Karácsony a többi ellenzéki kormányfő-jelölttel közösen írna levelet Kína vezetőinek.

"A kormány berezelt" – Megszólalt Karácsony a Fudanról és a szombati tüntetésről – videó

Karácsony Gergely beszédet mond a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren 2021. június 5-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Rövid interjút adott az RTL Klubnak Karácsony Gergely, aki a tegnapi Fudan elleni tüntetés után a többi ellenzéki kormányfő-jelölttel közösen írna levelet Kína vezetőinek. A levélben kiemelnék, hogy a Fudan helyett a Diákváros fog megépülni és nem kérnek több mint 500 milliárdos adósságot Kínától. A budapesti főpolgármester hétfőn meg is kezdi az egyeztetést Dobrev Klárával, Jakab Péterrel, Fekete-Győr Andrással, Márki-Zay Péterrel és Pálinkás Józseffel a közös kiállásról.

A főpolgármester, aki a tüntetésen is megszólalt, most az RTL Klubnak azt mondta

a kormány meghátrált ebben az ügyben.

Szerinte fontos tanulság „minden változást akaró, de szkeptikus választópolgár számára, hogyha összeállunk és megmutatjuk az erőnket, akkor a kormány meghátrál” – mondta Karácsony a tegnapi tüntetést summázva.

A kormány erőszakossága mögött valójában gyengeség van

– tette hozzá. A tegnapi tüntetés, a társadalmi konzultáció, amit elindítottunk, az ellenzék közös és erőteljes fellépése megtette a hatását: “a kormány berezelt.” Mindezzel arra utalt, hogy a kormány a 2022-es választás utánra tolta a Fudannal kapcsolatos érdemi és gyakorlati döntéseket még tegnap a tüntetés alatt. Karácsony szerint a kormányzati halasztás és a tüntetés összefüggése egyértelmű.

Karácsony szerint ugyanakkor a választás után a kormány már nem lesz „abban a helyzetben, hogy ilyen szerződést kössenek, mert le fogjuk őket váltani.”

A Kínával kapcsolatos együttműködésről azt mondta még a főpolgármester:

Minket egy világ választ el a kínai felfogástól az emberi jogok, vagy a társadalmi szolidaritás területén. Ezzel együtt mindez nem teszi lehetetlenné, hogy pragmatikus együttműködés legyen Kína és Magyarország között. A pragmatikus együttműködésnek az a jellemzője, hogy azzal mindenki jól jár. A Fudan egyetem beruházása nem ilyen, ezzel Magyarország rosszul jár. A következő magyar kormánynak végre a magyar emberek érdekeit kell képviselnie akár egy szuperhatalommal szemben is.

A szombati tüntetéssel kapcsolatban Karácsony még korábban megjegyezte, megtisztelte az a sok ezer ember, aki részt vett a demonstráción.

Nem csak a kínai kommunista egyetem ellen és a Diákvárosért tüntettünk. De kiálltunk sok milliárd forintnyi közpénz lenyúlása ellen. Kiálltunk Magyarország szuverenitásának sunyi kiárusítása ellen. Vagyis nem a kínai emberek ellen, hanem a saját hazánkért, a saját önbecsülésünkért álltunk ki,

írta Karácsony. Hozzátette:

nem csak Budapest újabb megbüntetése ellen fognak tiltakozni, hanem azért is, hogy „senki ne herdálhassa el a vidéki magyar fiatalok boldogulásának esélyét”.

Forrás: 24.hu, RTL Klub

Címlapkép: Fotó: MTI/Balogh Zoltán

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pipás
@verőce21: Észért komám neked is a szomszédba kell menned. Gerincről ne is beszéljünk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
A sok gyermeteg tüntető közül sok azt sem tudta, hogy mi a "Fudan" csak végre tüntizhettek egyet a szombat délutáni tavaszban.
Majd elmúltak, mint a reggeli köd...
verőce21
Ezzel a Fudan elleni uszítással hatalmas öngólt rúg a moslékellenzék.
Egyetem és tudás ellen a fekák szoktak tüntetni.
ómió
@Duke Nukem: Mi bajod van, seggfej!? Nem kaptál agydonort?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.