A gyártók az idei év végéig kaptak haladékot, hogy lecseréljék a cigisdobozokat az egységes csomagolásra – jelentette a 24.hu.

Na ne: hamarosan érkeznek az egységes kinézetű cigisdobozok

Fotó: Pexels

Lázár János még 2015 júniusában jelentette be, hogy a kormány egységes cigarettacsomagolást szeretne. Az eredeti (2019 májusi) határidőt egy kormányrendelettel fél évvel kitolták, így a gyártóknak még év végéig van idejük eleget tenni a törvénynek – írja a 24.hu.

Piaci szereplőktől származó értesüléseink szerint a felmárkázott és egyedi designú termékeket november-december körül kezdhetik el tömegesen lecserélni a gyártók. Ugyanakkor a rendelet szerint a dohányboltok 2021. december 31. után is árusíthatják a korábban már beszerzett, nem egységes csomagolásban lévő termékeket, tehát könnyen előfordulhat, hogy akár még jövő év januárjában és februárjában is találni a jelenleg forgalmazott darabokból az üzletekben.

A 24.hu információi szerint iparágon belül komoly téma az egységes csomagolásra történő váltás, hiszen a szabályozás szerint amikor egy dohányipari szereplő új terméket szeretne bevezetni a piacra, vagy a már elérhető terméken szeretne lényegi változást végrehajtani, annak azonnal egységes csomagolásba kell kerülnie.

Így a határidő közeledte megváltás a dohányipar számára: mivel senkinek nem érdeke, hogy idő előtt váltson csomagolást, a termékfejlesztés minimálisra csökkent. A 24.hu szerint az új szabályokkal két eszköz marad a gyártók kezében: az egyik az ár, a másik a termékfejlesztés, hiszen attól a ponttól kezdve már ténylegesen csak a minőség lesz a különbség a cigaretták között. A dobozokról minden eltűnik, ami korábban a márkához kapcsolódott.

A változás az az első hetekben várhatóan nagyon komoly fejfájást fog okozni a dohányboltosoknak, hiszen amikor hátrafordulnak az eladók, öt négyzetméteren ugyanazt fogják látni és nehezebben találják majd meg, mit kért a vevő. A gyártóknak érdeke, hogy segítsenek ebben a kereskedőknek, ezt különböző színű árjelzőkkel meg is teszik majd.

Forrás: 24.hu 

Fotó: Pexels

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
Vajon lesz-e olyas felirat az uniformizált dobozokon (az alján persze), hogy a dohányzás káros az egészségre, viszont a cigaretta jövedéki termék, ezért az állam az Ön által kifizetett vételár ÁFA + jövedékiadó részét, 77%-ot zsebre teszi? A dohányzás -ismétlem- káros az egészségre, de jelentős bevételi forrás. Munkahelyeket, jövedelmet jelent a dohánytermelőknek, a feldolgozóknak, a cigaretta és vágott dohány gyártóknak, a forgalmazóknak. Természetesen jól jön a jövedelemadóból, és a munkáltatók által fizetett adókból származó bevétel is. A költségvetésnek.
rokker33
@Horizont: Nem muszáj dohányozni! Amúgy is egy kemény méreg azt nem értem,hogy miért nem tiltják már be az egész világon!
Nessy
@rokker33: Tudod hány milliárd esne ki a költségvetésből? A jelenlegi magas ÁFA és jövedéki adó nem Brüsszel előírása. De alibinek jó!
rokker33
@Horizont: Hát aki nem tudja letenni mert gyenge az fizessen csak! Értelme nincs csak megbetegednek tőle az emberek.TB t is többet kéne fizetniük, hisz szándékosan teszik magukat tönkre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.