A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség két rendbeli – egy esetben társtettesként megvalósított – az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolja az egykori hivatalos személyt – írta a Központi Nyomozó Főügyészség kedden – írja a Blikk.hu

Korrupció – Nagy János tavaly még az agrártárca helyettes államtitkára volt, most házi őrizetben tengeti mindennapjait

Illusztráció: 123rf.com

A vádirat lényege szerint 2020 nyarán egy mezőgazdasági tevékenységet folytató cégcsoportot képviselő vállalkozó és a helyettes államtitkár abban állapodtak meg, hogy a minisztérium munkatársaként segítséget nyújt a vállalkozónak. A helyettes államtitkár azt vállalta, hogy kapcsolatainak felhasználásával a cégcsoport által már üzemeltetett és egy másik, még csak tervezett mezőgazdasági vállalkozást a szükséges állami földterületek használati, illetőleg tulajdonjogának megszerzésében és a jövőben meghirdetni tervezett pályázat elnyerésében támogatja.

A vezető beosztású hivatalos személy mindezért – kérésének megfelelően – az újonnan létrehozott cég 5%-os tulajdonrészét szerezte meg.

Ezen túlmenően a helyettes államtitkár és egyik közvetlen beosztottja, egy osztályvezető előzetesen abban állapodtak meg, hogy egy cég bevonásával – tanulmány elkészítésére irányuló pályázat kiírása révén – jogtalan előnyre tesznek szert. A megállapodás alapján valódi verseny nélkül, a helyettes államtitkár által előre meghatározott nyertes cég helyett az osztályvezető készítette volna el a tanulmányt, amelyet később jóvá is hagyott volna. A megbeszéltek szerint a vállalkozónak kifizetendő tízmilliós összeget hármuk között osztották volna fel. A szerződéskötésre végül a keretösszeg hiányára való hivatkozással nem került sor, a kiírt pályázatot visszavonták.

A volt helyettes államtitkár 2020. december 1-től a lakás elhagyását engedélyhez kötött bűnügyi felügyelet -vagyis házi őrizet- hatálya alatt állt. A kényszerintézkedést a bíróság – védői indítványnak helyt adva – megszüntette, amely végzés ellen, a bűnügyi felügyelet fenntartása végett a nyomozó ügyészség fellebbezést jelentett be. (Ha a bíróság helyt ad az ügyészség kérelmének, Nagy mégis marad otthon.)

Forrás: Blikk.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
""Ne lopj!""--Viktor és barátai nem tűrik a konkurenciát.
Biztos túl nagyot talált a hülye harapni és beleharapott valamelyik ""orbánista"" éppen a cuccért nyúló kezébe.
ómió
Ha simlis, "faszoljon"! Még, ha ilyen, pl. az efftársaknál, ismeretlen jelenség is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.