Magyarország soha nem engedi, hogy ideológiai alapon zsarolják – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter csütörtökön a lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) esti híradójában sugárzott interjúban az uniós költségvetési csomag lengyel és magyar vétójáról.

A költségvetési csomag kapcsán tett javaslatok értékelésében Magyarország mindig konstruktív partner lesz – hangsúlyozta Varga Judit.

"Egy viszont biztos, Magyarország soha nem engedi, hogy ideológiai alapon zsarolják, soha nem fogadja el azt az elvet, miszerint nem jogállam az, amelyik nem fogadja be a bevándorlókat"

- tette hozzá a miniszter.

A következő időszakban csakis a jogi és politikai szempontból elfogadható megoldások kerülhetnek az asztalra – hangsúlyozta. A tárgyalások új kiindulópontjának Varga Judit szerint annak a szolidaritásnak kell lennie, amelyik a költségvetési csomagra vonatkozó kompromisszumot eredményező júliusi uniós csúcstalálkozóra volt jellemző.

Az Európai Unió Tanácsának német soros elnöksége által a költségvetési csomagot érintő lépéseknek semmi közük a joghoz, a jogi biztonsághoz, politikai és ideológiai nyomásgyakorlásról van szó – szögezte le a miniszter.

Úgy látta: amennyiben Lengyelország és Magyarország nem állnának ki álláspontjuk mellett, gyakorlatilag "aláírnák, hogy a jövőben bármelyik országot zsarolni lehet csak azért, mert nem egyezik bele az Európai Unió migrációs politikájába és ideológiájába". Ez pedig – mint Varga mondta – ellentmond a jogállamiságnak és az európai értékeknek. "Látjuk, hogy ennek semmi köze a jogszerű cselekvéshez, politikai zsarolásról van szó" – jelentette ki.

Lengyelország és Magyarország a költségvetési témában szövetségesek, már a csomag tervezete megjelenésekor egyértelmű álláspontot fogalmaztak meg, "tiszteségesen és lojálisan figyelmezették" uniós partnereiket, hogy soha nem fogadják el a feltételrendszert, amely ideológiai eszközök segítségével egyes országok álláspontjának megváltoztatását, zsarolását szolgálja – húzta alá az igazságügyi miniszter.

Hangsúlyozta: nem a két ország felelőssége, hogy a német soros elnökség és az Európai Parlament közötti megállapodás következtében módosítottak a júliusi uniós csúcstalálkozón elért költségvetési kompromisszumon. "A felelősség azokat terheli, akik felülírják a júliusi történelmi megegyezést", amelyben a pénzt nem kötötték a jogállamiságot érintő ideológiai nyomásgyakorláshoz, és azokat, akik felbontották a költségvetési csomag elvét, kivonva a csomagból az egymással összefüggő elemek egyikét – érvelt Varga Judit.

A legnagyobb probléma az, hogy felülírják az uniós szerződéseket, mert a jogállamisággal a 7. cikkely foglalkozik, megsértéséről pedig csak egyhangúan dönthetnek a tagállamok – tette hozzá.

"A felelősség azokat terheli, akik felesleges ideológiai és politikai vitákat szítanak ebben a történelmi pillanatban, amikor egyes országok várva várják a segítséget" – fogalmazott az igazságügyi miniszter.

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

legott
Ideológiai alapon?
A csalás, lopás, hazugság, korrupció mióta ideológiai alap?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Zsarolni csak nekünk szabad! Lásd pl. Ukrajna! Meg nem első esetben az unió! Az nem zavarja drága (i)gazságügyi miniszterünk mimóza lelkét!
legott
Ideológiai alapon?
A csalás, lopás, hazugság, korrupció mióta ideológiai alap?
csak úgy....
@Nessy: a frissen covidból kigyógyult külügyi szakember még kiszámíthatatlan,szerintem hamarosan berendel mindenkit ,aki fontos !
SystemError
Jucika, ha ennek vége, akkor megint EU-s politikai tanácsadó leszel, mint 2018 előtt. Mármint Ilyen téren egy senki... Tudod Jucika a seggnyalás nem lesz érték már 2 év múlva...:)
Sámannus
Kizárólag csak az oroszoknak, még a szaros gatyánkat is odaadjátok.
kokopelli
@legott: ...nem érti a luvnya,hogy akinél a pénz van az nem szokott zsarolni! El kell intézni a dolgokat rendesen,
és van lóvé! Ő akarja zsarolni az EU-t,mert a "magyar emberekből" túszokat csinálni! Alulról mossa a luvnya a
a lépcsőt?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.