Pécs-Bécs újabb, fontos eredményt ért el a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztésében, legalábbis erről számolt be egy Facebook-oldal szerdán.

Nagy bejelentés érkezett Pécsről: Egy Magyarországon is ismert orrspray hatóanyaga potenciális koronavírus-gyógyszer lehet

Fotó: pixabay.com, illusztráció

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának virológusai is hozzájárultak egy új, koronavírus elleni gyógyszer fejlesztéséhez

– közölték a Virológia Pécs Facebook-oldalon. A hazai patikákban is kapható, allergia ellen alkalmazott orrspray összetevőjeként használt azelasztin-hidroklorid erős vírusellenes hatása miatt potenciális gyógyszer lehet a kutatók szerint. A COVID-19 járvány idején számos gyógyszergyár a már meglévő készítményeit új nézőpontból vizsgálja, hogy vírusellenes tulajdonságokkal rendelkező gyógyszerként újra felhasználják a SARS-CoV-2 vírus ellen. 

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont (SzKK) virológusai nemzetközi projektben segítik a koronavírus elleni küzdelmet. Az URSAPHARM Arzneimittel és a CEBINA egy közös klinikai tanulmányban vizsgálja az antihisztaminként ismert azelasztin-hidrokloridot, mint potenciális terápiás szert a COVID-19 elleni küzdelemben. Ebben a munkában segítik őket a PTE SzKK munkatársai – olvasható a Virológia Pécs nevű oldalon.

A német URSAPHARM Arzneimittel GmbH és az osztrák CEBINA GmbH biotechnológiai vállalat közös klinikai tanulmányának célja az azelasztin-hidroklorid potenciális SARS-CoV-2 fertőzés elleni hatásának igazolása a betegek szervezetében. Az azelasztint egyébként évek óta sikeresen alkalmazzák az antiallergiás terápiában.

Mint a Virológia Pécs oldalon olvasható, a Bécsi Egyetem kutatója, Dr. Robert Konrat professzor egy általa kifejlesztett új szoftveres eljárás segítségével ismert gyógyszerek lehetséges antivirális hatását vizsgálta. Ezen kutatások alapján a CEBINA GmbH munkatársai számos, már ismert gyógyszert választottak ki tesztelésre. A laboratóriumi vizsgálatokat Dr. Jakab Ferenc professzor által vezetett Virológiai Nemzeti Laboratóriumban (PTE SzKK) végezték.

Az azelasztin-hidroklorid erős vírusellenes hatása miatt potenciális gyógyszer lehet a SARS-CoV-2 ellen, amelyet emberi orrszövet modellben is kimutattak a pécsi kutatók.

Az osztrák, magyar és német kutatók úgy vélik, hogy amennyiben a közelgő klinikai vizsgálatok pozitív eredménnyel zárulnak, az áttörést jelenthet a vírusok terjedésének ellenőrzésében, és a jelenlegi járvány visszaszorításában.

Pécs-Bécs újabb, fontos eredményt ért el a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztésében! Megkezdődtek a klinikai...

Közzétette: Virológia Pécs – 2021. február 17., szerda

Forrás: Virológia Pécs, Portfolio

Címlapkép: pixabay.com

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Akkor adjuk el a Kinaiaknak adagjat 150 dollarert.
Gazella
@Yoda69: $150 helyett $200-t fogják eladni.
kereső
@Gazella: Azután majd visszavásároljuk 650-ért.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.