Holnap hatalmas mindenkit érintő változások lépnek életbe! Mutatjuk is a legfontosabbakat.

Hatalmasat változik az életünk holnap – mutatjuk a részleteket
Kép:Pixabay

Vakcinaigazolvány

Július 1-jétől az európai uniós zöld útlevél Magyarországon is hatályba lép. Az uniós engedéllyel egyelőre nem rendelkező kínai és orosz vakcinák elfogadása egyelőre tagállamok közötti megállapodás kérdése marad, de mint arról mi is beszámoltunk a mobiltelefonos alkalmazás már frissült.

Nincs több műanyag

Életbe lép az egyszer használatos műanyagokat tiltó rendelet, aminek értelmében több terméket is kivezetnek. Ezek:

egyszer használatos evőeszközök és tányérok

műanyag szívószálak

fülpiszkálók

léggömbök pálcikái

és az oxidatív úton lebomló műanyag termékek

Az Európai Unió 2019 májusában fogadta el az egyszer használatos műanyagokat tiltó irányelvet, melynek a nemzeti jogszabályokba való bevezetését 2021-es határidővel várja a tagállamoktól. A magyar jogszabály – túlteljesítve az uniós előírást – kiterjed továbbá a műanyag zacskók használatának korlátozására is, amelynek falvastagsága 15 mikron és 50 mikron közötti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.

Áfamentesség és vámszabályok

A július 1-jei dátummal a 22 euró alatti áruk áfamentessége szűnik csak meg, a vámmentességük nem. Az áruk behozatala 150 eurós összeghatárig – az alkoholtartalmú termékek, a parfümök és a kölnivizek, továbbá a dohány és a dohánytermékek kivételével – továbbra is vámmentes, de az unióba érkező minden egyes küldeményre vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani.

Könnyítést jelent ugyanakkor, hogy a jövőben kevesebb adatot kell majd megadniuk az ügyfeleknek az import árunyilatkozaton a NAV-nak a 150 eurót meg nem haladó értékű küldeményeknél. Ilyen csomagoknál ezután két új lehetőség is lesz az áfafizetésre.

Újraindítási hitelek

Az NHP Hajrá! program kivezetését ellensúlyozandó, július 1-jétől négy új konstrukciót vehetnek igénybe a vállalkozások. Elérhető lesz a Széchenyi folyószámlahitel Go!, amely kétéves, 0,1 százalékos fix kamatozású, legfeljebb százmillió forintos hitelkeretet biztosíthat a gazdaság szereplőinek.

Új áfaszabályok

Július 1-jétől életbe lépnek az e-kereskedelmet, így a webáruházakat érintő új áfaszabályok. Ez az új szabályozás befolyással lesz azoknak az online piactereknek és webáruházaknak az áfa-kötelezettségeire, amelyek nemcsak magyarországi vásárlóknak, hanem az EU több országába is értékesítenek. Az EU-n belüli online értékesítés szabályai szerint jelenleg csak az adott tagállamba történő, meghatározott értékhatárt meghaladó értékesítések esetén kell az áfát a vevő helye szerinti tagállamban megfizetni.

Nincs több kézbesített újság

Július 1-jétől a posta megszünteti a napilapok kézbesítését is, csak június 30-áig biztosítják a napilapok, valamint a napilapot is tartalmazó lapcsomagok terjesztését, ezután a lapok kiadójának kell nyújtania a szolgáltatást előfizetőik számára.

Változnak a nyugdíjszabályok

Július 1-jétől több szabály is módosul a nyugellátással kapcsolatban, változás többek között, hogy a nyugdíjtörvény eddig úgy rendelkezett, a megállapított nyugellátásról nem lehet lemondani. Július 1-jétől ez módosul, az új előírás szerint a megállapított nyugellátásról a megállapító határozat véglegessé válását követő 15. napot követően nem lehet lemondani.

Forrás:piacésprofit.hu
Címlapkép:Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.