Az Európai Néppárt frakciója megszavazta azt az alapszabály-módosítást, amely szerint nem csak tagokat, hanem egész delegációkat lehet kizárni a néppárti képviselőcsoportból. A szavazás eredménye után Novák Katalin megerősítette a Twitterén, hogy a Fidesz kilép a Néppárt frakciójából, közzétette Orbán Viktor erről szóló levelét. A kormánymédia, köztük a Magyar Nemzet egybehangzóan arról írt már órákkal a szavazás előtt, hogy a Fidesz szerdán kilép.

Megszületett a döntés: A Fidesz azonnal távozik az Európai Néppárt frakciójából

Fotó: MTI/Szecsődi Balázs

Az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti képviselőcsoportja szerdán délelőtt megszavazta az új eljárási szabályzatának jóváhagyását, aminek esetére Orbán Viktor korábban kilépést lengetett be. A Telex úgy tudja, hogy

148 képviselő szavazott mellette, 28-an ellene, az elfogadáshoz kétharmados többség kellett.

Novák Katalin ezután a Twitteren jelentette be, nem hagyhatják, hogy elhallgattassák az európai parlamenti képviselőiket vagy korlátozzák őket a szavazati jogukban. Az első számú prioritás az, hogy kezeljék a világjárványt és emberéleteket mentsenek. Ezért az új szabályok elfogadását követően a Fidesz úgy döntött, kilép az Európai Néppárt EP-frakciójából.

A Fidesz ma elhagyja az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját – írta meg szerda délelőtt az Origó és a Magyar Nemzeti is saját információkra hivatkozva.

Ezúton tájékoztatom frakcióvezető urat, hogy amennyiben az elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják, és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot

– írta a frakcióülést megelőzően Orbán Viktor kormányfő, a Fidesz elnöke Manfred Weber néppárti frakcióvezetőnek. A levelet korábban Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter osztotta meg a közösségi oldalán.

Mint ismert, a Fidesz tagságát 2019 márciusában függesztették fel a Néppárton belül a magyar demokrácia állapotát illető aggályok miatt. A jobbközép pártcsalád azonban azóta sem tudott dűlőre jutni azt illetően, hogy visszafogadja vagy kizárja soraiból a magyar kormánypártot. A konfliktus legutóbb tavaly decemberben lángolt fel, amikor a Néppárt EP-képviselőcsoportja jogfosztottá tette a frakció egyik tagját, Deutsch Tamást gestapós hasonlata miatt. Megvonták tőle a felszólalás jogát az EP plenáris ülésein, valamint megfosztották minden, képviselőcsoporti tagságából eredő pozíciójától a parlamentben.

Forrás: Index, Telex, Privatbankar

Címlapkép: MTI/Szecsődi Balázs

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Ezt nem én írtam, loptam, de annyira illik rájuk.
"Az agresszív kismalac biciklizik.
Épp arra sétál a nyuszi, amikor a malac egy hatalmasat borul a bringával.
- Kuss! Én mindig így szállok le."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@Gyurka80: 14:22 De a túlnyomó többség látványosan őt, és nem a beteg gazdádat támogatja. Megint épp csak a tényeket nem érted, lúzer.
Gyurka80
@Béla333: A nol marha hiteles, ja nem!
Gyurka80
@RonaGyuri: Mit nem értesz ezen.Ahol állandóan csesztetnek, ahelyett, hogy megfontolnák mit mondasz, ráadásul az ellenséggel (libsikkel) szövetkeznek onnan ki kell lépni!
Gyurka80
@Aki Én: Milyen videót? Csókold meg a gyurcsányodat!
magyar1
@Horizont: Majd szépen lassan elfogynak a tagok ebből a néppártnak nevezett idegent kiszolgálókból.
Horizont
@magyar1: hahahaha na áruld már el milyen idegent szolgálnak ki?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.