Súlyos depressziótól szenvednek az orvosok és az ápolók. Döbbenetes látni, hogy mennyi fiatal szorul kórházi kezelésre. Változnak a jellemző tünetek, alig vannak, akik szaglásvesztésre panaszkodnak, viszont nagyon sokan fulladnak. Az egyetlen jó hír: a vakcina hat, az orvosok nem betegednek meg.

Covid-osztályt vezető orvos: ekkora robbanásra nem számítottunk, megváltoztak a tünetek

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán, illusztráció

Míg az első és a második hullám idején jókora többségben voltak az idősebb betegek, most arányaiban sokkal több a fiatalabb ember – nyilatkozta a Telexnek egy magát megnevezni nem kívánó, kórházi Covid-osztályt vezető orvos.

„Harminc-, negyven-, ötvenévesek jönnek súlyos légzési nehézségekkel, de volt, hogy húszéves betegért is nagyon aggódtunk, mert nagyon súlyos volt az állapota. Döbbenetes volt látni, hogy mennyire sok fiatal kerül be”

– mondta.

Az utóbbi hetekben nemcsak az idősebb emberek vannak kevesebben, hanem sokkal több olyan páciens kerül be, akinek nincs komoly alapbetegsége.

„Sokan depressziósak vagyunk. És ez nem köznyelvi depresszió, hanem tesztekkel igazolt betegség”

– mondta a vezető orvos.

"Ilyen robbanásra igazság szerint nem számítottunk”

– mondta.

„Lélektani határ volt, amikor megnyitottak egy újabb területet az osztályon, amit korábban már bezártak. Aztán még egyet meg kellett nyitni. Van egy általános csüggedtség az osztályon dolgozó emberekben.”

A mutációkkal kapcsolatban a legtöbb hír arról szól, hogy gyorsabban terjed miattuk a vírus, de a vezető orvos szerint az előző hullámhoz képest a legjellemzőbb tünetek is megváltoztak.

„Alig-alig van olyan, akinek íz és szaglásvesztése van, most sokkal gyakoribbak a komoly alsó légúti tünetek, a fulladás, a kínzó, száraz köhögés, a tüdőgyulladás. Az előző hullámnál a legyengültség volt a jellemző, a végelgyengülés-szerű tünetek domináltak, most sokkal több olyan ember jön, aki fullad”

- mondta az orvos.

A második hullám alatt nagyon sokan átestek a betegségen, becslése szerint az osztályon dolgozók körülbelül fele megfertőződhetett akkor.

„Az utóbbi hetekben viszont egyetlen orvos sem dőlt ki a koronavírus miatt, tehát úgy tűnik, hatásosak a vakcinák”

– nyilatkozta a vezető orvos.

Forrás: Telex

Fotó: MTI/Balogh Zoltán, illusztráció

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Jó hír, hogy a Pfizer és a Moderna megvédi az egészségügyiseket. Jó lenne, ha legalább a sok emberrel találkozó profittermelő 60 felettiek is kapnának belőle, az egészséges ifjúságot pedig nyugodtan lehetne oltani a keleti vakcinákkal. Sajnos, május közepe óta van "szerencsém" látni, hogy a fiatal és középkorú emberek mennyire nem törődnek a fertőzésveszéllyel. (A legszomorúbb, hogy egyes idősek is utánozzák őket.) Vannak akik még most is büszkék rá, hogy a félig-meddig arcra helyezett sebészmaszk nyilvános viselésén kívül nem tartanak be semmit mégsincs sem nekik, sem a családjuknak semmi baja. Nemrég egy korai ötvenes hölgy röhögve mesélte, hogy a tőle jóval fiatalabb, többszörös, állítólag gyógyult kovidos távoli ismerősével maszk nélküli puszival üdvözölték egymást. A rokonok közötti összejöveteleken sem szoktak emiatt parázni. Na nemár, hogy a rokonomnak nem adhatok egy puszit! A jelenség nem egyedi. Jó dolga van mifelénk a koronavírusnak, könnyen talál magának gazdatestet.
ómió
Szóval, az orvosok nem betegszenek meg, mert hat a vakcina! Talán még az "efftársi ellenszéllel" is dacol!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.