Ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk pénteken leállt a Mátrai Erőmű.

Kiderült miért állt le a Mátrai Erőmű
Fotó:MTI/Szabó Sándor

Még tart a Mátrai Erőmű Zrt. 5. blokkjának tervezett éves nagyjavítása, amely mellett a 3. és 4. blokk leállásával is meg kellett birkózni az elmúlt napokban az erőmű személyzetének

- tájékoztatta a Mátrai Erőmű Zrt. az MTI-t szombaton.

Ismertették, csütörtökön este a 3-as blokknál szűnt meg 1 napra a termelés, pénteken hajnalban a 4. blokki kazánon következett be csősérülés. A két meghibásodás a normál működésből, elhasználódásból adódott

- tették hozzá.

A gőzturbina zavarának elhárítása után a 3. blokk még pénteken üzembe került, a 4. blokk javítása várhatóan vasárnap befejeződik és a tervek szerinti a kétblokkos normál üzem helyreáll.

Az 5. blokkba szombaton délután gyújtanak be az üzemi próbák elvégzéséhez, amelyek kedden befejeződnek és a hálózatra kapcsolódik a 224 megawattos (MW) villamosenergia-termelő egység.

A 3-4. blokk üzemzavara nem tekinthető rendkívülinek, tekintettel arra, hogy az elhárítást az erőműben megszokott protokoll szerint végezték az illetékes hatóságok tájékoztatása mellett. Az események a környezetre és a személyzetre nem jelentettek veszélyt

- hangsúlyozták.

A Mátrai Erőmű kilenc évig tartó átalakítása idén kezdődött el, az ITM és az Európai Unió illetékes végrehajtó ügynöksége decemberben írta alá azt az 5,2 milliárd forint összköltségvetésű támogatási szerződést, amely a Nemzeti Energia és Klímaterv végrehajtását, valamint a Mátrai Erőmű fenntartható és igazságos átmenetét segítő "LIFE-IP North-HU-Trans" projekt végrehajtását rögzíti.

A 9 év alatt megvalósuló átalakítás átképzési és vállalati mobilizációs programjai révén biztosítja az érintett munkavállalók helyzetének rendezését, a bányászati szakmakultúra megőrzését és a szükséges átképzéseket. A Mátrai Erőmű Magyarország energetikai kulcsszereplője, 2100 munkavállaló és közvetve mintegy 4000 család megélhetését biztosítja a régióban. A szénerőmű ugyanakkor a hazai szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért is felel, ezáltal Magyarország 2050-es karbonsemlegességi céljainak eléréséhez elengedhetetlen az erőmű kapacitásainak a klímacélokat is figyelembe vevő átalakítása.

A vállalat lignit tüzelésű blokkjait a tervek szerint 2025. végén leállítják, az MVM Csoport középtávú célja az elavult energiatermelő egységek új, nagyobb hatásfokú, innovatív és alacsonyabb kibocsátású technológiákra cserélése.

Forrás:MTI
Címlapkép:MTI/Szabó Sándor

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@csak úgy...: ma, 11:36
Azért ők se voltak annyira becsületesek. Ők is úgy csinálták azért, hogy nekik több maradjon.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@csak úgy...: ma, 11:36
Azért ők se voltak annyira becsületesek. Ők is úgy csinálták azért, hogy nekik több maradjon.
Giovanni Alba
"A Mátrai Erőművet megvételét március 26-án jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az állam 17,4 milliárdért megvette Mészáros Lőrinc érdekeltségétől a létesítmény 73 százalékát. Két évvel korábban Mészárosék 5,9 milliárdot fizettek ezért a részesedésért, igaz azóta az erőmű gazdagabb lett egy biomassza üzemmel.
Az állami MVM egyébként 5,9 milliárd forint veszteséggel veszi át a Mátrai Erőművet a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opustól. Az is kiderült: 2019-ben direkt csak 57 százalékos kihasználtsággal üzemeltették a blokkokat, hogy legalább ettől ne nőjön még nagyobbra a veszteség."
hvg.hu/gazdasag/20200519_nyomozas_megszuntetese_matrai_eromu
Meg mintha szó lett volna arról is, hogy volt ott egy rekultivációs alap, amit lölö kivett osztalékként.
"2010-es években az MVM-nek 25 százalékos tulajdona volt benne. Mészáros Lőrinc 2017 decemberében az Opus Global nevű cégén keresztül vásárolta fel a Mátrai Erőmű Zrt. tulajdonrészének 72,6 százalékát. A cégből 2019-ben több mint 11 milliárdos osztalékot vehettek fel a tulajok, Mészáros és köre csaknem 8 milliárdot, mindezt az 57 milliárdos eredménytartalék terhére. A németek ezt az összeget az elavult infrastruktúra felújítására tervezték fordítani. Viszont az erőmű 2018-as beszámolója szerint a vállalat adózás utáni eredménye 817 milliós mínuszt mutatott, tehát jókora veszteséggel működött – már 2016 óta."
index.hu/gazdasag/2021/03/30/matrai-eromu-gyori-felsmann-hargitai/
madlaci66
@Eladott Ország: Szándékos volt az egész. Kivette az évek óta a felújításra, modernizálásra félretett pénzt nyereségként, vagy osztalékként, majd eladta az államnak.
Eladott Ország
@madlaci66: ma, 12:22 ♦ Remélem ezért is meg a többi elsíbolt milliárdokért ez a két rohadék, a többi fideszes szarházival a börtönben rohadnak meg életük végéig, vagyonelkobzás mellett!
madlaci66
@Eladott Ország: Ezzel egy gond van, a jelenlegi törvények szerint minden rendben van. Hosszú jogi procedúra után is eléggé kétséges az eredmény.
Qqberci
"A 3-4. blokk üzemzavara nem tekinthető rendkívülinek"

Ha beszart, hát beszart...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.