A g7 portál szerint kevés kétség férhet ahhoz, hogy a pedofíliát és a homoszexualitást összemosó törvénnyel, és ennek nyomán utólag bedobott nemzeti konzultációval, népszavazással a Fidesznek politikai jellegű céljai vannak.

Lehull a lepel: ez lehet a Fidesz homofób retorikájának igazi oka – mutatjuk
Kép:Pixabay

Az viszont már nem teljesen világos, hogy mi a konkrét terv:

a tábor egyben tartása vagy inkább új szavazók megszerzése a 2022-es választások előtt.

A magyar kormánypárt mögötti szellemi műhelyeknek kétségkívül részletesebb adatok állhatnak rendelkezésére a kérdés eldöntéséhez, de mi most nyilvánosan elérhető közvélemény- és társadalomkutatási adatokra támaszkodva próbálunk választ adni erre a kérdésre.

Amikor a politika ráugrik valamilyen vitás társadalmi kérdésre, legyen szó az abortuszról, a halálbüntetésről, a klímaváltozásról vagy az LMBTQ-jogokról, általában két különböző folyamat indul be.

Egyik oldalról a pártok elkötelezett támogatói, látva a politikusok jelzését, alkalmozkodnak saját oldaluk pozíciójához, akár saját korábbi nézeteiket is felülbírálva.

Azoknál viszont, akik párthoz vagy politikai oldalhoz kevésbé kötődnek, de fontosnak tartják a vita központjába terelt ügyet, akár a pártválasztást is meghatározhatják ezek a kérdések.

A politikusok tehát, ha jól ítélik meg a helyzetet és képesek meghatározni a közéleti témákat, akkor az ilyen ideológiai törésvonalak mélyítésével növelhetik saját táboruk elkötelezettségét, és akár új szavazókat is szerezhetnek.

A posztszocialista EU-tagokban, általános a melegek és a heteroszexuálisok jogegyenlőségének elutasítása.

Külösen a nyugat-európai országokhoz képest, ahol most már a túlnyomó többség támogatja a jogegyenlőséget.

Bizonyos kutatók szerint a homoszexuálisokkal szembeni kirekesztő attitűd a régióban részben a rendszerváltó országokban általános társadalmi bűnbak-keresés eredménye, vagyis a kulturális, vallási körülmények mellett a gazdasági helyzet is befolyással van a homofóbiára. Az uniós csatlakozással pedig a diszkriminációellenesség egyfajta európai értékként került be a közgondolkodásba, ami az EU-tagságból kiábrándultak körében visszatetszővé vált.

A magyar társadalmat európai összehasonlításban viszonylag mélyen átható homofóbiára utal továbbá, hogy még az idegenellenességre egyáltalán nem hajlamos csoportokban is csak 56 százalék támogatta Magyarországon, hogy

a melegek szabadon, akaratuk szerint élhessék az életüket. A másik huszonhat országban átlagosan 70 százalék volt ez az arány ugyanebben az időszakban.

A Fidesz nem először nyúl az ellenségképzés kommunikációs gyakorlatához, ez eddig többnyire politikusok, politikai jelentőségű személyek (például Gyurcsány Ferenc, Vona Gábor, Soros György) és intézmények (például IMF, EU vagy éppen a rezsi) ellen irányult. De olyan is volt, hogy népcsoportok kerültek a célkeresztbe, ahogy az 2015-ben történt a bevándorlókkal.

A melegekkel és a bevándorlókkal szembeni ellenérzések közötti fontos különbség, hogy a melegek megítélését eddig kevésbé határozta meg a párthovatartozás. Az alábbi ábrán látható eltérések a szavazásra jogosultak különböző csoportjai között statisztikailag nem jelentősek.

Ehhez képest a szegényebb országokból érkező bevándorlókkal a Fidesz tábora a 2018-as európai felmérés szerint is jelentősen ellenségesebb az ellenzéki szavazókhoz, illetve a választástól távol maradókhoz képest. Ez a különbség fennállt már a bevándorlásról szóló népszavazás, illetve azt megelőző kampány előtti időszakban is.

Igaz, mostanra a helyzet változott, június végi közvélemény-kutatási eredményekszerint az azonos neműek közötti kapcsolatot a kormánypárttal szimpatizálóknak 13-15 százaléka tartja természetesnek, az ellenzékieknek viszont a 68-70 százaléka.

A friss felmérések szerint leginkább a Momentum szavazói bizonyultak elfogadóknak a melegekkel kapcsolatban. A pártok elkötelezett támogatói körében tehát olyan erős ez a kötődés, hogy az aktuális politikai vita erősen befolyásolta a véleményüket ebben a kérdésben.

A kormánypárt joggal láthat tartalékot a homofób attitűdökkel rendelkező szavazókban. Az ESS 2018-as felmérése szerint a magyar felnőttek 15 százalékára igaz, hogy nem támogatja a Fideszt, ugyanakkor ellenzi, hogy a homoszexuálisok szabadon éljék az életüket.

