddig semmivel sem halt meg több ember ,mint egyéb években ugyanezen időig!!! aztán én nem mondtam véleményt a vírusról, ha megfigyelted volna,tényeket közlök!!! ráadásul olyan adatokat,amihez bárki hozzáférhet, ha kíváncsi rá!!! arról nem én tehetek hogy az emberek inkább a sajtóból tájékozódnak ilyen ügyekben...
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
vacsi
Nincs olyan, hogy maszktagadó! Ha valaki nem vesz fel maszkot, úgy kell megbüntetni, hogy még az unokája is emlegesse!
vacsi
@Pálinkás Pál: Na, elég volt a hülyeségből!
Pálinkás Pál
@vacsi: na...tipikus fidesznyik tempó...ti szartátok a spanyolviaszt mi!!!???
Málna
@Pálinkás Pál: Azt nevezem erőteljes védekezésnek, hogy tavasszal bezártak az iskolák, munkahelyek és otthon maradtunk. Nem emlékszel?
Maszkot hordunk, távolságot tartunk, fertőtlenítünk...
Addig nagy a szád neked is, amíg nem kapja el a vírust egy idős hozzátartozód.
Rockxy
komoan mondom beszarok.
a liberális ellenzék egyetért a kormány által lefizetett szakembernek elnevezett rémhírterjesztővel.
Pálinkás Pál
@Málna: bizony van okom rettegni...nyolc hónap alatt meghalt 600 idős beteg ember...egy 10 milliós országban,ahol egyébként átlagosan 2-3 nap alatt halnak meg ennyien különböző okokból!!! befejeztem a témát...lesz@rom magasról ha zabszem van a seggetekben!!!
simmering73
@Málna: @vacsi: Felesleges ezzel az idiótával vitatkozni. Ez egy masszív vírus- és maszktagadó. De szerintem csak a szobájából a fotelből pofázik, a fején egy hatalmas maszkkal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.