Az ukrán határőrök nem engedték be kedden az országba Grezsa István miniszteri biztost, arra hivatkozva, hogy a magyar kormány október végén beleavatkozott az ukrajnai önkormányzati választásokba – jelentette a Jevropejszka Pravda hírportál, és ezt később az ukrán külügyminisztérium is megerősítette.

Az ukrán hírportál információja szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos a Beregsurány-Luzsanka határátkelőnél próbált belépni Ukrajnába, ahol az ukrán határőrök tájékoztatták arról, hogy számára tiltott a beutazás, és nem engedték át a határon.

A hírportál értesülése szerint az ukrán fél tudott a miniszteri biztos tervezett látogatásáról, ugyanis Budapest előző nap diplomáciai jegyzékben tájékoztatta erről. Magyarországon viszont nem hivatalos forrásokból tudták, hogy Grezsának megtiltották az Ukrajnába való beutazást, így a magyar fél feltételezhette, hogy nem fogják átengedni a határon – tette hozzá a Jevropejszka Pravda.

A hírportál szerint a miniszteri biztos körülbelül egyórás várakozás után visszatért a határról Magyarországra.

Az ukrán külügyminisztérium szóvivői irodája később kiadott közleményében arról tájékoztatott, hogy Grezsa István esetében "olyan tényeket rögzítettek", amelyek alapján megsértette azon ukrán jogszabályokat, amelyek tiltják, hogy külföldi személy agitációt folytasson bármely ukrajnai politikai erő (ez esetben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, KMKSZ) mellett.

Az elfogadott határozat nem érinti az államközi kapcsolatokat. A beutazási tilalom kizárólag egy adott állampolgár azon cselekedeteihez kapcsolódnak, amelyek bűncselekményre utalnak

- szögezte le a külügyi szóvivő.

Hozzátette, hogy a kialakult eljárásnak megfelelően az Ukrajnába való beutazás tilalmáról szóló határozatot az államhatáron lévő ellenőrző ponton közlik a külföldi állampolgárral, azaz

Ukrajna jogszabályai nem biztosítanak lehetőséget arra, hogy előzetesen tájékoztassák az illetőt az ellene hozott beutazási tilalomról.

Az ukrán külügyminiszter október 26-án az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek nyilatkozva jelentette be, hogy Ukrajna megtiltotta a beutazást területére két – általa nem megnevezett – magas rangú magyar tisztségviselőnek az ukrajnai helyhatósági választások alatt folytatott kárpátaljai agitációjuk miatt. Egy október végi sajtótájékoztatóján kijelentette: Ukrajna ennek ellenére készen áll a konstruktív együttműködés folytatására Magyarországgal. Hozzátette, hogy bármely más országgal szemben ugyanilyen kemény válaszreakciójuk lett volna hasonló esetben.

November 6-án Kuleba telefonon beszélt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, és megállapodtak arról, hogy "új fejezetet nyitnak" a helyhatósági választásokon történtek után, és folytatják a két ország közötti konstruktív párbeszédet.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Varga György

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Ez a Grezsa Hódmezővásárhelyen címzetes főorvos .
Annyit keresztbe tett a feleségével együtt polgármesternek amennyit nem szégyellt.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos
Beszarás.
Amúgy még nem akaszkodtunk össze mindenkivel. Hajrá hatalom, hajrá kormány, hajrá puhos, hajrá kakadu. Szép az élet. Hát még nélkületek milyen szép is lenne.
De már nem sok van nektek hátra.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lampa laz
Helyes, csak a pokol kapuja legyen előttük nyitva, más ne.
Pálinkás Pál
Nagyon helyes...így kell ezekkel a szarosokkal...sehová nem engedni be őket...
Shikari
@fideszes gyökér: Megint hülye vagy nyomi! :-)))))))))))))))))))
Shikari
@Sziszifusz: Tényleg? Mi kit nem engedtünk be? Komolytalan vagy!
tudode
Úgy tűnik az ukránok besokalltak már korábban, mert a világháló megörökítette, hogy két óra alatt a Balatonnál lenne az ukrán hadsereg
.
www.google.com/search?q=Az+ukr%C3%A1nok+k%C3%A9t+%C3%B3ra+alatt+a+Balatonn%C3%A1l&oq=Az+ukr%C3%A1nok+k%C3%A9t+%C3%B3ra+alatt+a+Balatonn%C3%A1l&aqs=chrome..69i57.20874j0j15&sourceid=chrome&ie=UTF-8
--------------------------------
.
Saját szemükben a gerendát, mások szemében a szálkát is piszkálgatják!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok