Magánúton 10-20 ezerért elvégeztethető olyan vizsgálat, ami a kínai vakcina hatásosságát is képes mérni, de szakemberek szerint nem érdemes túl korán kérni.

A Népszava számításai szerint

eddig körülbelül 500-600 ezer embert oltottak be Magyarországon a kínai oltóanyaggal.

A napokban több országban is kétségek merültek fel, hogy elegendő védettséget ad-e a kínai Sinopharm vakcina két oltása, illetve szükség van-e harmadik dózisra.

Ősz előtt nem vizsgálják központilag, hogy mennyi antiteste termelődött azoknak, akiket a kínai vakcinával oltottak be, addig marad a magánlabor körülbelül 10-20 ezer forintért

Rusvai Miklós virológus kedden azt mondta a Népszavának, hogy reprezentatív vizsgálattal gyorsan tisztázható lenne, mekkora ellenanyag szint alakult ki azoknál a magyaroknál, akiket a kínai vakcinával oltottak. Ez az eljárás az úgynevezett ELISA-teszt, ami a Népszava szerint a magánlaboroknál is elérhető, mintegy tíz-húszezer forintért.

Jelenleg ez a módszer a legalkalmasabb az oltás utáni védettségi szint meghatározására

– ezt már a Dr. Illés Anett, a PentaCore Laboratórium tudományos munkatársa mondta a napilapnak.

A lapnak nyilatkozó magánlaborosok megemlítették, hogy

sokan türelmetlenek és túl korán mennek el a vizsgálatra, pedig azt nem érdemes előbb elvégeztetni, mint a második oltást követő 10-12. nap.

Egyelőre még kevés tesztet végeztek el magánlaborokban ahhoz, hogy a nyilatkozók következtetést tudjanak levonni a Sinopharm hatásosságáról. A Kelen-Kórház nevű privát laborban viszont hónapok óta szisztematikusan figyelnek 55, Pfizerrel beoltott embert. Mind az 55-nél rendben termelődtek antitestek, a szintjük a negyedik hónap után kezdett csökkenni, a labor adataiból úgy tűnik, hogy hat hónap után lehet szükség újabb oltásra. De ez kicsi minta, nem pedig nagy, reprezentatív vizsgálat.

A Népszava megkereste Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát, náluk készül-e reprezentatív vizsgálat – hasonlóan a tavalyi H-UNCOVER-hez –, amely az oltott és oltatlan lakosság védettség vizsgálná. Merkely Béla a lapnak azt válaszolta: a koronavírus angol mutációjának megjelenése és az általa okozott harmadik járványhullám átírta az egyetem korábbi terveit a H-UNCOVER átfertőzöttségi és átoltottsági vizsgálatának megismétlésével kapcsolatban. Mivel a beadott oltások száma és az átfertőzöttség aránya igen magas az országban, így a nyár előtt nincs létjogosultsága, többletinformációs jelentősége egy újabb nagyszabású reprezentatív vizsgálatnak.

Ugyanakkor a hosszútávú utánkövetés szempontjából elképzelhető, hogy ősszel egy, a védettséget figyelő, vagyis az antitest kimutatására irányuló vizsgálatot kezdeményez majd az egyetem

- mondta a rektor.

Forrás: nepszava.hu, 444

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
persze hogy nem, még a végén kiderülne hogy szarra sem jogosít az oltásbillog...
Yoda69
@Pálinkás Pál: Pontosan. orbannak ket dolog miatt kellett a kinai szar. Az egyik hogy ellophasson 55 milliard kozpenzt, a masik pedig hogy ezt mondhassa funek fanak hogy o megmenti a magyarok eletet. Ezzel szemben a valosag az, hogy 19-re lapot huzott, es veszitett. Csakhogy a tet a magyar nep elete volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.