Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek az árak.

Márciusban 3,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, fél éves csúcson az infláció
Fotó: Pixabay

Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára jelentősen emelkedett.

A járműüzemanyagok ára 6,6 százalékkal lett magasabb, mint februárban volt és 17,7 százalékkal emelkedett tavaly március óta.

A dohányáruk 17,5 százalékkal drágultak egy év alatt és 2,1 százalékkal márciusban. A szeszesitalok ára átlagosan 2,5 százalékkal emelkedett, így a szeszes italok és dohányáruk együttesen 10,3 százalékos növekedést mutattak.

Az élelmiszerek ára 2,7 százalékkal, ezen belül azonban hatalmasak a különbségek

az étolajé 21,3, a liszté 8,2, a cukoré 7,6, a rizsé 6,8, a munkahelyi étkezésé 6,6, a tojásé 6,4 százalékkal emelkedett.

A friss gyümölcsök ára 12,3 százalékkal volt magasabb, mint egy éve a zöldségek ára viszont csekély mértékben, 0,6 százalékkal csökkent.

A sertéshús ára 7,8, a sajté 1,9 százalékkal csökkent.

A szolgáltatások drágulása a februári 3,1 százalékosról 3,7 százalékosra gyorsult, amiben egyaránt szerepel a külföldi üdülések költségeinek 11,1 százalékos emelkedése és az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás tarifáinak együttesen 21,0 százalékos csökkenése nyilván az ingyenes parkolás miatt.

A postai szolgáltatások tarifái 7,0 százalékkal magasabbak a tavaly márciusinál, a telefon és internet viszont 2,2 százalékkal olcsóbb lett.

Forrás: MTI
Címlapkép: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Az már tényleg csak részletkérdés, hogy a fogyasztói árak emelkedésében törünk a csúcsra. Azt már tudjuk egy ideje, hogy a csökkenés tulajdonképpen negatív emelkedés, tehát tényleg egy szavunk nem lehet. Az egész Európai Unióban 1,2 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése, de mi az átlag fölött, 3,7 százalékot teljesítettünk. A minimálbér Magyarországon a második legalacsonyabb. Tehát ott is dobogón vagyunk – ha alulról nézzük, de mi többnyire mindent onnan szoktunk nézni -, és ebben még nincs is benne az, hogy sokan még a minimálbért sem keresik meg, mert részmunkaidőben foglalkoztatják őket. Itt egy szép, színes térkép az Eurostattól:
cdn.shortpixel.ai/client/q_lossy,ret_img,w_1066,h_881/https://kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2021/02/minim%C3%A1lb%C3%A9r.png
Szevasz Vera... jobban teljesít!
namihami
Hát igen. Van a matematika és van a fideszes KSH. És ezek olyanok, mint a párhuzamosok. Csupán csak a végtelenben találkoznak.
A felsorolt százalékokból egy fideszes matematikuson kivül a világon senki nem lenne képes a bejelentett inflációt kimatekozni. Kogutowitz Manó sírva térdepelne be a sarokba.
balos
Ki az a hülye(fideSSeseken)kívül aki elhiszi amit ezek a számolásukkal szeretnének közölni?Talán a leszámolásnál igyekeznek igazodni a való világ tény számaihoz!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.