A jövőben már nemcsak az állami tulajdonú Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-vel, hanem egy külső gazdasági társaságot is bevonva látná el a kormány a tankönyvek előállításával, valamint az iskolai tankönyvrendelés kapcsolatos feladatokat – írja a Népszava.hu.

Jön az újabb mutyi – az iskolai tankönyvrendelést is kiszervezheti a kormány
Kép: Koszticsák Szilárd/MTI

A köznevelési törvény nemrégiben elfogadott módosításával ugyanis felhatalmazást kapott a kormány arra, hogy rendeletben jelöljön ki gazdasági társaságokat az említett feladatokra.

A tankönyvellátás jelentős átalakuláson ment át az elmúlt évtizedben. A kormányzati intézkedések hatására a magántulajdonú tankönyvkiadók kötetei szinte teljesen kiszorultak a hivatalos tankönyvjegyzékről, miközben az állami és egyházi kiadók megerősödtek.

A tankönyvrendelést és az iskolai kiszállítást pedig 2013-tól már egyetlen cég, a Kello biztosítja. A tankönyvfejlesztés és kiadás feladatait az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet látta el egészen 2019 decemberéig.

Innentől a tankönyvfejlesztést az Oktatási Hivatal vette át.

Úgy tudja a lap, hogy az említett gazdasági szervezet nyomdai feladatokat láthat el. Az minisztérium szerint ilyen társaság kijelölésére most nem volt szükség, mert

az idén szeptembertől használatos tankönyvgyártás rendben zajlik

A módosítás indoklásában oktatáspolitikai és minőségi szempontokra hivatkoznak, de a lap forrásai arra is felhívják a figyelmet, hogy mindez hasonló eredményt hozhat, mint az egyetemek alapítványi kiszervezése.

Egy, a jelenlegi kormányhoz hű társaságnak az állami tankönyvállomány szerzői jogait is könnyedén átadhatják.

Ez a társaság aztán akár egy kormányváltás után is ragaszkodhat ahhoz, hogy az utóbbi években kifejlesztett könyvek kerüljenek az iskolákba.

Annak ellenére is, hogy a 2016-tól megjelent, úgynevezett "újgenerációs" állami tankönyveket rengeteg kritika érte elsősorban szakmai hibáktól hemzsegő, sokszor botrányosnak is nevezhető tartalmaik miatt. A kötetek folyamatos javítgatásra szorultak, de a 2020 szeptemberétől felmenő rendszerben bevezetett új Nemzeti alaptanterv (NAT) miatt újra át kell azokat dolgozni

Forrás: Népszava.hu
Címlapkép: Koszticsák Szilárd/MTI

 

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Miközben a bácsik mutyiznak, a kisiskolások belegebednek a cipekedésbe, üzletelve még a közneveléssel is az un. családbarát kormány, fittyet hányva a klimaválságra

.-----Szörényi Levente - Ne vágj ki minden fát
www.youtube.com/watch?v=CTscQF0qdE0
-.--------------------------------

Észnélkül futnak a pénzünk után, miközben vizipóloznak a gatyóban aaz élőskKÖDŐK!
ómió
Hallottátok, efftársak, ha rendben zajlik, nincs rá szükség!
ómió
@Aki Én: Ilyen nyugtalan vagy ott az elmeosztályon?
Duke Nukem
A fideszesek még mindig nokiásdobozoznak, miközben a mostaniak konténerszám viszik a pénzünket. Kb így képzeld el: iho.hu/storage/24141/evergiven.jpg
Nokiás doboz, mi?...

A sok maradi azt hiszi, hogy konzervatív, pedig csak... simán maradi.
A maradiság és a konzervativizmus között a különbség ég és föld.
Nem?
De.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.