A takarmányárak növekedése csapódhat le a kiskereskedelmi árakon.

A Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, Csorba Attila nyilatkozott arról a Magyar Mezőgazdaságnak, hogy várható az áremlkedés a húsoknál – olvasható a hvg.hu cikkében.

Miután a termelési költségek mintegy kétharmadát teszi ki a takarmány, 20-25 százalékos költségnövekedést eredményezett az élőállat és állati termékek piacán, amit előbb-utóbb át kell terhelni a kiskereskedelemre, amely valószínűleg majd a fogyasztói árakban is változást fog okozni

- mondta el a mezőgazdasági lapnak az elnök, aki hozzátette, a termelők számára egyetlen út van a túlélésre: az, ha ezt a költségnövekedést beépíti az áraiba.

Alaposan, 20-25 százalékkal drágulhat meg a hús

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Csorbai szerint ez nem megy egyik napról a másikra, erre fel kell készíteni a vásárlókat és a kiskereskedelmet is – ami nehéz munka lesz, aminek még csak az elején-közepén járnak.

A BTT elnöke elmondta, a takarmányárak globális emelkedése mellett a baromfiágazatot tavaly a madárinfluenza is megtépázta a koronavírus-járvány mellett, viszont a csirkeállomány a bajok ellenére is növekedett. A pandémia miatt átrendeződött munkaerőpiac az állattenyésztésre nem volt hatással Csorba Attila szerint, hiába áramlott ki például a vendéglátásból sok munkavállaló, ez rajtuk nem segített.

Forrás: hvg.hu, magyarmezogazdasag.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Viszont a lopatko ara 20%-kal csokken, igy az inflacio 5% alatt van.
Gauntlet
De az olaj is meglódult: tavaly 400-500 volt, idén már 700!! Ezzel kéne foglalkozni, nem milliárdos külföldi campusokkal! :(
balos
Viszont az áfa az nem nő,csak az 1 kiló lesz 90 deka!
solidedge
Emellett a benne lévő 20 % vízmennyiség is drágul. Jól kösse fel a gatyát aki pörköltet akar készíteni, előtte le kell főzni a húsból kifövő, azt ellepő vizet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.