Alig egy hét telt el a tanévkezdés óta, de már több iskolát, óvodát is be kellett zárni a koronavírus megjelenése miatt.

Sorban zárják be az iskolákat, de nem térnek át a digitális oktatásra

A járvány gyorsan terjed: az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ elnöke, Hajnal Gabriella a növekedés.hu-nak adott, péntek reggel megjelent interjújában még arról lehetett olvasni, négy iskolában van rendkívüli szünet, aznap este Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár már azt nyilatkozta az M1-en: péntekig négy óvodában és hat iskolában kellett rendkívüli szünetet elrendelni. Ezen felül 60-70 olyan intézményről tudtak, ahol megjelent a fertőzés gyanúja – olvasható a Népszavában.

Vasárnap kora este derült ki, hogy Tótkomlóson az összes oktatási intézményt be kellett zárni a vírus terjedése miatt: a pedagógusok járványügyi felügyelet alá kerültek).

Bár az államtitkár nyilatkozata azt sugallja, nincs ok aggodalomra, minden esetben célzott intézkedésekkel, a kidolgozott protokoll alapján járnak el, maguk az érintettek sokszor nem ilyen nyugodtak. Múlt héten derült ki, hogy többen megfertőződtek a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium gólyatáborában is. Az egyik szülő – akinek gyermeke ott volt a táborban – lapunknak azt mondta: gyereke a múlt héten nem ment iskolába, önkéntes karanténban volt otthon, de a népegészségügy nem tesztelte, mivel nem mutatott tüneteket. Ezért úgy döntöttek, magánúton végzik el a tesztet – ami pozitív lett.

Másnap magunkat is teszteltettük, a három vizsgálat mintegy 90 ezer forintba került. A miénk szerencsére negatív lett, a gyerekem most egy másik lakásban van karanténban. Úgy érezzük, teljesen magunkra vagyunk hagyva

– mondta a Népszavának.

Maruzsa Zoltán államtitkár ezt másként látja: szerinte az összes tanár, 170 ezer pedagógus tesztelése hatalmas logisztikai feladat lenne, ugyanakkor két-három napra szóló eredményt hozna, hiszen a tanárok újra és újra találkoznak az iskolán kívül is emberekkel, és így bármikor megfertőződhetnek. Emellett a szaktárca továbbra sem látja indokoltnak azt sem, hogy minden iskola átálljon a tantermen kívüli digitális munkarendre.

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
Borítékolni lehetett, hogy ez fog történni. Személy szerint 1 hónapot adtam az iskoláknak, de túl optimista voltam. Mégis mit vártak azok után, hogy egész nyáron mindenki fel-alá futkározott, mint a (szó szerint) mérgezett egerek? Csak szűkebb környezetemben saját szememmel láttam, hogy a folyóparti szabad strandon az emberek teljesen gátlástálanul, majdhogynem egymáson fetrengenek "szabadidő értelmes eltöltése nyáron" címszó alatt. Mindenkinek volt néhány ezer érintkező kapcsolata, na ezt tessék lekövetni. Előre megmondom, hogy szélmalom harc az egész. A szigorítások indokoltak lennének, az iskolabezárás szintén. Tudom, hogy az on-line oktatás egyáltalán nem olyan könnyű, mint az az illetékesek állítják, sőt megkockáztatom, lehetetlen! Mert a szülő, aki dolgozik, sok esetben nem tud otthon maradni a tanuló gyerekkel vagy elveszti munkáját. Az oktatás tárgyi feltételeiről már nem is beszélve úgy a családok, mint a pedagógusok részéről. Minden esetre a kormány töretlen derűlátása ellenére káoszt prognosztizálok, nagyon rövidesen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gyütt Mönt
@Nessy: szivem, azt ugye tudtad, hogy 4 évvel ezelőtt indult egy Digitális jólét program. Röviden megjegyzem, hogy igen nagy az áthallás ezen program és a Híd a munka világába (Farkas Flórián) program között. Mindkttőnél egészen másra ment el az uniós támogatás.
444.hu/2020/02/27/ilyenekre-koltottek-el-a-digitalis-jolet-program-milliardjait
Nessy
@Gyütt Mönt: Ebben nagyon jól teljesít pártunk és kormányunk!
simmering73
Át fognak térni. Előbb, mint gondolnák.
Clavigo
@Gyütt Mönt: Dojcs Tompi " vezetésével "...
Gazella
@Clavigo: nekem csak fürjecske :D az a drogos cigány
Eriksson
Mit lehet tenni azokkal az emberekkel, akik a saját sorsuk problémáinak megoldására sem képesek? De tudnak szidni Istent, kormányt, szomszédokat, bárkit akik bele próbálnának szólni az életükbe.
Normális dolog az ilyen?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.