Ebben a társadalmi csoportban viszonylag felülreprezentáltak az

a 30-49 évesek és a 65 év felettiek,

szakmunkásképzőt, illetve a felsőoktatásban BA/BSc alapképzést végzettek,

a falvakban élők.

Ugyanezért hasznos lehet a melegellenes retorika a kevésbé elkötelezett szavazók megtartásánál is. Egy tavaly decemberi nagymintás felmérés szerint:

míg a Fidesz leginkább elkötelezett szavazóinak 25 százalélka, addig a kevésbé elkötelezettek 15 százaléka értett egyet azzal, hogy hagyni kell a melegeknek, hogy szabadon éljék az életüket.

Ezekre a szavazókra is igaz, hogy anyagilag nem érzik magukat a politikai berendezkedés nyerteseinek, de mivel jobboldali az alapállásuk, ezért forró kulturális-ideológiai kérdésekkel meg lehet szólítani őket.

Forrás: G7
Címlapkép: Pixabay

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Az átkosnak azért volt előnye is! Nem volt téma a vallási és szexuális hovatartozás! Magánügyként volt kezelve. A pedofília már akkor is bűntény volt, és büntették is.A " vallás üldözés" már az ötvenes évek közepére enyhült, és 56 után meg is szűnt.
ómió
Még mindig a homofóbot kell hazudnotok a buzikorlátozóra, efftársak!? Még mindig nem ragadt rá?
dr. prédikátor
egy célja lehet, minél jobban megosztani az embereket és elbizonytalanítani!!! MINDÍG KELL EGY ELLENSÉG KÉP ÉS AZT FOLYAMATOSAN SZAJKÓZNI MINDEN LEHETŐ MÓDON!!!
Eladott Ország
@ómió: ma, 10:04 ♦ Holmi kis négyszeres meg hétszeres világbajnok F1 pilótácskák fikázni merték a nemzetvezető fürerünk , melegellenes, gyermekvédő, homofób törvénykezését!
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/228062444_1157083411438231_3793237318739608649_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-3&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=t8VFj4vZoZkAX8-SanI&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=74e56cefa4f4de406836ee68ad64f91a&oe=612B682A
Varga Judit tudathasadásos. Egész tevékenysége szürreális, csak nem állt össze bennem a kép, mi is vele a probléma. Eddig, de a Hamiltonnak való beszólása után megvilágosodtam. Olyan szintű a bizonyításkényszere, ami messze túllép a normalitás határán. Ez a liba hollywoodi filmsztárnak képzeli magát, szerintem konkrétan Julia Roberts bűvkörében él. Tessenek ilyen szempontból megnézni az összes szereplését, az Oscar-gála vörös szőnyegére képzeli magát. Az egész élete, annak minden órája és perce színészet. Pár óra a családdal, pár óra a búzamezőn, aztán valami fontos emberrel kézrázás, mosoly, kicsit hegedül, epret szed, és így tovább. Szegény, hamár nem követi lesifotósok hada, hát csinál magának - persze a mi pénzünkből - saját médiát. Kislány korában a gyerekszobája tele volt színésznők képeivel, erre mérget veszek. És mivel a Gazda "mentorálja", így aztán úgy érzi:végre egyenrangúvá vált azokkal. Ezért szólogat be valódi világnagyságoknak, nem érezve ennek végtelenül nevetséges és szánalmas voltát. Tényleg egy liba. Egy beteg liba. Eszébe sem jut, hogy attól, hogy a Gazda kiskedvence, még nem lett valaki. Nem jegyzik a világban, egy év múlva pedig a sittre jóeséllyel pályázók listáján szerepel majd előkelő helyen. De ebből semmit sem fog föl. Álomvilágban él, saját mini-Hollywoodjában. Fájdalmas lesz az ébredés.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/226354857_1157002171446355_7281039060876645468_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-3&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=ZTJysOQRCrcAX934O_4&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=6ce97f37872f5a3a59a05269b874ae02&oe=612A2DFA
Peller Anikó
Bármitt esznek, mindig csak és csakis ez az egyetlen oka: akkorára felfújni valami lufit amíg a falusi parasztság is észreveszi majd pedig bedől neki.
ómió
@Eladott Ország:Neked a "homofób" hazugsága akadt fenn a torkodon, vagy csak a böszmeszar volt számodra túl darabos, bolsi idiótája!? Te világosodtál meg? Így, idiótaként úgy érzed?Eszerint az agyi szegények - mint te - is boldogok! Hamiltonod egy BLM-es idióta, akit már az aberráltság "tisztelete" is átitatott - nyalj be neki - két kanyar között neked biztos megengedi!
Néro
Ez a Qurmány meg kegyeltjei csak paraziták. Önálló életre nem képesek ezért bármit megtesznek , hogy tovább tudjanak élősködni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.