Kedden nyújtották be a parlamentnek a 2021-es költségvetésmódosítást – jelentette a 444.hu.

A kormány a választások előtt még gyorsan módosította a költségvetést, hogy többet költekezhessen
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Pénzügyminisztérium közleményben tudatta, hogy a kormány benyújtotta a parlamentnek a 2021-es költségvetés módosítását. Ezzel a hiánycélt a GDP 2,9 százalékáról 7,5 százalékra emelik – írja a 444.hu.

A jelentés szerint ez a módosítás lehetővé teszi, hogy a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges források továbbra is maradéktalanul rendelkezésre álljanak. Emellett a lépés „biztosítja az ősszel bejelentett otthonteremtési program fedezetét, de az egészségügy, a családtámogatások és az önkormányzatok forrásait is növeli”.

Ez a Költségvetési Tanács (KT) szerint minden szempontból indokolt, hiszen mint  megállapította: a költségvetés elfogadása óta jelentős gazdasági változások és döntések születtek a koronavírus-járvány következtében.

Ugyanakkor a Költségvetési Tanács ajánlása alapján a Portfolio megjegyezte, hogy a kormány által bemutatott költségvetési bevételi és kiadási főösszegbeli módosítások gyakorlatilag csak 796,5 milliárd forintnyi pénzforgalmi deficitnövelést tennének indokolttá 2288 milliárd forintra, de a kormány mégis 7,5 százalékos deficitcélt tűzött ki, ami valójában 3990 milliárdos pénzforgalmi deficitnek felel meg. És mivel ennek az 1700 milliárdos többletnek a tételeit a kormány nem mutatta be, a Költségvetési Tanács hiányolja is ezeket, és azt kéri, a parlamentnek már mutassa be a kormány.

A Portfolio.hu szerint az 1700 milliárdos többlettel járó költségvetési mozgástér a 2022-es választások előtt kapóra jöhet a kormánynak. A Pénzügyminisztérium szerint a megemelt hiánycéllal biztosítható az államadósság csökkenése is: a 2020 végi 80,4 százalékról az idei év végére várhatóan 79,9 százalékra csökkenhet a GDP-arányos államadósság. A törvényjavaslat 2021-re 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol. 

Forrás: 444.hu, Portfolio.hu
Fotó: MTI/Kovács Tamás

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ESCOBAR
Na, de honnan jön a pénz hozzá?! Papíron szép! Valóságban???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
Melyik rühes ,százlabú család és kondatagot kell még "kistaférungozni "??? Vagy csak a krumpli adagot akarják felemelni ( kissé) a 80- as iq- ju rajongóiknak ?? Sosem fognak " jól lakni "...(?)
tudode
És a nemzet celebje rendel, és rendel, főKÖNYvelője ugrik, mint a nikkelbolha, miközben visszanyal a fagyi!
.
----- Fideszes fagyi
www.youtube.com/watch?v=c7d437Mppag
--------------------------
.
!!!
Gauntlet
Minek sietnek ennyire? Megy a dömper a közpénzzel?
Vajon milyen hungarófóbiáról beszélnek ők? Ők akik nyíltan a keleti hatalmak mögé álltak! Voltak ők már liberálisok is!
kereső
"Trükkök százai"???- itt már ezrekről beszélünk. 1700 milliárd forint, amelynek sem a forrása, sem a felhasználása nincs nevesitve a költségvetésben. De el lesz költve, az hétszentség.
ómió
Nem kell izgulni, efftársak! A ti 10%-os költségvetési hiányrekordotok nem fog megdőlni!
bence
Csak nem a vesztüket érzik , hogy felgyorsítják a lopást orrba szájba ?! Még mindig van mit ellopni ?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.