"A Fővárosi Önkormányzat antigéntesztek beszerzését jelentette be, és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere kijelentette, hogy az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek. Ez azonban óriási tévedés és szakmailag teljesen megalapozatlan" – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán.

Óriási tévedésnek és szakmailag teljesen megalapozatlannak tartja a Nemzeti Népegészségügyi Központ a fővárosnak azt a döntését, hogy antigén tesztekkel szűrjék a dolgozókat – közölték vasárnap. Emlékeztettek, hogy korábban a Fővárosi Önkormányzat antigéntesztek beszerzését jelentette be, és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere azt mondta, hogy az antigén gyorstesztek ugyanolyan megbízhatóak, mint a PCR-tesztek.

Az NNK ugyanakkor azt írja,

Az antigén tesztek ugyanis nem váltják ki a PCR-vizsgálatokat, és nem használhatóak tömeges, közösségi szűrésre sem, mivel azok szervezetében, akik tünetmentesek vagy még csak enyhe tüneteket produkálnak, csak kis mennyiségben van jelen a vírus, így az ő esetükben a gyorsteszt nagy valószínűséggel fals negatív eredményt mutat majd. Tehát az adott személy megnyugszik, hogy nem kapta el a vírust, közben pedig megfertőzi a környezetét. Az antigén teszt használata a középsúlyos és súlyos tüneteket mutató pácienseknél javasolt, mivel a megbetegedés mértéke összefügg azzal, hogy mennyi vírus van a légúti váladékban. Az antigén teszteknél nagyobb mennyiségű vírus és azon belül az antigén (vírusfehérje) jelenléte szükséges ahhoz, hogy ki lehessen mutatni a fertőzést. A két teszt nem összehasonlítható egymással, ezért is készült külön eljárásrend az egészségügyi szolgáltatók részére.

A 24.hu hozzáteszi, hogy 

az NNK állásfoglalása különösen érdekes annak fényében, hogy október végén az Országos Mentőszolgálat főigazgatója arról beszélt a köztévében, hogy a mentők is antigén gyorsteszteket használnak az új koronavírus kimutatására.

Csató Gábor elmondta, ha az általuk használt gyorsteszt pozitív eredményt hoz, akkor a PCR-tesztet már nem szükséges elvégezni, viszont negatív értéknél azzal is megerősítik az eredményt és hozzátette, hogy az antigéntesztek 97 százalékos hatékonysággal működnek.

Forrás: 24.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
A PCR tesztek-hez képest az antigén tesztek 96%-os megbizhatósággal működnek. Olcsók, gyorsak-és tömegek tesztelésére alkalmasak.Az országos mentőszolgálat ezekkel tesztel. Akkor most az NNK miért kötözködik Karácsonnyal, a fővárossal. Ja, ezeket az NNK-nak kellett volna/ kellene megszervezni és elvégezni, mert a törvény szerint ez az ó/ állam feladata pandémia idején.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@kulabombaafityiszre: Cecile az NNK vezetője, mint megbizott tisztifőorvos. Neki lett volna/lenne a feladata első sorban, hogy ezt megszerveztesse, levezényelje, megoldja. De csak szóvivő a drága.A védekezés irányitása is pamdémia idején a tisztifőorvos feladata lenne- ehhez képest van egy polihisztor dagadékunk, egy olajszőke belügyminiszterünk, meg vannak a katonák. Nincs ezzel szemben egy stáb- akik a tisztifőorvos vezetésével megszerveznék a védekezést.A stáb: gyakorló orvosok, pandémiás és infektológus szakemberek, biológus és hálózat kutatók. De kötözködni- meg jó tanácsot adni tudnak. Egyebet nem.Ahelyett, hogy már régen megtiltották volna a tömegrendezvényeket- ja, bocsánat azzal meg kell várni a december elejét, amikor is jön a Barca. Na most is köptem egyet.
kereső
@kereső: mert dagadékunknak kell egy aláirt fénykép.
RonaGyuri
hangsúlyozom, hogy nem értek hozzá, így tőlem akár igaz is lehetne, de ...
Már az is gyanús, hogy Nyunyoka-anyóék fo9lyamatosan a főváros basztatására koncentrálnak kezdettől fogva, de amit ez szerencsétlen nőszemély erről mondott indoklásként az még ennél is gyanúsabb: hamis biztonságot nyújt!! Nem tudom, tetszettek-é hallani a mi derék Szájjártatónkról??? Akit szinte napi rendszerességgel teszteltek ??? =))
ómió
Pedig ezt "efftársilag jobban tudják"!
kereső
@sgl: Épp ideje volt. Már két héttel ezelőtt kellett volna megtennie- és nem az ingyenes parkolást , mint járványmegállitó intézkedést. Én a helyében, azt egyúttal el is törölném- nem olyan nagy baj az, ha valaki bevallja, hogy tévedett- de tovább nem akar ártani. De ez ehhez túl "kekc".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.