A Népszavának árult el részleteket szűkszavúan az Emberi Erőforrások Minisztériuma a 12-18 év közöttiek oltásával kapcsolatban.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma elárulta a Népszavának, hogy az iskolaorvosok mellett a háziorvosok bevonásával kezdődhet meg tanévkezdéskor a 12-18 évesek koronavírus elleni oltása az oktatási intézményekben – derült ki a lap cikkéből. A minisztérium azt is elárulta, hogy az eredetileg augusztus utolsó két napjára tervezett oltási kampány még szeptember elején is tartani fog, a 12 éven felüli diákoknak így több ideje jut a vakcinák beadatására.

Több idő jut a 12-18 év közöttiek oltására, és a háziorvosokat is bevonják a munkába

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint a minisztérium ennél többet nem közölt velük, csak annyit írtak még, hogy az érintettek időben tájékoztatást kapnak az érintettek.

A Népszava még július végén írta meg, hogy az iskolaigazgatók arról kaptak értesítést, hogy augusztus elejéig derítsék ki, az adott intézményben hány szülő igényelné gyermekének a Pfizer oltást, aminek a beadatására augusztus 30-án és 31-én lenne lehetőség. Az utasítást akkor azonban megjelenése után gyorsan visszavonta a minisztérium. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke a lapnak arról beszélt akkor, hogy az igényfelmérés várhatóan augusztus közepe után kezdődik meg.

Az igényfelmérés kezxete kapcsán a lap érdeklődött a minisztériumtól, ám választ nem kaptak. Horváth Péter azt nyilatkozta, az intézményvezetők egyelőre nem kaptak újabb utasításokat az iskolai oltások megszervezésével kapcsolatban.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szintén nem tudott arról, hogy az iskolákat tájékoztatták volna már az ügyben. Véleménye szerint ez aggasztó, mert már csak két hét áll fenn az igényfelmérés mellett az oltási akció megszervezésére.

Az EMMI szerint ugyanakkor kizárólag a szülő felelőssége, hogy beoltatja-e a gyermekét iskolakezdésig, erre pedig minden lehetőség adott, hiszen Európában Magyarországon kezdődött először a 12 év feletti korosztályok regisztrációja és oltása – hangoztatta a minisztérium a cikk szerint. Az EMMI arra is kitért, hogy a pedagógusok, bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók soron kívüli oltása már áprilisban megtörtént ők akár már a harmadik oltást is lefoglalhatják.

A Népszava azt is szerette volna megtudni, hogy a 12-18 év közötti korosztályokból eddig hányan kaptak oltást, de az EMMI erre sem válaszolt nekik. 

Forrás: nepszava.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.