Megkíséreltük letölteni az innovációs minisztérium által összerakott digitális jólét szoftvercsomagot, amelyhez január 25-től, mától férhetnek hozzá a magyarok. Első tapasztalataink szerint az oldal gyakran igen lassan működik. Amikor sikerül elérni, és az ember meglátja a programok listáját, akkor jön rá: ezért talán kár volt próbálkozni írta a HVG.

Hétfőtől válik elérhetővé az ingyenesen letölthető digitális jólét szoftver alapcsomag, amellyel a kormány az egyre kevésbé nélkülözhető digitális hozzáférés lehetőségét teremti meg a magyar embereknek

– közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap.

A programokat egy 2,3 GB-os ISO telepítőfájl formájában a szoftveralapcsomag.huoldalról lehet letölteni. Már amikor: hétfő délelőtti próbáink során a weboldal igen lassúnak bizonyult.

A digitális jólét szoftver alapcsomag a szaktárca szerint “könnyen telepíthető és használható operációs rendszer és felhasználói szoftverek együttese, amely nyílt forráskódú megoldásokkal helyettesíti a drága operációs rendszereket és irodai programokat”. A tájékoztatás szerint az alapcsomagban böngésző, levelező és multimédia programok vannak, amelyek lehetővé teszik a “számítógépes munkavégzés, tanulás és szórakozás mellett a hivatali ügyek elektronikus intézését” is.

Kíváncsiak voltunk, pontosan mi található a csomagban, így addig próbálkoztunk, míg a vonatkozó oldal be nem töltött. Egy idő után sikerrel jártunk, ám meglepve tapasztaltuk, hogy az ingyen elérhető programok alatt tulajdonképpen az eddig is mindenki által letölthető, legnépszerűbb ingyenes szoftvereket érti a tárca:

- levelezőprogram (Thunderbird)

- webböngésző (Chrome és Firefox)

- zenelejátszó és médialejátszó

- dokumentumszerkesztő (LibreOffice Writer)

- táblázatkezelő (LibreOffice Calc)

- előadás-készítő (LibreOffice Impress)

- naptárt kezelő alkalmazás

- jegyzetek készítését biztosító alkalmazás

A felsorolt alkalmazások mindegyike elérhető fejlesztőik oldalain, gyorsabban, kényelmesebben.

Forrás:HVG

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Lehet, hogy ezt a szoftvercsomagot azok "fejlesztették", akik a cég Lölö általi felvásárlásakor nem kellettek egyetlen konkurenciának sem, és vállakozóként sem jeleskednek a kiváló lehetőségekkel kecsegtető szoftver piacon? Így már értem, hogy miért kínálják az amúgy másutt ingyen is elérhetó alkalmazásokat sajátjukként! Hiába na, az ásító kisfiú fényképe, meg a vekkeres tüntetés ötletének az ellopása stb, csak a kezdet volt...
RonaGyuri
kit érdekel? a lényeg, hogy Lolo ezen is milliárdokat kaszálhat! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.