Különvéleményt senki nem nyújtott be.

Az Alkotmánybíróság szerint kiegyensúlyozottan tájékoztat a köztévé

A hvg.hu írta meg, hogy a testület egyhangú döntésével elutasította a Magyar Szocialista Párt (MSZP) panaszát a 2018 végi köztévés tudósítás ügyében. A közszolgálati televízió akkor nem volt hajlandó ismertetni az ellenzéki párt álláspontját a frissen elfogadott új túlóraszabályozásról („rabszolgatörvény”), a stúdióépületben megjelent képviselőket pedig „birtokvédeledm” címén a kerületi jegyzővel tiltatta ki. (Később egy bíróság jogerősen megállapította, hogy a politikusok jogszerűen tartózkodtak ott.)

Mivel az érintett M1 a történtekről egyoldalúan számolt be („Ellenzéki képviselők fenyegetik a közmédiát” címmel beszélgetett a műsorvezető az MTVA perbeli képviseletét ellátó két ügyvéddel a birtokvédelmi ügyben hozott döntésről, az érintett képviselőket nem hívták meg, az MSZP közleményét nem ismertették), a párt a médiahatósághoz fordult, majd annak elutasító válasza után bírósághoz.

A HVG cikke szerint több menet után végül a Kúria nem látta az esetben a kiegyensúlyozott tájékoztatás követetelményének megsértését, az ítélet szerint a két álláspont ismertetésének mélysége, részletessége, időtartama nem volt ugyan azonos, és lényegesen nagyobb hangsúlyt kapott a birtokvédelmi ügyben megjelent alperesi (MTVA) nézőpont, de ez már a szerkesztői szabadság kérdéskörébe tartozott, és a kiegyensúlyozottság sérelmének mércéjét nem érte el. Így került a panasz az Ab-hoz.

Az Ab szerint „a közösségeket érintő ügyekről szóló tájékoztatásnak minden esetben meg kell jelenítenie a szembenálló nézeteket”, de „a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye nem jelenthet másodpercre meghatározott egyenlőséget a különböző vélemények bemutatásakor. … A kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében nem a nézeteket képviselőknek kell megjelenniük a műsorban, hanem az egyes nézeteknek. A szerkesztői szabadság jegyében eldönthető, hogy kik szerepelnek a műsorban, és akár arra is sor kerülhet, hogy az ellentétes nézeteket a riporter vagy a műsorvezető ismerteti”.

Forrás: hvg.hu

Fotó: M1

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sgl
Bruhaháuioááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá!!
..
Az alkotmánybíróság kiegyensúlyozottan csak fidesz seggnyalókból áll.

És jó pár kretén ellenzéki megmondó véleményvezér emberke azt mondja
- csínján az esetleges ellenzéki győzelem esetén!!
Ezekkel csínján?
Ugyammá!

Ps.:
Milyen kiegynsúlyozottság ahol ellenzéki be sem mehet a köztévébe?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yeromos
Ha az alkotmánybíroság összetétéelét megnézzük akkor azon kell csodálkoznunk, hogy nem azt hozták ki hogy az ellenzék kezében van a közmédia.
solidedge
Még a végén megrovárt kap a köztévé, hogy túlsúlyban van a baloldali befolyás.
csak úgy....
hát persze..., a lévai anikóné alkotmánybírósága azt mond amit a lévai anikóné szertne..
Clavigo
Szerintem fingjuk nincs róla,,,mert ezek sem nézik...:):)
csapnivalo
Ezek után köztévé hír: A köztévé szerint kiegyensúlyozottan ítél az Alkotmánybíróság.
Muhaha...
Néro
Nem létező Alkotmánynak bírósága kiegyensúlyozott. Úgy látszik itt csutilandban minden nap bekeni magát valami szerv Fityma szarral.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.