Több mint a duplájára emelkedett az új fertőzöttek száma.

2047 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 331 768 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 118 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 198 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 179 541 fő, az aktív fertőzöttek száma 142 029 főre csökkent. 5646 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 396-an vannak lélegeztetőgépen – írja a koronavirus.gov.hu kormányzati portál.

Immár 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, és már zajlik az előkészület idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltására. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések.

A kormányzati portál hozzáteszi, a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása.

Eddig három szállítmány Pfizer-vakcina érkezett, amely összesen 79 ezer egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé.

A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre, Békéscsabára, Szekszárdra, és Zalaegerszegre.

Az egészségügyi dolgozók jelentkezhetnek az oltópontokon időpontért. A kórházi oltópontok elérhetősége itt található: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara

Amennyiben az oltóponton szabad kapacitás áll rendelkezésre a fentieken túl az egészségügyben dolgozók védőoltása is megkezdődhet – írják.

A következő hetekben újabb szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás, újabb célcsoportokkal, többek között az idősotthonok lakóival és dolgozóival.

Az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni – teszi hozzá a portál. A védőoltásra eddig közel 600 ezren regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton.

Este 8 óra és reggel 5 óra között is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig.

Magán és családi rendezvények (például: születésnap) 10 főig megtarthatóak, amelybe a 14 év alattiak nem számítanak bele.

Az egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány egy félévvel meghosszabbította a járványügyi készültséget és felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat is.

Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. A kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket.

Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a személy a veszélyhelyzettel összefüggő vagy a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat lát el.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.

A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező.

A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

Minden gyülekezés tilos.

Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket. Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat.

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani.

A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat.

Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.

A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

Az Index emlékeztet, egy nappal korábban 870 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és 103, többségében idős, krónikus beteg hunyt el. Hétfőn 5760 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük 394-an voltak lélegeztetőgépen.

Forrás: PortfolioIndex, koronavirus.gov.hu 

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Fényesen állunk az egymillió lakosra jutó halálozás terén is. Sportnyelven szólva, Európában az élbolyban vagyunk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Fényesen állunk az egymillió lakosra jutó halálozás terén is. Sportnyelven szólva, Európában az élbolyban vagyunk.
Yoda69
orban a nemzetveszto bűne. 42-ben horti küldte vérpadra a magyarokat, most orban teszi ugyanezt. A különbség csak annyi, hogy orban sunyi geci módon teszi.
Eladott Ország
@Honey97: Amikor új pap érkezik a faluba, a CSOK-kal agyontámogatott lakásfelújítás után...
Amikor új pap érkezik a faluba
i.pinimg.com/736x/c4/99/90/c49990fa7c95404d5b7abf40fe926d68.jpg
Jozefina
orbán szabad karácsonyi éjszakájának itt az eredménye!!! Szándékosan küldi halálba a magyarokat!!!
cirip
Ezen a héten egyre több embert látok maszk nélkül mászkálni az utcán!!! Elég volt a hírekben hallani, hogy javult ahelyzet, erre elszabadulnak a b*rmok!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.