Karácsony Gergely főpolgármester Orbán Viktor miniszterelnöknek írt csütörtöki levelében az ingyenes tesztelés kiterjesztését javasolta a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében.

Ingyenes koronavírus-tesztelést javasolt Karácsony Gergely, ezt válaszolta neki Orbán Viktor
Fotó: Facebook/Karácsony Gergely

A főpolgármester Facebook-oldalán olvasható levél szerint a kormány és az orvosi kamara szakemberei egyaránt fontosnak tartják "az egyéni tesztelések azonnali bővítését, az ingyenes tesztek elérhetővé tételét az ország minden területén", hiszen sokan nem tudják kifizetni a tesztet, pedig ezen múlhat, hogy lesz-e munkahelyük, járhat-e iskolába gyermekük.

"Nyilván egyetértünk abban, hogy egyetlen magyar sem vesztheti el munkahelyét, és egyetlen gyermek sem maradhat le az iskolában csak azért, mert a kötelező állami protokoll betartását anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé"

- írta. Ezért kérdezi a miniszterelnököt – folytatta –, hogy mit tervez a kormány "a tesztkapacitások bővítése és a hozzáférhető ingyenes tesztelés érdekében".

Karácsony Gergely szerint az oktatási intézményekben, a fiatalok között terjedő fertőzés miatt különösen indokolt a tanárok ingyenes állami szűrése. Külföldi példák azt mutatják, hogy a fertőzés négy-öt héten belül a fiatalabbakról átterjedhet az idősebbekre. Fontos lenne tudni, mit tervez a kormány egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén – fogalmazott.

A főpolgármester levelében tájékoztatta a miniszterelnököt arról, hogy a főváros már több döntést hozott a járvány elleni védekezés érdekében: igyekszik elérni, hogy a tömegközlekedésben mindenki használjon maszkot és kiemelten védi szociális intézményeit.

"Sajnálattal kell megállapítanom ugyanakkor, hogy a felelős kormányzati szervektől a védekezésben eddig is jelentős szerepet játszó önkormányzatok – az első hullámhoz hasonlóan – továbbra sem kapnak érdemi tájékoztatást, semmiféle pluszinformációt. Meggyőződésem, az állampolgároknak is egyre nagyobb szükségük lenne a jelenleginél több és pontosabb információra a kormányzati szervek részéről"

- írta Karácsony Gergely.

A főpolgármester a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében gyors és egyértelmű állásfoglalást kért a kormánytól az ingyenes tesztelés bővítése és a fertőzés idősekre átterjedésének veszélye ügyében.

Orbán válasza

A dolgok mostani állása szerint az operatív törzs nem látja szükségét annak, hogy Budapesten külön, speciális, az országos szabályoktól eltérő és annál szigorúbb intézkedéseket léptessen életbe

- írta Orbán Viktor miniszterelnök a főpolgármesternek címzett csütörtöki válaszlevelében, melyben azt is javasolta: Karácsony Gergely építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével.

A kormányfő a levelében – amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője bocsátott az MTI rendelkezésére – biztosította Karácsony Gergelyt, hogy a budapesti intézkedéseket szigorító javaslat a főpolgármester bevonása nélkül nem kerülhet a kormány asztalára.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta a kormány operatív törzset működtet Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes vezetésével. A járvány kezeléséhez szükséges összes információt és szakmai tudást az operatív törzs gyűjti össze, s javaslatot tesz a kormánynak és a közegészségüggyel foglalkozó állami szerveknek, mit tegyenek, illetve mit ne tegyenek – olvasható a levélben.

A miniszterelnök azt írta:

az operatív törzs munkájának eredménye mindenki számára hozzáférhető, így "az önkormányzat, a főváros és a főpolgármester úr számára is".

A kormányfő továbbra is azt javasolja Karácsony Gergelynek, hogy "építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével".

Orbán Viktor a válaszlevelében azt írta, hogy a járvány első hullámával szembeni küzdelmet Magyarország megnyerte, "sok tapasztalatot szereztünk, és a védekezés számos formáját kipróbáltuk". "Ezekre a tapasztalatokra építjük a most megérkezett második hullám elleni küzdelmünket is" – mutatott rá a miniszterelnök.

(MTI)

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Nem kéne az óperenciás törzset tökön/p.csán rúgmni (kinek mije van)?...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eriksson
@Málna: 15:34 Valaminek mindig lennie kell. Volt idő, amikor a lélegeztetőgép volt a sláger, most a tesz, holnapra meg talán az ingyenes óvszerek lesznek a követelések tárgyai.
Nessy
Rendben van, nem kell teszt! A járvány elleni védekezésre hivatkozva a kormány begyűjtötte az iparűzési és egyéb adókat az önkormányzatoktól.
Viszont, akkor ne azon csámcsogjon, a vadhajtás és hasonló népnemzeti média, hogy sikerült bevinni a fertőzést a Kamaraerdei idős otthonba. És feleljen meg a kormány az Eü. törvény előírásának, miszerint a járvány elleni védekezés állami feladat.
Eriksson
@durbincs: Vajon ki olajozza a láncot? Mert nagyon nem mindegy, hogy a pestiek érdeke, vagy valami más.
csipetke
@ómió: 15:22 Orvos látott mostanában?Hidd el,rádférne egy pszichológus.Hátha ki bírna hozni orbán valagából,és ebből a röhejes/beteges efftársazásból. Mellesleg,ha efftársakat akarsz látni,nézz szét a parlamentben a fidesz bandában.Egytől egyig kivénhedt kommunisták,akik most fiatal demokratáknak hívják magukat,de már ez se igaz,mert se nem fiatalok,se nem demokraták.Az is beteg dolog ha te idiótázol le bárkit,ahelyett,hogy a tükörbe néznél,ha látni akarsz egyet.És hogy kényszeres?Nem tudok róla,hogy lennének kényszeres dolgaim,de nálad ez az idióta efftársazás,na,ez kényszeres.Fontold meg a dilidokit,talán még nincs későn,és segít rajtad

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.