A Telexnek adott interjút Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász, a főváros egészségügyi tanácsadója.

A szakember szerint a kormányzat elkésett és kapkod, miközben az önkormányzatok nagyon hasznos segítséget tudnának nyújtani abban, hogy a normál betegellátást vagy az oltások megszervezését ne a túlterhelt háziorvosoknak és a covidos betegekkel küzdő kórházaknak kelljen elvégeznie.

Rékassy Balázs: Tragédia, hogy a kormány a figyelmeztetés ellenére ilyen lassan kapcsolt
Fotó: ATV

Rékassy szerint minden olyan kezdeményezés támogatható, amely a kapacitások összefogásával, az erőforrások harmonizációjával több emberélet megmentését szolgálja. A koronavírusos betegek ellátása mellett azonban legalább olyan fontos feladat a nem covidos, főként akut betegek kezelésének fenntartása, amelyet eddig nagyrészt az önkormányzati szakrendelők végeztek.

A vészhelyzetet a járványmatematikusok és epidemiológusok előre jelezték a kormánynak, sajnálatos, hogy se megfelelő kommunikáció, se felkészülés, se szakmai párbeszéd, előkészület nem volt ezen a területen

- mondta.

Most naponta már 250 ember elvesztése a következménye az elkésett intézkedéseknek. Tragédiának tartom, hogy az kormány ilyen későn kapcsolt, és egy évvel a járvány kitörése után nincsen egyeztetett, a főbb szereplők bevonásával készült egészségügyi vészhelyzeti forgatókönyvünk, nincsen megfelelő számú tesztelés, kontaktkutatás, izoláció, nincs összefogást segítő szakmai párbeszéd, még mindig nincs járványkezelési stratégia

- tette hozzá a szakember.

Rékassy szerint a szakrendelők váratlanul végrehajtott „vészhelyzeti államosítása” is arra utal, hogy a kormány elkésett.

Egyik napról a másikra elveszik a szakrendelőket az önkormányzatoktól, amelyek azon kapják magunkat, hogy a kormányzat erőből utasítva, mindennemű jószándékú partnerséget nélkülözve próbálja menteni az elkésett intézkedések negatív hatását

Rékassy szerint mindettől függetlenül szervezési szempontból nagy szükség lenne régiós területi egészségügyi szervezési központokra. 

A szakember is úgy látja:

stadionokban, sportlétesítményekben, kulturális közösségi terekben kell oltópontokat létrehozni – partnerséggel a helyi önkormányzatokkal. Az önkormányzatok hasznos segítséget tudnának nyújtani a szervezési munkákban, az önkéntesek toborzásában. A védőnők, iskola- és foglalkozásegészségügyi szolgálatok bevonásával, a magán egészségügyi szolgáltaltók mozgósításával jelentősen tudnák tehermentesíteni a kórházakat és a háziorvosokat.

Forrás: Telex
Címlapkép: ATV

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Javító
Emmá nem igaz ! A Nemzethy Magyar Országuk Kormánya nem kapcsol lassan. Villámgyors kapcsol a kasszánál mikor abból haza kell vinni. Mert ugye Éljen a Haza hát vigyük haza .A vírussal meg az óóótással ellenkezzen az ellenzék .Űk nem érnek rá arra fontos dolguk van a kassza körül. Tényleg jön már az Indiai óóóótás vagy csak a xar Prüsszel nyomatja a selejtes Pfü-zerét? Griskáék mikor szállítanak olyan régen volt már díszsortűz az érkezésekor .Bár lehet semmi nem így van. Nem is tom mindig olyan bizonytalan vagyok.Jahhh.
Nessy
@Javító: Gondolod, hogy hívek jó része ezt elolvassa, megérti? Egy frászt! Ebben nem vagyok bizonytalan, ha másban néha igen!
ómió
Bezzeg ti, ott a Pesti úton olyan hipp-hopp "elkúrtátok", hogy ihaj!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.