Nagyon fontosnak tartja a harmadik oltás beadását Rusvai Miklós, hozzátéve, hogy nemcsak ő, hanem más immunológus szakemberek is ezt így gondolják írja az ATV.hu.

Semmi jót nem ígért Rusvai – kelleni fog a harmadik oltás
Kép:Pixabay

Szerinte feltétlenül indokolt lenne ahhoz, hogy a következő, őszi, légzőszervi betegség szezon előtt, megkaphassák a harmadik vakcinát az idősebbek illetve mindazok, akiknek nincs megfelelő antitestes válaszuk. Arra a kérdésre, hogy kin múlik ennek elrendelése a virológus a Spirit Fm-nek nyilatkozva elmondta, hogy

információi szerint a döntés az országos tisztifőorvosnak, illetve az emberi erőforrások miniszterének hatásköre.

Ezek a hivatalos szervezetek engedélyezték a harmadik oltást az Egyesült Arab Emírségekben, Szerbiában, Izraelben és számos más országban is, ahol erre szükség volt.

Tehát mindenütt a helyi hatóságok döntési hatásköre az, hogy adott esetben úgy határozzanak, hogy a harmadik oltás beadható

- tette hozzá a szakember.

Arra a kérdésre, hogy lesz e következő hulláma a fertőzésnek Rusvai Miklós elmondta, hogy szerinte nem lesz negyedik hullám. Ősszel lesz majd egy megemelkedett esetszám, de remélhetőleg járványhullám nem. Most a nyár és a viszonylag magas átoltottság a kezünkre dolgozik.

A víruskutató őszintén reméli, hogy annak ellenére, hogy itt van a delta variáns és újabb korlátozások szűnnek meg, valószínűsíthető, hogy nem lesz újabb járványhullám, de természetesen a szennyvízadatokat továbbra is nagyon szoros figyelemmel kell kísérni és ha valami miatt emelkedés tapasztalható az örökítőanyag koncentrációjában, akkor abban az esetben akár vissza is lehet állítani a szigorú intézkedéseket vagy legalábbis egy részüket

– fogalmazott a virológus.

Rusvai Miklós szerint a Pfizertől a Sinopharmig mindegyik vakcinánál előfordul, hogy vannak olyanok, akik „nem hangolódnak át kellőképpen”, nincs mérhető antitestes immunválaszuk.

Eddig a legtöbb adat a Sinopharmról áll rendelkezésre, ez azt mutatja, hogy főleg idősebbeknél, tehát 60 év, de inkább 70 év felettieknél a vakcina kb. 25 -30 százalékban nem alakít ki immunválaszt.

A vírusszakértő szerint a vakcina jó, nagyjából azt a hatékonyságot bírja általánosságban, amit a papírja is deklarál, 79 százalékot írt a gyártó, annak idején, amikor az importengedélyt ez a vakcina megkapta.

Forrás:ATV
Címlapkép:Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.