Kedden nyújtották be a parlamentnek a 2021-es költségvetésmódosítást – jelentette a 444.hu.

A kormány a választások előtt még gyorsan módosította a költségvetést, hogy többet költekezhessen
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Pénzügyminisztérium közleményben tudatta, hogy a kormány benyújtotta a parlamentnek a 2021-es költségvetés módosítását. Ezzel a hiánycélt a GDP 2,9 százalékáról 7,5 százalékra emelik – írja a 444.hu.

A jelentés szerint ez a módosítás lehetővé teszi, hogy a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges források továbbra is maradéktalanul rendelkezésre álljanak. Emellett a lépés „biztosítja az ősszel bejelentett otthonteremtési program fedezetét, de az egészségügy, a családtámogatások és az önkormányzatok forrásait is növeli”.

Ez a Költségvetési Tanács (KT) szerint minden szempontból indokolt, hiszen mint  megállapította: a költségvetés elfogadása óta jelentős gazdasági változások és döntések születtek a koronavírus-járvány következtében.

Ugyanakkor a Költségvetési Tanács ajánlása alapján a Portfolio megjegyezte, hogy a kormány által bemutatott költségvetési bevételi és kiadási főösszegbeli módosítások gyakorlatilag csak 796,5 milliárd forintnyi pénzforgalmi deficitnövelést tennének indokolttá 2288 milliárd forintra, de a kormány mégis 7,5 százalékos deficitcélt tűzött ki, ami valójában 3990 milliárdos pénzforgalmi deficitnek felel meg. És mivel ennek az 1700 milliárdos többletnek a tételeit a kormány nem mutatta be, a Költségvetési Tanács hiányolja is ezeket, és azt kéri, a parlamentnek már mutassa be a kormány.

A Portfolio.hu szerint az 1700 milliárdos többlettel járó költségvetési mozgástér a 2022-es választások előtt kapóra jöhet a kormánynak. A Pénzügyminisztérium szerint a megemelt hiánycéllal biztosítható az államadósság csökkenése is: a 2020 végi 80,4 százalékról az idei év végére várhatóan 79,9 százalékra csökkenhet a GDP-arányos államadósság. A törvényjavaslat 2021-re 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol. 

Forrás: 444.hu, Portfolio.hu
Fotó: MTI/Kovács Tamás

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sgl
@Gauntlet: dömper?
Konténer hajó!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gauntlet
Minek sietnek ennyire? Megy a dömper a közpénzzel?
Vajon milyen hungarófóbiáról beszélnek ők? Ők akik nyíltan a keleti hatalmak mögé álltak! Voltak ők már liberálisok is!
sgl
@Gauntlet: dömper?
Konténer hajó!
kereső
"Trükkök százai"???- itt már ezrekről beszélünk. 1700 milliárd forint, amelynek sem a forrása, sem a felhasználása nincs nevesitve a költségvetésben. De el lesz költve, az hétszentség.
ómió
Nem kell izgulni, efftársak! A ti 10%-os költségvetési hiányrekordotok nem fog megdőlni!
Shikari
Nagyon fel vannak háborodva a libernyákok! A kormány az alapítványok kezébe adta gazdálkodásra az egyetemek eddig is használt vagyonát. Tették ezt azzal a kikötéssel, hogy csak a működtetésre lehet használni és tilos eladni.
Na ez hihetetlenül csípi a tolvaj libsik szemét, mert ha valamikor esetleg a hatalom közelébe kerülnének, ezt a vagyont nem tudják sem ellopni, sem elkótyavetyélni!
bence
Csak nem a vesztüket érzik , hogy felgyorsítják a lopást orrba szájba ?! Még mindig van mit ellopni ?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok