Átalakítva, de marad a törlesztési moratórium. Megszületett a megállapodás, legalábbis már megvannak annak fő vonalai: a törlesztési moratórium a maihoz hasonló formában június helyett augusztus végéig maradhat velünk – értesült a Portfolio.

Megszületett a megállapodás, ez lesz a törlesztési moratórium sorsa Magyarországon

Fotó: Pixabay CCO

A kormány, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség részvételével az elmúlt hetekben zajlottak a tárgyalások arról, mikor és hogyan vezesse ki, illetve hosszabbítsa meg Magyarország a jelen állás szerint 2020. március 19-étől 2021. június 30-áig tartó hiteladós-segítő szisztémáját. A Portfolio értesülései szerint megszületett a megállapodás, legalábbis már megvannak annak fő vonalai:

a törlesztési moratórium a maihoz hasonló formában június helyett augusztus végéig maradhat.

A Portfolio értesülése szerint továbbá biztosnak tűnik, hogy később is lesz lehetőség a moratórium igénybevételére, azonban már nem automatikus jelleggel, vagyis nem azok vehetik majd igénybe, akik passzívan benne maradnak (nem élnek az opt-out lehetőségével), hanem csak azok, akik jelentkeznek a bankjuknál, és belépnek vagy visszalépnek (opt-in).

Utóbbi lehetőségre idén augusztus 31-ig lehet jelentkezni, és a jövő tavaszi választások után, 2022. június 30-án ér majd véget.

Az eddigi gyakorlattal ellentétben nem lehet majd ki-be lépkedni: aki igénybe veszi augusztus 31-ig a hosszabbítást, az már csak kiléphet, visszalépni nem tud majd.

Tállai András: vizsgáljuk a moratórium folytatását

A Magyar Bankszövetséggel és a Magyar Nemzeti Bankkal folytatott egyeztetéseket követően dönt a kormány a hitelmoratórium sorsáról

- mondta a Világgazdaságnak Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Tállai András szerint üdvözlendő, hogy a Magyar Bankszövetség a napokban jelezte, támogatja, hogy a moratórium meghosszabbításában a rászorulók, a koronavírus-járványban jelentős károkat elszenvedő családok és vállalkozások kaphassanak további, célzott segítséget. Az államtitkár a lap pénteki számában kifejtette: most azt kell vizsgálni, hogy a fizetéskönnyítő eljárás célzott továbbvitele mellett miként biztosítható, hogy a pénzintézetek a hitelezés folyamatos fenntartásával tudják segíteni a gazdaság koronavírus-válságot követő újraindulását. Hangsúlyozta: a cél az, hogy azoknak az ügyfeleknek biztosítsák a továbbiakban is a védőernyőt, akiknek gazdasági helyzetük ezt szükségessé teszi, ugyanakkor a gazdaság jövője szempontjából fontos, hogy visszatérjenek a rendes törlesztéshez azok az ügyfelek, akik képesek rá. 

Forrás: Portfolio.hu, 24.hu

Címlapkép: Pixabay CCO

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@verőce21: ...csak most értettem meg...:)
...a hitelkártyát nem lehet feltölteni, átutalni rá pénzt ?
verőce21
@Csizmás Kond: Nem csak lehet feltölteni a hitelkártyát, hanem kell is! Különben adósságban maradsz és tapsikol a bank...!
Ketyegteti rá a hitelkártyádra a 42%-os éves kamatot! Az emberek többsége ilyen döbbenetes kamatozású hitelektől van eladósodva az egész világon. Használják a hitelkártyájukat és azt sem tudják mi történik körülöttük. A hülyékre alapoznak a bankok. És söprik be a döbbenetes mértékű nyereségeiket.

Az egy fricska nekik, amit én csinálok. De nemcsak én, a banki alkalmazottak túlnyomó része szintén.
Én már a sárga csekkjeimet is hitelkártyáról fizetem be..., Nem én fizetek a banknak, hogy átutalja a számláimat..., a bank fizet nekem jutalékot, mert használom ingyen a pénzüket...!
Csizmás Kond
@verőce21: ..ha a kártyádon van pénz akkor a te pénzedre vásárolsz...vagy többet költesz mint ami rajta van. ?..na mindegy én biztos nem próbálom ki...nekem bevált az egy az egyben fizetni akár kártyával akár kes és már nem bonyolítok..egyre inkább unom ha folyton figyelni kell valamire...
Csizmás Kond
@verőce21: ...és most jöttem rá valamire...amikor a nyugdíjpénztár utal, vagy cégnél fizetés nap van észrevettem, hogy többen vannak a banknál és nem az autómatáknál hanem az ablakoknál. Egyszer megkérdeztem az egyik ismerőst mit csinál és akkor mondott valamit hogy van tartozása amit kivesz majd visszatesz stb...nem értettem és nem is érdekelt...lehet hogy azok is így müvészkedtek ?
magyar1
@Csizmás Kond: Igen, az emberek nagy többsége unja, én is, ha figyelgetni kell ilyenekre hiszen annyi minden másra is kell.
verőce21
@Csizmás Kond: Én is azért csinálom ezt, mert unom a bankok lehúzásait. Megfordítom a dolgot...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.