Módosították a jogszabályt, a magyar gyógyszerészeti hatóság kimarad a vakcinabeszerzések engedélyeztetéséből. 

A 444 cikke szerint csütörtökön a kormányinfón beszélt arról Gulyás Gergely miniszter, hogy a vakcinabeszerzések engedélyeztetésénél a kormány kihagyja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), péntekre pedig már meg is jelent az erről szóló kormányrendelet, így a kínai vakcinák beszerzése előtt sincs már akadály.

Szijjártó Péter igazolása is elég lesz a koronavírus elleni vakcinák behozatalához

Fotó, címlapkép: Illusztráció/Facebook/Szijjártó Péter

A lap szerint ez volt az a hatóság, melyet két hete erős nyomás alá helyezett Orbán Viktor a Kossuth Rádióban, hogy napokon belül adják ki a kínai vakcina engedélyét. Ez azonban nem történt meg, de a külsős szakértők egyet nem értése mellett az orosz Szputnyik vakcinát engedélyezték, mint ahogy az AstraZeneca oltóanyaga is engedélyt kapott mindenféle vizsgálat nélkül, mert azt a brit hatóságok már jóváhagyták. 

A cikk szerint épp az AstraZeneca jóváhagyását lehetővé tevő jogszabályhoz nyúltak hozzá úgy, hogy a kínai oltóanyag is beleférjen az intézkedés alá. A „biztonságos veszélyhelyzeti gyógyszerellátáshoz szükséges egyes intézkedésekről” című rendelet tavaly már eleve a járvány miatt született meg azzal a céllal, hogy megspórolják az itthoni vizsgálatokat (ha az Európai Gazdasági Térségben, vagy az Egyesült Királyságban engedélyt kapott egy gyógyszer, akkor azt itthon is lehet használni).

Ez a rendelet bővült ki azzal most, hogy itthon használható az a gyógyszer, amelyet legalább három – köztük egy uniós, vagy uniós tagjelölt – országban engedélyeztek. A kínai Sinopharm oltóanyagát EU-s ország egyelőre nem engedélyezte, de a tagjelölt Szerbia igen – így a magyar hatóság jóváhagyása, kontrollja nélkül lehet használni itthon is ezt a vakcinát. 

Egy plusz feltétel is akad a rendeletben, amelynek teljesülését nem is a magyar hatóságnak, hanem a külügyminiszternek – Szijjártó Péter – kell igazolnia. A feltétel az, ha a gyógyszert már egymillió emberen igazolták, ezt igazolhatja Szijjártó, aki a kínai vakcina esetében vélelmezhetően igazolni is fogja ezt. 

A rendeletben még szerepel, hogy ezen gyógyszerek esetén a kormány még további feltételeket állapíthat meg az alkalmazásuk kapcsán, ám egyelőre ilyeneket nem állapított meg a kormány. A rendelet viszont már hatályba is lépett, így a cikk szerint nincs már akadálya az egymillió kínai vakcina megvásárlásának.

78 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
Ettől tényleg megjön az oltási kedvem!!
Egyes szakértők nem értenek egyet az orosz vakcinával, igy az OIGY nem adja meg az engedélyt, erre kihagyják ezt az engedélyeztetési eljárást?! Ez már tényleg nem normális!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Málna: "Ettől függetlenül tényleg nagyon jól érzem itt magam. Megvan az oka.:-) "...mondom ,-a bolond lány,-mert sárika egy kicsikét.. izéka :www.youtube.com/watch?v=9SX3jh4kzzM
voltmárjobbis
"A feltétel az, ha a gyógyszert már egymillió emberen igazolták, ezt igazolhatja Szijjártó, aki a kínai vakcina esetében vélelmezhetően igazolni is fogja ezt. "
Kína lakossága 1, 393 milliárd
Tehát szíjjártó és orbán szerint hogy ebből a milliárdól 1 millió megkapta, tehát jöhet Mo.-ra.
Népírtás felsőfokon fidesz által!
Lepényleső
...maholnap műteni is fog mellékesen? Milyen korból,milyen doktorok jutnak az ember eszébe,- nem véletlen?
Aki Én
@Málna: 16,01 16,04
Ez olyan szánalmas!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.